Paras Avokela – testivoittaja 2024

Kela on jokaisen kalastajan välttämätön varuste, mutta miten valita juuri se oikea? Tässä artikkelissa perehdyn aiheeseen tarkemmin. Ostin itse hiljattain uuden kelan ja huomasin, että tietämykseni oli hieman puutteellista – edellisestä kelaostoksestani oli kulunut jo tovi.

Rehellisesti sanottuna kela on melko tekninen tuote, jossa on paljon hienouksia. Samalla se on yksi kalastusvälineiden kalleimmista hankinnoista, oli kyse sitten meri-, taimen- tai järvikalastuksesta.

Kelojen valikoima on lähes loputon, ja ne kaikki näyttävät houkuttelevilta kiiltävine pintoineen ja futuristisine muotoiluineen. Kelojen tekniikassa ja muotoilussa on kuitenkin tapahtunut paljon viime vuosina. Se on hyvä asia, sillä nykyään on mahdollista saada todella laadukkaita keloja kohtuulliseen hintaan. Tässä on minun tämänhetkinen suosikkilistani keloista:

Top 3 avokelamallit

Shimano Nasci

Paras hinta-laatusuhde

Shimano Nasci on monipuolinen kalastuskela, joka tarjoaa todella paljon laatua ja tekniikkaa rahalle. Kela saa paljon hyviä arvosteluja ja suosituksia. Koot 2500-3000 sopivat hyvin merikalastukseen rannalta.

alkaen 84,00 euro

Daiwa Ballistic

Paras testissä

Huippulaatua Abulta, kun metsästetään meritaimenia tai lohia Gudenå-joessa. Erinomainen kalastuskela jokaiseen haasteeseen. Asiantuntijat ja urheilukalastajat suosittelevat. Koko 2500 sopii merikalastukseen rannalta.

alkaen 197,00 euro

Daiwa Ninja

Paras edullinen avokela

Hyvä aloittelijan kalastuskela tunnetulta valmistajalta. Noin 500 kruunulla saat erinomaisen kelan, joka sopii kaikkeen turskasta vuoristokalastukseen ja jopa merikalastukseen. Koko 2500 sopii merikalastukseen rannalta.

alkaen 39,00 euro

Avokela – testivoittaja

Daiwa Ballistic

 • 6/6 Klikk.no:ssa
 • “Paljon vastinetta rahalle” – NJFF
Butikk Pris Read more
197,00 EUR ➜ Läs mer

Daiwa on tunnettu ja suosittu merkki Norjassa, ja suosittelemmekin heidän Daiwa Ninja -kelaansa “parhaaksi budjettivalinnaksi”.

Mutta myös korkeammassa hintaluokassa Daiwa pystyy kilpailemaan. Tässä tarkastelemme heidän Daiwa Ballistic -kelaansa, joka maksaa lähes 3000 kruunua kaupassa.

Saat myös erinomaisen kelan, joka menestyy hyvin testeissä, muun muassa saaden täydet pisteet Klikk.no:ssa.

Jopa 12 kuulalaakeria ja välityssuhde 5,1:1 ja 6,2:1 tekevät tästä monipuolisen ja kevyen käyttää riippumatta kalastuksesta.

Testaa erittäin hyvin kaikilla osa-alueilla!

Johtopäätös

Erittäin hyvä monipuolinen kalastuskela samassa hintaluokassa kuin Abu Garcia Revo ja Shimano Stella. Sarja on saatavilla koossa 1000–4000, joten täältä löydät kelan sekä vuoristo- että merikalastukseen.

Shimano Stradic

 • Nopanheitto 6 Klikk.no:ssa
 • Paras taimenkalastukseen
Butikk Pris Read more
208,00 EUR ➜ Läs mer

Stradic on yksi Shimanon lippulaivasarjoista. Kyseessä on rannikolle ja suurille kaloille tarkoitettu kelavapa, joka kestää suolavettä hyvin ja sisältää Shimanon erinomaisen tekniikan ja muotoilun kaikilla osa-alueilla.

