Avokelavapa-testi – tässä parhaat vuonna 2024

Ehkä haluat kalastaa meritaimenta tai tarvitset uuden vavan vuoristo- tai lohikalastukseen joella.

Yksi vavoistani katosi hiljattain veteen valtavan makrillin vetämänä (tosi tarina, vannon!), eikä sitä voinut enää pelastaa.

Oli kuitenkin jo aika hankkia uusi vapa, joten kaikki ei mennyt pieleen.

Mutta mistä aloittaa uuden kalastusvavan hankinta? Koska en ollut itsekään asiantuntija, päätin selvittää, mitä ammattilaiset ja internet suosittelevat vavoiksi ja keloiksi rannikkokalastukseen – kun haluat pyydystää kaikkea turskasta ja taimenesta sarvikuonokalaan ja kampelaan.

Tässä ovat suosikkini tällä hetkellä, vaikka muitakin hyviä vaihtoehtoja on, kuten alla arvostelemani:

Paras avokelavapa meritaimenelle

Markkinoilla on monia hyviä avokelavapoja meritaimenen kalastukseen. Oikean vavan valinta riippuu mieltymyksistä ja kalastustyylistä. Yleisesti ottaen tulisi etsiä joitakin tärkeitä ominaisuuksia:

Vavassa tulisi olla progressiivinen ja nopea toiminta, joka antaa hyvän heittoetäisyyden, herkkyyden ja koukutuksen.

Suosittuja pituuksia meritaimenen kalastukseen ovat 9-11 jalkaa. Lyhyemmät vavat antavat paremman käsiteltävyyden, kun taas pidemmät antavat paremman heiton.


ABU Sölv AG2

 • Pituus: 7-11 jalkaa
 • Paino: 3-12g, 4-16g, 6-22g, 8-30g
 • 3-osainen

Abu Garcia on hiljattain lanseerannut kaksi uutta vapaa Sölv-sarjaan, jotka on erityisesti kehitetty meritaimenen rannikkopyyntiin.

Sölv AG1 on huippumalli, jota kuvataan erittäin kevyeksi ja herkäksi hiilikuituiseksi vavaksi. Siinä on erityisesti mukautetut toiminnot hyviä heitto-ominaisuuksia ja herkkyyttä varten. Vapa toimitetaan parhailla Fujin komponenteilla.

Voin muutaman koeretken jälkeen vahvistaa, että nämä ovat kovimmat meritaimenvavat, joilla olen kalastanut.

Sölv AG2 on edullisempi malli, joka on myös kevyt ja herkkä. Se on kehitetty yhteistyössä kokeneiden meritaimentenkalastajien kanssa erityisen pitkiä heittoja varten. Vavassa on kohtalaisen nopea toiminta ja se kestää hyvin suolavettä.

Molempia vapoja korostetaan hyvän laadun, ominaisuuksien ja ulkonäön vuoksi. Ne soveltuvat hyvin Norjan olosuhteisiin ja houkuttelevat varmasti monia rannikon kalastajia.

..ehdoton huippumalli kaikkien kelavapojensa joukossa..suunnattu ja suunniteltu skandinaaviseen meritaimenen rannikkokalastukseen..


Savage Gear Custom Coastal Spin

 • Pituus: 9-10 jalkaa
 • Paino: 7-23g, 9-27g, 10-30g, 10-36g, 12-40g

Tanskalainen kalastusvälinevalmistaja Savage Gear on ehkä tunnetuin haukikalastusvälineistään, mutta Custom Costal Spin -sarjallaan he ovat kehittäneet vavan, jota monet pitävät parhaana kalastukseen Norjan rannikolla ja laitureilla.

Tässä on kevyt spinning-vapa, joka antaa pitkät ja tarkat heitot, täydellinen meritaimenen kalastukseen. 9- tai 10-jalkaiset versiot, joiden heittopaino on vastaavasti 9-30 grammaa ja 12-40 grammaa, tekevät niistä riittävän monipuolisia käytettäväksi myös muuhun kuin meritaimenen kalastukseen. 10-jalkainen vapa sopii bombarda-kalastukseen.

