Kaukoputket jalustoilla – Testivoittajat 2024

Jalustalla oleva kiikari voi antaa sinulle täysin uuden luontokokemuksen ja näkymän ympäröivästä maisemasta. Mutta miten valita oikea?

Tässä artikkelissa opastamme sinua prosessissa löytää täydellinen jalustakiikari juuri sinun tarpeisiisi, tarkastelemalla perusteellisesti tärkeitä tekijöitä ja ominaisuuksia, joita sinun tulisi harkita.

Kiikarit jalustalla ja kiikarikaukoputket – Parhaat testissä

Zeiss Conquest Gavia 30-60×85

 • Täydet pisteet Jeger-lehden arvostelussa

Zeiss Conquest Gavia 30-60×85 on tehokas kiikarikaukoputki, joka tekee vaikutuksen optisella suorituskyvyllään ja laadullaan. Tämä malli on yksi kahdesta testatusta kiikarikaukoputkesta ja tarjoaa testauksen aikana kauniin ja kirkkaan kuvan, Egill J. Danielsenin testiartikkelin mukaan.

Kiikarikaukoputken paino on 1700 g ja siinä on 10 vuoden takuu, mikä tekee siitä kestävän ja laadukkaan valinnan. Hinta on 22 150 kruunua, ja sen maahantuoja on Carl Zeiss AS Sportoptics.

Yksi tämän kiikarikaukoputken suurimmista eduista on sen tarjoama “ihana, kirkas kuva” sekä “paljon yksityiskohtia kuvassa”. Optisesti se tekee vaikutuksen ja optimaalisissa valo-olosuhteissa se tarjoaa teräviä kuvia jopa täydellä suurennoksella. Verrattuna testin toiseen kiikarikaukoputkeen, ero resoluutiossa, kontrastissa ja vähäisessä kromaattisessa aberraatiossa on huomattava.

Zeiss Conquest Gavia 30-60×85 on yksi testin kahdesta kaukoputkesta. Kaukoputki tuotti kauniin ja selkeän kuvan testauksen aikana.

Vaikka Zeiss Conquest Gavia 30-60×85:lla on paljon myönteisiä puolia, tähän kiikarikaukoputkityyppiin liittyy joitain rajoituksia. Yksisilmäisen kiikarikaukoputken pitkäaikainen käyttö voi rasittaa silmiä, ja sopivan katseluetäisyyden ylläpitäminen ilman tukea voi olla haastavaa pidemmillä istunnoilla.

Näistä rajoituksista huolimatta Zeiss Conquest Gavia valittiin arvostelun voittajaksi kiikarikaukoputkien joukossa, ja tässä mallissa on paljon iloittavaa. Mutta mainittujen haittapuolien vuoksi se ei ole testaajien ehdoton suosikki.

Oikean etäisyyden pitäminen ilman mitään, mihin nojata päätä, rasittaa niskaa pidemmän aikaa. Mutta koska pidemmän päälle ei ole kovin miellyttävää nauttia näkymistä, Zeiss Conquest Gavia ei ole suosikkimme tässä hieman erikoisessa projektissa huolimatta huippuarvosanastaan

Kaiken kaikkiaan, “ihana, kirkas kuva” ja vaikuttavat optiset ominaisuudet tekevät Zeiss Conquest Gavia 30-60×85:stä hyvän vaihtoehdon niille, jotka etsivät tehokasta ja tarkkaa kiikarikaukoputkea. On kuitenkin syytä varautua joihinkin tälle kiikarikaukoputkityypille luonteenomaisiin rajoituksiin.

“Tämä työkalu on visuaalisesti vaikuttava. Optimaalisissa valaistusolosuhteissa se näyttää terävältä, jopa täydellä suurennoksella. Kuten näiden sivujen kuvista näkyy, ero testin toiseen kaukoputkeen verrattuna on huomattava. Paremman resoluution ja kontrastin lisäksi saksalainen on käytännössä vapaa kromaattisesta aberraatiosta. Kaiken kaikkiaan tämä kaukoputki välittää eniten informaatiota silmälle ja aivoille.

Fordeler og Ulemper

 • Kaunis, selkeä kuva
 • Korkea resoluutio
 • 10 vuoden takuu
 • Kestävyys ja laatu
 • Pitkään katsominen on väsyttävää
 • Oikean etäisyyden pitäminen on haastavaa
 • Suhteellisen korkea hinta

Swarovski BTX 35×95

 • Parhaat testit
 • Täydet pisteet Jeger-sivuston arvostelussa

Swarovski Optik on saavuttanut merkittävän läpimurron uusimmalla innovaatiollaan: BTX-kiikarikaukoputkella. Keräämällä arvioita useista lähteistä, kuten jeger.no-sivustolta, on selvää, että tämä tuote nostaa riman optiselle suorituskyvylle ja käyttömukavuudelle.