Se on saanut Klikk.no -sivuston testissä täydet pisteet:

Alhainen paino tuo plussaa, muutenkin pisteet ovat erittäin hyvät kaikilla osa-alueilla

Stradicia on saatavana useissa versioissa. Klassinen malli on Shimano Stradic FK HG. Kelavapa on maalattu puhtaalla hopealla, mikä kertoo sen olevan valmistettu lähes kokonaan metallista. Tämä kelavapa kestää kaiken ja voi tarjota huippusuorituksen kaikissa olosuhteissa. HG viittaa Hagane-tekniikkaan, japanilaista teräksenvalmistustekniikkaa, jota on käytetty legendaaristen samuraimiekkojen valmistuksessa.

Tämä inspiraatio näkyy selvästi Stradic FK HG:ssä, joka yksinkertaisesti huokuu japanilaista tyylikkyyttä ja laatua. FK HG:ssä on 6 kuulalaakeria ja 6:1 välityssuhde, jotka molemmat auttavat saavuttamaan erinomaisen toiminnan kelan käämityksessä. Kelavapassa on vakiovarusteena etujarru.

Kyseessä on klassikko rannikon meriharjuksen pyyntiin, mutta sitä voidaan käyttää myös suurten haukien pyyntiin järvillä.

«.. Itse käytän Shimano Stradic 2500 -mallia 6:1 välityssuhteella yleiskalastusvavassani…»

Jan Erik Hansen – Tursiden.net

Toinen suosittu Stradic-malli on CI4+ FB. Siinäkin on Hagane-tekniikka, mutta kevyemmässä rungossa. Klassisen ja hieman tukevamman FK HG:n sekä uudemman ja kevyemmän CI4+:n välillä valitseminen on makuasia. Molempia kelavapoja kehutaan arvioissa erinomaisiksi. Jotkut suosivat FK HG:n hieman tukevampaa rakennetta, toiset taas CI4+:n kevyempää muotoilua. FK HG raskaampaan käyttöön ja CI4+ kevyehköllä kalastukseen.

Shimano Stella

 • Maailman paras rulla?
Butikk Pris Read more
702,00 EUR ➜ Läs mer

Vain paras on tarpeeksi hyvä, ja haluat omistaa kalastuskelan, jolla on historiaa, ja tietää, että sinulla on paras parhaista. Stella on Shimanon ikonisin kela, yksi maailman tunnetuimmista ja tavoitelluimmista kalastuskeloista, josta useimmat vain unelmoivat. Se on kallis kela, joka maksaa useita tuhansia kruunuja.

Stella on enemmän kuin vain huipputason insinööritaitoa. Stellalla on sielu ja historia. Se on kela, jonka on pakko omistaa kokoelmaasi, vain koska voit.

Fang-en-Fisk.dk kuvaa sitä parhaiten:

“Ensimmäinen asia, jonka huomaat Stella-kelaa kädessäsi pidellessäsi, on sille ominainen ylenpalttinen ylellisyys. Kauniista muotoilusta silkkipehmeään toimintaan, jota ei voi verrata mihinkään aiemmin kokemaasi, ellei sinulla ole aiempaa kokemusta Stellan kalastamisesta. Shimano Stella FJ on ultimaattinen kokemus.”

Fang-en-fisk.dk

Stellassa on 13 kuulalaakeria ja runsaasti parasta teknologiaa Japanista. Tässä ei ole tingitty mistään, ja saat kelan, joka kestää monta vuotta eteenpäin.

Abu Garcia Revo

 • Testivoittaja Jakt&Fiske
 • Kärkikolmikossa Tek.no:ssa
 • 5,5/6 Klikk.no:ssa
Butikk Pris Read more
2.279,00 EUR ➜ Läs mer
2.289,00 EUR ➜ Läs mer

“Kaikki mitä tarvitset kalastukseen” on kuvaus Abu Garcia Revosta, joka on meidän “paras testi” kelauskeloistamme.

Tässä saat ruotsalaiselta valmistajalta kelauskelan, joka auttaa sinua pyydystämään runsaasti meritaimenia merestä sekä kaikkea muuta, mitä kalastelet.

Kevyet materiaalit, korkea siiman vaihto ja 8 laakeria tekevät tästä kelasta ilon kalastaa riippumatta siitä, minkä kokoinen kala sinulla on koukussa ja kuinka kauan olet kalastanut.

Testivoittaja norjalaisissa testeissä

Olemme valinneet Abu Garcia Revon testivoittajaksi muiden hyvien kilpailijoiden, kuten Shimano Stradicin, edelle, koska Revo-malli suoriutuu niin hyvin norjalaisissa testeissä.