Kunnes kokeilin tätä vapaa, olin käyttänyt Fenwick Ironfeather II:ta vuodesta 2003 lähtien. Välillä on ollut muitakin vapoja, mutta olen aina palannut Ironfeatheriin, jota mikään muu ei ole onnistunut lyömään – tämä koskee myös paljon kalliimpia vapoja, joita olen kokeillut. Custom Coastal -vavat ovat omassa luokassaan, ja luotettava Ironfeatherini, jolla on yli tuhat meritaimenta omallatunnollaan, on nyt jäänyt eläkkeelle.

Paras avokelavapa hintaansa nähden


Westin W3 Spin

 • Pituus: 8-10 jalkaa
 • Paino: 5-25g, 10-40g
Butikk Pris Read more
116,00 EUR ➜ Läs mer

Miller 123fisk.dk:n suosittelema. Westin W3 Spin on sarja vankkoja spinning-vapoja, joita on saatavana 7-13 jalan kokoisina. Rannikkoversio on 9-jalkainen 3-osainen, ja sen heittopaino on 7-30 grammaa. Se on kevyt hiilikuituvapa, joka on luotu Norjan rannikolle ja vuonolle olosuhteista riippumatta.

Saat loistavan vavan, joka heittää pitkälle ja koukkaa kalan joka kerta vastaiskulle. Se maksaa usein noin 1000 kruunua tarjouksessa.


Savage Gear Parabellum

 • Pituus: 8-11 jalkaa
 • Paino: 7-25g, 10-30g

Tanskalainen Savage Gear -merkki on yksi suosikeistani, kun kyse on meritaimenen kalastuksesta. Minulle on suuri plussa, että nämä vavat on kehitetty pohjoismaisiin olosuhteisiin.

Parabellum on heidän hyvä monikäyttöinen kelavapansa muutaman sadan kruunun alle tuhannen kruunun. Mielestäni tämä on erittäin hyvä vastine rahoille. Tähän hintaan saat kuitenkin vain kaksiosaisen vavan. Jos haluat 4-osaisen matka vavan, sinun on maksettava hieman enemmän.

Tämä vapa on taipuisa ja herkkä kevyiden syöttien heittämiseen, mutta tarpeeksi vahva, jos saat suuren kirjolohen koukkuun. Saat vavan, jota voi käyttää myös rannikolla, satamassa tai merellä.

Meritaimenvapana antaisin tälle nopan silmäluvun 6/6.


Abu Garcia Diplomat X

 • Pituus: 9–10 jalkaa
 • Paino: 9–50 grammaa
Butikk Pris Read more

Tämä Abun 4-osainen vapa on kuin luotu kaupunkikalastajalle, joka haluaa ottaa vavan mukaansa pyörälle. Vain muutamalla sadalla kruunulla saat hiilikuituvavan, joka selviää suurimmasta osasta Norjan kalastusta. Vapa on saatavana sekä 9- että 10-jalkaisena, ja se toimitetaan kangaspussin kanssa.

9-jalkaisen vavan heittopaino on 9–35 grammaa, ja se soveltuu siksi meritaimenen kalastukseen rannikolla. 10-jalkaisen vavan heittopaino on 10–50 grammaa. Se soveltuu kaikentyyppiseen kalastukseen laitureista ja rannikolta, esim. turska, kampela, makrilli jne., sekä meritaimenen bombarda-kalastukseen.

Superkäyttöinen vapa laitureille ja rannikolle, joka on lisäksi helppo kuljettaa.

Paras edullinen avokelavapa


Berkley Phazer Pro III

 • Pituus: 8-9 jalkaa
 • Heittopaino: 5-20, 10-30, 20-60 grammaa

Juuri nyt voit saada tämän erinomaisen 4-osaisen kalastusvavan vain 499 kruunulla (tavallinen hinta on yli 900 kruunua). Tämä on löytö, jos etsit kalastusvapaa satama- ja rannikkokalastukseen, joka ei vie kovin paljon tilaa. 9-jalkainen versio on 4-osainen ja 10-jalkainen versio on 5-osainen, mikä tarkoittaa, että voit helposti ottaa vavan mukaan pyörälle tai matkalle.