Ensinnäkin, BTX on osa Swarovskin modulaarista ATX-kaukoputkisarjaa. Tämä tarkoittaa, että voit vaihtaa eri etuosa-asetuksia (95 mm, 85 mm ja 65 mm) ja siten räätälöidä kaukoputken omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.

Kuten jeger.no-arvostelussa mainitaan, voit “vaihtaa eri linssimoduulien välillä tarpeen mukaan, mikä antaa joustavan ja monipuolisen ratkaisun.”

Erona perinteisiin kaukoputkiin, BTX tarjoaa mukavan kahden silmän katselun, mikä vähentää silmien rasittumista ja epämukavuutta, joita pitkäaikainen yhden okulaarin läpi tuijottaminen aiheuttaa. Kuten alloutdoor.com-sivuston arvostelija huomauttaa: “Mullistava kiikarimainen silmäosa poistaa kaukoputkien suurimman ongelman: pitkäaikaisen, yhden silmän kautta katsomisen.”

Optisen suorituskyvyn osalta BTX-kaukoputki tarjoaa vertaansa vailla olevaa terävyyttä, kirkkautta ja värientoistoa, jopa huippuluokan kaukoputkiin verrattuna. Birdguides.com-sivuston arvostelija toteaa:

Lisäominaisuutena mukavuutta parantaa korkeussäädettävä otsatuki, joka mahdollistaa rennomman ja vakaamman tarkkailuasennon. Tämä on erityisen hyödyllistä niille, jotka tarkkailevat lintuja tai laskevat muuttavia petolintuja pitkiä aikoja.

On kuitenkin joitakin haittapuolia. Ensinnäkin laitteen kokonaispaino on melko korkea, etenkin käytettäessä suurinta 95 mm linssimoduulia ja 1,7-kertaista laajennusosaa. Tämä voi aiheuttaa rasitusta kantaessasi kaukoputkea olallasi pitkiä aikoja. Birdguides.com-sivuston arvostelija huomauttaa myös, että silmäkupit tuntuvat hieman kovilta ja voisivat olla mukavammat.

Näistä pienistä puutteista huolimatta on selvää, että Swarovski BTX -kiikarikaukoputki edustaa merkittävää harppausta eteenpäin optiikassa ja mukavuudessa eläinten ja lintujen tarkkailijoille.

Kuten jeger.no tiivistää:

Onko se rahansa arvoinen? Ehdottomasti. BTX tarjoaa täysin uuden ja paremman kokemuksen pitkäaikaisesta kaukoputken käytöstä. Se tarjoaa huomattavasti mukavamman ja vakaamman katselukokemuksen, ja ero tavalliseen kaukoputkeen on silmiinpistävä.

Yhteenvetona Swarovski BTX -kiikarikaukoputki on vaikuttava optinen laite, joka yhdistää huipputason suorituskyvyn ja poikkeuksellisen mukavuuden sekä ergonomian. Vaikka kyseessä on merkittävä investointi, ne jotka viettävät paljon aikaa eläinten ja lintujen tarkkailuun tulevat todennäköisesti huomaamaan että edut ylittävät reilusti kustannukset. Innovatiivisella muotoilullaan ja ylivoimaisella kuvanlaadullaan BTX muuttaa varmasti tapaamme katsoa ympäröivää luontoa.

Fordeler og Ulemper

 • Modulaarinen järjestelmä
 • Mukava kiikaritähtäin
 • Erinomainen optinen suorituskyky
 • Säädettävä otsatuki
 • Joustavuus
 • Suuri paino
 • Kovat silmäsuppilot
 • Korkea hinta

Bresser Pirsch 25-75×100

 • Paras hinta-laatusuhde
 • Saanut arvosanan 4 Jeger.no:lta

Bresser Pirsch 25-75×100 on jalustallinen kiikari, joka voi kiinnostaa mökkiläisiä, jotka haluavat enemmän suurennusta kuin käsikiikarilla tai metsästäjiä peura- ja muuhun metsästykseen.

Kiikarin rakenne on yllättävän tukeva ja optiset ominaisuudet hyvät hintaan nähden, mutta joitakin heikkouksia ilmenee suuremmalla suurennoksella.

Bresser Pirsch on saanut arvosanaksi 4 Jeger.no:n laajassa kiikaritestissä. Se ei ole aivan kärkisijoilla, mutta on hyvä muistaa, että testissä paremmin pärjänneet kiikarit maksavat huomattavasti enemmän, 10 000–40 000 kruunua.