Muun muassa se on testivoittaja Jakt & Fiskessä, Norjan metsästys- ja kalastusliiton julkaisemassa lehdessä.

Voit lukea lisää siitä, miksi tämä on paras testi urheilukalastaja Asgeir Alvestadin blogista. Asgeir on yksi Norjan taitavimmista urheilukalastajista ja suosittelee myös Abu Garcia Revoa.

Abu Garcia Revo on testi, josta olemme löytäneet eniten positiivisia arvosteluja, muun muassa Tekin testeissä, joissa kela on kolmen parhaan joukossa, ja he kirjoittavat:

Abu Garcian kallein malli valikoimassa hiipii yhdeksi parhaista. Se on yksi testin kevyimmistä keloista, ja siinä on hieno alumiinikela. Se on hyvin tasapainotettu, ja kampea on hyvä pitää kädessä

Klikk on myös testannut kalastuskelan ja antanut sille nopanheiton tulokseksi 5,5.

Jännittävä ja kevyt kela, jolla on erittäin hyvät käyttöominaisuudet

Johtopäätös

Tämä Abu Garcian kela on sinulle, joka haluat parasta ja olet valmis maksamaan siitä. Lähes 3000 Ruotsin kruunun hinnalla se ei myöskään ole kaikille. Jos etsit hyvää kelaa, joka on hinta-laatusuhteeltaan parempi, suosittelemme sen sijaan Daiwa Legalisia tai Shimano Nascia.

Paras edullinen avokela

Abu Cardinal

 • Halpa klassikko

Äitini isän kalastusvavassa oli Abu Cardinal -heittokeila. Jos ostaisin nykyään edullisen ja laadukkaan kalastuskelan, se voisi hyvin olla myös Cardinal.

Ruotsalainen Abu oli aikanaan yksi maailman johtavista kalastusvälinetaloista, mutta taloudelliset ongelmat rasittivat yhtiötä ja se menetti asemansa. Mutta amerikkalaisen Pure Fishingin ostettua yrityksen, merkki on nostanut profiiliaan ja on nyt jälleen huipulla.

Abulla on meidän “paras testissä” -kalastuskela, nimittäin Abu Revo, ja siksi suosittelen mielelläni myös tätä klassista Abu Cardinal -kelaa, jonka löysin vain 259 kruunun tarjouksesta Skittfisken kaupasta. Et saa sitä halvemmalla ja paremmalla.

Daiwa Ninja

 • Paras edullinen avokela
Butikk Pris Read more
39,00 EUR ➜ Läs mer

Haluaisin mainostaa Daiwa Ninja -kalastuskelaa, joka on todella hieno yleiskela kohtuulliseen hintaan.

Se on tyylikäs kela, jossa on 4 kuulalaakeria ja 5:1 välitys hyvällä siiman keruulla. Se on erinomainen kela hintaansa nähden.

Jos aiot käyttää kelaa vain järvillä ja vuoristoissa, voit hankkia koossa 2000, kun taas koko 3000 sopii myös merikalastukseen.

Yhdistelmä kestävyyttä ja keveyttä kelassa, jonka suorituskyky tarjoaa voittamattoman vastineen rahalle

Parasta hintaansa nähden

Daiwa Legalis

 • Vastinetta rahoillesi
Butikk Pris Read more
799,00 EUR ➜ Läs mer
995,00 EUR ➜ Läs mer

Japanilainen Daiwa on valmistanut kalastuskeloja 1950-luvulta lähtien, mutta viimeisen 10 vuoden aikana niistä on tullut erityisen suosittuja. Jos kysyt suositusta kalastuskelasta, saat todennäköisesti suosituksen useista Daiwa-keloista tänä päivänä. Tämä on melko uusi ilmiö, mutta täysin ansaittu, sillä Daiwa valmistaa todella laadukkaita kalastuskeloja.

Daiwa Legalis on kelavaihtoehto, joka tarjoaa todella paljon vastinetta rahoilleen. Se on erittäin laadukas ja sulavasti toimiva kelavaihtoehto. Legalis-kelassa on 4 kuulalaakeria, 6:1 välitys ja alumiininen puola. Kelassa on erittäin hyvä etujarru, joka toimii nopeasti ja tehokkaasti.