Berkley Phazer Pro II:n heittopaino on 15–40 grammaa 9-jalkaiselle versiolle ja 20–50 grammaa 10-jalkaiselle versiolle. Siksi se on monipuolinen vapa, jota voi käyttää sekä kampelakalastukseen painotetulla pohjallisella että meritaimenen kalastukseen kevyemmillä lusikkauistimilla, uistinkalastuksen lisäksi.

Suosittelen ehdottomasti tarttumaan tähän, se on todella hyvä tarjous, ja saat hyvälaatuisen kalastusvavan, joka on helppo ottaa mukaan kalastusretkelle ja matkalle.

Paras teleskooppivapa

Teleskooppivavan avulla voit aina olla valmiina heittämään, kun olet reissussa. Teleskooppivapa vie vähän tilaa, täydellinen repulle tai autolle. Toisin kuin 3- tai 4-osaisessa matkavavassa, myös rikkoutumisen riski on pienempi. Voit nähdä lisää teleskooppivapoja linkistä.


Daiwa Ninja X

 • Pituus: 6 – 9 jalkaa
 • Heittopaino: 5-20g, 10-30g, 10-40g, 20-60g

Daiwa Ninja X Tele Spin on Daiwan hiilikuituinen avokelavapa. Vapaa myydään sekä tavallisena 2-osaisena vapana, 4-osaisena matkavapana että teleskooppivapana.

Kuten aiemmassa versiossa, kyseessä on vapasarja, jossa saa todella paljon vastinetta rahoilleen. Tämä tekee siitä ilmeisen valinnan, kun otat mukaan aloittelijoita tai perheen kalaretkelle.

Tämä on monipuolinen avokelavapa Daiwalta, joka sopii monenlaiseen makeaan veteen kalastukseen. Vapaa on saatavana pituuksissa 1,8 – 2,7 metriä ja sen heittopaino on 3 – 60 grammaa.

Vavassa on hiilikuituputki, joka antaa hyvän vahvuuden painon pysyessä alhaisena. Kahva on valmistettu korkista. Siinä on ruostumattomat vaparenkaat ja Daiwan DPS-kelakiinnike.

Se toimii hyvin uistinkalastuksessa, vaappu- ja lippakalastuksessa eri kalalajien kalastuksessa.

Paras painouistinvapa

Kun kalastat painouistimella, kalastat useiden metrien etäisyydeltä. Tämä asettaa tiettyjä vaatimuksia kalastustekniikalle ja vavan pituudelle. Erityisiä painouistinvapoja on saatavilla 12-14 jalan (n. 3,6-4,3 metrin) pituisina, mutta monet pitävät parempana käyttää vain 10-11 jalan (n. 3-3,3 metrin) vapaa. Erityisillä painouistinvavoilla on omat kannattajansa, mutta monen mielestä ne ovat liian raskaita kannettavaksi mukana. Useimmat ovat samaa mieltä siitä, että 10 jalan (n. 3 metrin) tavallinen vapa selviää tehtävästä.


Berkley Lightning HT 13

 • Pituus: 12-13 jalkaa
 • Heittopaino: 20-75 g
 • 3-osainen

Berkley Lightning HT on kolmiosainen painouistinvavoihin erikoistunut vapa, joka on 13 jalkaa (n. 4,0 metriä) pitkä ja jonka heittopaino on 20-75 grammaa.

Berkleyn Lightning-sarja on saanut täysin uuden muotoilun, jossa on IM6-hiilikuituputki, hyvin sijoitetut SS304-vaparenkaat, korkikahva ja uusi Skeletor-kelakiinnike. Nämä ominaisuudet tekevät vavasta hyvin tasapainoisen ja tyylikkään riippumatta sen toiminnasta ja pituudesta.

Lightning HT sopii kaikkeen kevyestä sisävesikalastuksesta raskaaseen lohenkalastukseen. Vavassa yhdistyy perinteisen Lightning-sarjan tunnettu laatu ja moderni teknologia sekä muotoilu.