Kiikari on rakennettu alumiinista ja komposiittimateriaalista ja tekee laadukkaan ensivaikutelman, erityisesti kun huomioidaan mukana tuleva, juuri tätä kiikaria varten ommeltu suojakotelo.

Jeger.no:n Åsgeir Størdalin mukaan:

Kiikari on tukevasti rakennettu alumiinista ja komposiittimateriaalista ja vaikuttaa laadukkaalta

Suojakoteloa voi käyttää sekä kiikarin kuljetukseen että suojaamaan jalustalla olevaa kiikaria.

Optisesti Bresser Pirsch 25-75×100 on hintaansa nähden hyvä, ja kiikari toimii parhaiten pienellä ja keskisuurella suurennoksella.

Størdalin mukaan:

Optisesti Bresser Pirsch 25-75×100 on laadukas hintaansa nähden. Parhaimmillaan se on pienellä ja keskisuurella suurennoksella.

Kun suurennus kasvaa yli 50-kertaiseksi, huomaa ettei kyseessä ole huippulaatua optiikka, sillä kromaattinen aberraatio ja heikko kontrasti korostuvat. Tämä johtaa hieman epätarkkaan kuvaan suurimmalla suurennoksella.

Muutamista optisista heikkouksista huolimatta suurennoksella saa paljon vastinetta rahalle, kuten Størdal toteaa:

Siitä huolimatta kiikarissa on paljon ominaisuuksia rahoilleen.

Paino voi olla miinus pitkiä vaelluksia suunnitteleville, mutta auton lähellä tapahtuvaan tarkkailuun kiikari on hyödyllinen.

Kokonaisuutena Bresser Pirsch 25-75×100 on hyvä valinta edulliseen teleskooppikiikariin, jossa on tasokas optinen suorituskyky pienellä ja keskisuurella suurennoksella. Muutamia heikkouksia on havaittavissa suurennoksen kasvaessa, mutta hintaansa nähden kiikarissa on paljon ominaisuuksia rahalle.

Fordeler og Ulemper

 • Kohtuullisesti hinnoiteltu
 • Vankka rakenne
 • Hyvä optinen suorituskyky (pienestä keskisuureen suurennokseen)
 • Erikoisommeltu kotelo
 • Paljon suurennosta rahoille
 • Optiset heikkoudet (suuri suurennos)
 • Paino (pitkille vaelluksille vuoristossa)

Focus Hawk 15-45×60

 • Edullinen kiikari jalustalla

Focus Hawk 15-45×60 on kompakti ja kuljetettava maastokiikari, joka soveltuu erinomaisesti käyttöön luonnossa, matkoilla ja ampumaradalla. Sen 15–45-kertainen suurennus ja 60 mm objektiivilinssi tarjoavat laajan näkökentän ja terävät kuvat.

Tarkennus on helppoa keskitarkennuspyörällä, ja okulaarissa on silmäsuoja mukavaa katselua varten sekä silmälaseilla että ilman. Kiikarissa on BK-7-prismat ja täysin heijastamaton optiikka, mikä varmistaa kirkkaan kuvan ja hyvän valonläpäisyn.

Mukana tuleva jalusta ja laukku helpottavat kiikarin kuljettamista ja pystyttämistä missä vain. Tämä on erinomainen vaihtoehto edulliseksi ja helppokäyttöiseksi maastokiikariksi villieläinten, lintujen ja maisemien tarkkailuun.

Ruotsalainen Focus Sport Optics, joka perustettiin 1980-luvun puolivälissä, on yli 30 vuoden kokemus kiikareiden ja tähtäinkiikareiden kehittämisestä ja suunnittelusta. Focus Hawk 15–45×60 -maastokiikari toimitetaan 5 vuoden takuulla ja on hyvä valinta käytännölliseksi ja luotettavaksi ratkaisuksi luonnon tarkkailuun.

Fordeler og Ulemper

 • Kompakti ja kannettava muotoilu
 • Laaja näkökenttä ja terävät kuvat
 • Helppo tarkentaminen
 • Jalusta ja laukku sisältyvät
 • Edullinen ja helppokäyttöinen
 • 5 vuoden takuu
 • Alhaisempi optinen suorituskyky
 • Koko ja zoomausalue voivat olla rajoittavia

Hawke Endurance 16-48×68

 • Vastinetta rahoillesi

Hawke Endurance 16-48×68 on kaukoputki, joka tarjoaa vaikuttavaa optista laatua ja kestäviä materiaaleja kilpailukykyiseen hintaan. Endurance-sarja sisältää sekä Endurance- että Endurance ED -malleja, joista ED-sarjassa on erittäin matalan dispersion lasia, mikä mahdollistaa selkeämmät ja korkearesoluutioisemmat kuvat minimoiduilla kuvavirheillä reunoilla.