Mitchell MX5-30FD

 • Brittiläinen laatu

Jos olet kiinnostunut vähemmän tunnetuista merkeistä, tutustu brittiläiseen Mitchelliin, joka keksi pitkäänheiton avokela jo vuonna 1948.

Huolimatta kunnioitettavasta historiastaan, vain harvat suomalaiset tuntevat tämän merkin, mikä on sääli, sillä tämä kela on saanut erinomaisia arvioita.

Kela on voittanut parhaan kelan tittelin Norjan Jeger og Fiskeriforbundin testissä.

Käytössä se on huippuluokkaa. Erittäin kevyt ja herkkä käynti tekee käytännön kalastuksesta erinomaista

Ulkonäkö on melko vaatimaton, mutta kelan kalastusominaisuuksia kehutaan paljon. Kelaa on saatavana kokoluokissa 2000-4000.

Shimano Nasci

 • Huippumalli budjetilla
 • Parasta hintaansa nähden
Butikk Pris Read more
84,00 EUR ➜ Läs mer

Tek.no nimittää tätä kelaa budjettihuippumalliksi, sillä se on myös heidän testiensä voittaja.

Tek.no toteaa jopa, että kela on hyvin lähellä testin voittajaa eikä laadussa ja suorituskyvyssä ole juuri eroa tämän noin 1000 kruunun mallin ja testin voittajien, kuten Shimano Ultegran, välillä, joka maksaa yli kaksinkertaisesti.

Ainoa ero arvioidaan olevan muotoilussa ja ulkonäössä.

Ehkä paras tasapaino budjetin ja huippumallin tuntuman välillä valikoimassamme

Kela on saatavilla useissa eri koossa, pienimmästä 1000:stä suurimpaan 5000:een.

Shimano Sedona FI

 • Eniten vastinetta rahoille – Tek.no
Butikk Pris Read more
799,00 EUR ➜ Läs mer

Shimanolla on useita testivoittajia sekä meidän että muiden testauksissa. Shimano Stradic ja Stella ovat tunnettuja klassikoita, ja Shimano Nasci on meidän mielestämme “paras hinta-laatusuhde”.

Mutta myös Shimano Sedona on erinomainen kela, jonka Tek.no valitsi testissään “kiistattomasti eniten vastinetta rahalle”.

Kiistattomasti eniten vastinetta rahalle

Hinta on hieman korkeampi, usein noin 1000 kruunua, joten se ei ole aivan halvin vaihtoehto, mutta saat silti todella paljon vastinetta rahoillesi.

Tämä kela edustaa monipuolista Shimano-laatua ja sitä on saatavilla erittäin monessa koossa: vain 500 grammaa painavasta ultrakevyestä kalastuksesta aina 8000 grammaan asti raskaaseen kalastukseen.

Eli kalastuksen lajista tai paikasta riippumatta löydät Shimano Sedonasta sopivan kelan.

Minkä kelan minun pitäisi valita?

Muista, että paras kela sinulle ei välttämättä ole kaikista kallein tai hienoin. Valitse itsellesi sopiva kela laajasta valikoimasta ja huomioi kalastusmuotosi sekä kalastuskohteet.

Mikä on avokela?

Avokela on yleisin kalanpyyntiin käytettävä kelatyyppi, jota voidaan käyttää rannikolta merikalastukseen, joessa, vuoristossa ja järvessä riippumatta siitä, missä kalastat.

Avokelaa käytettäessä käytetään kampea “kelaamaan” siima kelalle. Tämä tekee siitä helpon kalastaa ja etenkin heittää. Siima lähtee kelalta liikuttamatta itse kelaa. Tämä on toisin kuin monistuskeloissa, joissa itse kela liikkuu.

Kela on kiinnitetty kalastusvavan alle toisin kuin monistuskelat, jotka ovat kiinnitettyinä kalastusvavan päälle.

Avokeloja voidaan käyttää lähes kaiken kokoisten kalojen pyydystämiseen suurimmista pienimpiin. Kun käytetään monistuskeloja merikalastuksessa, se johtuu tyypillisesti siitä, että niihin mahtuu enemmän ja paksumpaa siimaa, mikä helpottaa pohjalle pääsyä.

Mutta avokela pystyy myös käsittelemään painavia kaloja, se vain ei sovellu yhtä hyvin esimerkiksi vetouisteluun tai syvänmeren kalastukseen.