Tämä vapa on ihanteellinen valinta painouistinkalastukseen, sillä se on suunniteltu erityisesti tähän tarkoitukseen. Sen 13 jalan pituus mahdollistaa pitkät heitot, ja 20-75 gramman heittopaino soveltuu erinomaisesti painavampien painouistinten ja kelluvien painojen käyttöön. Kolmiosaisuus tekee vavasta helposti kuljetettavan ja säilytettävän huolimatta sen pitkästä mitasta.


DAM Nanoflex Pro+ Seatrout

 • Pituus: 11-12 jalkaa
 • Heittopaino: 8-32g, 9-31g

Tässä esittelemme heidän suositun DAM Nanoflex -avokelavapamallinsa, joka on suunniteltu erityisesti meritaimenen kalastukseen.

Vapa on neliosain.

Tietämisen arvoista kalastuskelan ostamisessa

Kallis vapa ei tee kenestäkään maailmanmestaria, mutta auttaa! Heität pidemmälle ja tarkemmin, saat kestävän vavan, joka on kevyempi ja parempi taistelussa kalan kanssa. Tietenkin sillä on väliä, mihin aiot käyttää vapaa. Pitääkö sitä käyttää muutaman kerran vuodessa vai viikossa? Ahkera kalastaja saa iloa paremmasta laadusta, joka kestää seurassa vuosikausia. Jos tarvitset vavan vain harvinaiseen kalastusretkeen, sinun ei tarvitse ostaa kalliimmasta päästä.

Hyvä kalastusvapa voi:

 • Kastaa kauas ja tarkasti
 • Antaa hyvän tuntuman vieheestä ja muusta kalastusvälineistä
 • Antaa paremman taistelun
 • Kestää pidempään eikä rikkoudu

Ymmärrä tärkeimmät termit ja ammattisanasto

Top-aktio, kaksiosainen, 9 jalan vapa 10-40 gramman heittopainolla, ei ole helppoa lukea kalastusvavan tuotekuvausta! Mutta niin se vain on, että vapaa kuvataan noin, joten heittäydytään mukaan ja ymmärretään mistä vapa koostuu. Jos tämä tuntuu tylsältä ja haluat vain joitain suosituksia, siirry osioon Vapasuositukset.

Pituus

Kalastusvavan pituus ilmoitetaan jaloissa, missä 3 jalkaa on noin 1 metri. Vavan pituudella on merkitystä. Pidemmällä vavalla saadaan pidemmät heitot, kun taas lyhyempi vapa on tarkempi. Rannikolla haluamme heittää kauas, joten pidämme pidemmästä vavasta kuin kalastajasta, joka vain heittää jokeen tai järveen.

Siksi rantavavat ovat 8-10 jalkaa, lukuun ottamatta joitain vapoja, joita käytetään kalastukseen bombarda-uistimilla, mutta se ei kuulu tähän opaskirjaan.

Kalastusvavan pituudesta on eriäviä mielipiteitä. Jotkut pitävät 10 jalan vapaa täydellisenä, toiset pitävät 8 jalkaa riittävänä. Jotkut uskovat 9 jalkaa olevan täydellinen kompromissi.

Ole Stevnsfisker.dk -yhtiöstä – yksi Tanskan johtavista meritaimenen kalastajista – sanoo seuraavaa:

Uskon, että on suuri väärinkäsitys, kun kelasarjan kasvatukseen liittyvissä keskusteluissa ajatellaan, että vavat tulisi olla pitkät, mieluiten 10 jalkaa tai enemmän, kun 25-30 gramman painoiset uistimet heitetään horisonttiin. Minäkin uskoin tuohon aikaisemmin, mutta kokeiltuani 8 ja 9 jalan vapoja olen muuttanut mielipidettäni. Saan yhtä paljon kalaa kuin ennenkin, ja heitän vähintään yhtä kauas kuin 10 jalan vavan kanssa kalastavat kumppanit.

Fang-en-fisk.dk:n kirjoittaja on osittain samaa mieltä:

Rannikolle meritaimenia pyydettäessä heittokela-vapasi pitäisi olla 9 tai 10 jalkaa. Se antaa sinulle hyvät pitkät heitot ja hyvän kontrollin kalan kanssa.