”Avokalastus on heittokalastusta, jossa sinulla on vapa, avokela – joka on kiinnitetty kalastusvapaaseen – ja siima…”

Line Victoria Sverdrup @linevsverdrup – Norsk Friluftsliv

Valitse oikea koko kelallesi

Kalastuskelan koko on erittäin tärkeä valinta uutta kelaa hankittaessa. Yleensä koko ilmoitetaan tuhansina, kuten 2000, 2500, 3000 ja niin edelleen. Peukalosääntö koon valitsemiseen on seuraava: valitse kela sen perusteella, mihin sitä aiotaan käyttää:

 • 1000 – pilkkikalastus
 • 2000 – makeanveden kalastus heitoilla ja jigeillä
 • 3000 – taimenkalastus, merilentokalastus meritaimenelle
 • 4000 – lohen ja hauen kalastus
 • 5000 – karpin kalastus, raskas matokalastus, kevyt surf-kalastus
 • yli 5000 – merikalastus, virvelöinti, raskas surf-kalastus

Kuten näet, erikokoiset kalastuskelaät soveltuvat erityyppiseen kalastukseen.

Siksi on tärkeää miettiä, mihin kelaa on tarkoitus käyttää. Onko se tarkoitettu vain rantakalastukseen vai haluatko viedä sen myös metsään tai tunturiin?

Koon 2500 kela on sen monipuolisuuden vuoksi suositeltava valinta aloittelijoille, jotka haluavat yleiskäyttöisen välineen eri kalastusmuotoihin.

Vaihteisto ja välitys

Välitys tarkoittaa, kuinka monta kertaa siimanohjain pyörii kelan puolan ympäri, kun käännät kahvaa kerran. Se on siis kuin vaihteet polkupyörässä tai muualla, mutta kalastuskelassa sinulla on vain yksi välitys, joten se on päätettävä ennen ostamista.

Välityssuhde ilmaistaan esimerkiksi 4:1, mikä tarkoittaa, että siimanohjain pyörii 4 kertaa jokaista kahvan kierrosta kohden. Kela, jonka välitys on 4:1, katsotaan hitaaksi, 5:1 on normaali ja 6:1 on nopea. 5:1 välitys sopii useimpiin kalastustilanteisiin.

Kalastuskelojen kuulalaakerimäärä

Minulla oli ajatus, ja uskon, että monilla viehekalastajilla on sama, että kuulalaakerien määrä määrittelee, kuinka hyvä kalastuskela on. Kuitenkin tämä ei ole totta. Vastakkaisen todistusaineiston löytäminen on helppoa, kuten esimerkiksi halpa “kiinakela”, jossa on paljon kuulalaakereita. Tuskin kukaan uskoo sen olevan laatutuote, eikö vain?

Kuitenkin saman laatumerkin kelat, joissa on eri määrä kuulalaakereita, voivat toimia laadun mittarina. Kuulalaakerit auttavat kelan vaihteita ja muita osia toimimaan sulavammin ja paremmin. Jos vertailet kahta Shimano- tai Daiwa-kelaa, joiden laatu on sama, kuulalaakerien määrä voi olla hyvä vertailukohta. Mutta jos kyseessä on tuntematon kela Wish- tai eBay-sivustolta, suhtaudu siihen kriittisesti.

Yleisenä nyrkkisääntönä monet suosittelevat valitsemaan kelan, jossa on vähintään viisi kuulalaakeria.

Pitäisikö kalastuskelassa olla etu- vai takajarru?

Jarru kalastuskelassa on erittäin tärkeä.

Käytät sitä, kun saat kalan koukkuun. Ellei kyseessä ole pieni kala, jarrun vinkuva ääni linjan juostessa ulos on iso osa drilliä. Jarru määrittää, kuinka kovaa sinun on vedättävä saadaksesi siimaa kelalta.

Voit valita kelan joko etu- tai takajarrulla, ja se on pitkälti makuasia. Itse pidän enemmän takajarrusta, koska se on mielestäni helpompi käyttää.

Etujarrussa on myös etunsa. Etenkin jarru voi olla suurempi, koska se sijaitsee suoraan kelalla. Jotkut myös kokevat, että etujarru on herkempi kuin takajarru.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top
Vieritä ylös