Miller 123fiske.dk:ssa antaa mielipiteensä:

10 jalan heittokela on suosikkini rannikkokalastukseen. Sen lisäksi, että se tarjoaa joitain käytännöllisiä ominaisuuksia, pystyt heittämään pidemmälle 10 jalan heittokelalla kuin lyhyemmällä. Ei paljon pidemmälle, mutta jokainen sentti on tärkeä. 9 jalan heittokela heittää käytännössä yhtä kauas, etkä huomaa eroa kalojen määrässä saat roikkua. Jos esimerkiksi kalastat kylpyammeilla, voit helposti valita 8 jalan heittokelan rannikkokalastukseen.

No niin!

Asiantuntijat ovat puhuneet, eivätkä ole yhtä mieltä.

Mutta silti he ovatkin, koska kaikki 3 suosittelevat 9 jalkaa. Minulla on myös itse 9-jalkainen vapa, ja se on ollut mainio oli kyse sitten kampelan nostamisesta Oceankajista tai raskaiden turskien pyynnistä Nordhavnsin altaissa. Minulla on ollut myös 8-jalkainen vapa, mutta viihdyn paremmin 9-jalkaisen kanssa.

Johtopäätös: Jos haluat monipuolisen vavan, joka voi heittää kauas, mutta ei ole liian painava eikä hankala käsitellä, valitse 9-jalkainen heittovapa.

Heittopaino

Pituuden jälkeen heittopaino on ehkä se, mikä voi sekoittaa ja haastaa monia. Mitä tarkoittaa, että vavalla on esimerkiksi 10-40 gramman heittopaino? No, selitys on, että vapa on valmistettu heittämään tietyn painoisilla vieheillä, eli tässä tapauksessa 10-40 grammaa. Se ei tarkoita, että et voisi heittää raskaammalla tai kevyemmällä vieheellä – mutta vapaasi ei ole suunniteltu siihen. Pahimmassa tapauksessa voit vahingoittaa vapaa heittämällä liian raskaasti.

Se on muistettava, kun haluamme kalastusvavan, jolla heitämme sekä rHere is the continuation of the translation:

raskasta viehettä kampelalle että 30 gramman uistinta turskalle sekä kevyttä kuplauistinta makrillille ja sarvikuonokalalle. Tähän tarvitsemme perinteisen rantavavan, jolla on juuri 10-40 gramman heittopaino tai jotain siihen suuntaan. Sitten voimme sekä heittää kampelalle 40 gramman lyijypainoa että sarvikuonokalalle 20 gramman kevyttä uistinta.

Vaikka vapa voi käsitellä molempia, voi olla hyvä idea hankkia useampia vapoja eri tarkoituksiin. Esimerkiksi kevyemmällä heittopainolla oleva vapa taimenelle ja raskaammalla heittopainolla oleva vapa turskalle.

Mutta ensimmäiseksi rannikkovavaksi monipuolinen vapa laajalla heittopainolla on järkevä valinta.

Osien lukumäärä

Useimmat kalastusvavat on perinteisesti jaettu kahteen osaan. Se toimii hienosti. Nykyinen vapani onkin kaksiosainen, mutta uudemmat vavat ovat alkaneet olla kolmiosaisia. Tällä on jotain tekemistä sen kanssa, miten paino jakautuu kaksiosaisen ja kolmiosaisen vavan välillä. Lyhyesti sanottuna saat paremman painonjaon kolmiosaisella vavalla kuin kaksiosaisella. Toisaalta saat enemmän irti olevia osia ja vavan kasaaminen vie enemmän aikaa.

Aktion

Ei, sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka kiivas vapa on, vaan sillä, kuinka paljon se voi taipua. Vapa voi olla kokoaktion, puoliaktion ja topaktion. Enemmän taipuva vapa antaa paremman heiton ja siten pidemmät heitot. Jäykempi vapa on tarkempi lyhyillä heitoilla. Koska kalastamme rannikolla, jossa on tarpeeksi vettä tähtäämiseen, koko- tai puoliaktion vapa on suositeltavaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top
Vieritä ylös