Tässä kaukoputkessa on dielektriset pinnoitteet parantamaan valon heijastuvuutta, täysin monipinnoitetut linssit teräviin kuviin ja BAK-4 Porro-prismat intensiiviseen väriin ja kontrastiin. Kaikki sarjan mallit ovat typellä täytettyjä, vedenpitäviä ja huurtumattomia, mikä varmistaa pitkän käyttöiän ja luotettavuuden erilaisissa olosuhteissa.

BirdGuides.com-sivuston arvostelu kuvailee Hawke Endurance ED 16-48×65 -kaukoputkea “houkuttelevaksi kaukoputkeksi, jossa on tukevasti rakennettu vihreä magnesiumseosrunko ja laaja prismakotelo, joka on päällystetty mustalla kumipinnoitteella” (BirdGuides, 2021). Vaikka tämä arvostelu keskittyy 65 mm:n versioon, se jakaa monia yhtäläisyyksiä 68 mm:n mallin kanssa.

Kaukoputki on suhteellisen painava verrattuna muihin samankokoisiin kaukoputkiin, mutta kaksitoiminen tarkennusmekanismi, jossa on kumipinnoitettu pika-tarkennus ja pienempi hienotarkennuspyörä, varmistaa helpon ja tarkan tarkennuksen. BirdGuides-arvostelu huomauttaa, että “kuva on yleisesti ottaen tyydyttävä, reunojen lähellä terävä ja kuvakentän kaareutuminen on hyvin vähäistä” (BirdGuides, 2021).

Hawke Endurance 16-48×68 -kaukoputken mukana tulee valikoima lisävarusteita, kuten kantolaukku, suojukset, linssikannet ja linssinpuhdistusliina. Kaukoputkella on tukeva ja houkutteleva rakenne, ja kilpailukykyisen hintatasonsa ansiosta se on hyvä valinta niille, jotka etsivät korkealaatuista kaukoputkea budjettia venyttämättä.

Fordeler og Ulemper

 • Vaikuttava optinen laatu
 • Laadukkaat materiaalit ja rakenne
 • Kilpailukykyinen hintataso
 • Toimitetaan monien lisävarusteiden kanssa
 • Suhteellisen painava
 • Pieniä kuvavirheitä reunoilla

Paras käyttötarkoitus jalustakiikarille

Määritä kaukoputken käyttötarkoitus jalustalla

Ensisijaisesti on tärkeää määrittää, mihin tarkoitukseen aiot käyttää jalustakiikaria. Tämä auttaa sinua valitsemaan oikean tyyppisen kiikarin ja ominaisuudet, jotka sopivat parhaiten kiinnostuksen kohteisiisi ja tarpeisiisi.

 • Eläinten ja luonnon tarkkailu: Lintujen bongaamiseen ja villieläinten tarkkailuun etäältä on tärkeää hankkia kiikari, jolla on hyvä suurennos ja terävyys. Tämä auttaa sinua näkemään yksityiskohtia eläimistä, kuten höyhenpuvun ja käyttäytymisen, vaikka ne olisivatkin kaukana.
 • Ohikulkevien laivojen tarkkailu: Jos haluat seurata meriliikennettä ja tunnistaa aluksia, on tärkeää valita kiikari, jossa on hyvä kantama ja kuvan selkeys. Tämä auttaa sinua näkemään yksityiskohtia, kuten laivojen nimet ja liput.
 • Maisemien ja arkkitehtuurin tutkiminen: Käyttäessäsi kiikaria jalustalla arkkitehtonisten yksityiskohtien ja maisemien tutkimiseen on tärkeää valita malli, jolla on hyvä optinen laatu ja säädettävä suurennos. Tämä mahdollistaa yksityiskohtiin zoomauksen ja koko maiseman hyvän näkymän.

Suurennus

Kiikarin suurennus on yksi tärkeimmistä huomioon otettavista tekijöistä, kun valitset jalustakiikaria.

Näköalakiikareiden suurennus vaihtelee 20-kertaisesta 100-kertaiseen, mikä antaa sinulle mahdollisuuden nähdä yksityiskohtia hyvin kaukaa. Huomaa, että mitä suurempi suurennus, sitä herkempi kiikari on liikkeille ja värinöille, joten on tärkeää, että jalusta on vakaa.

Tavallisten kiikareiden suurennus on 8-10 -kertainen, mikä tekee näköalakiikareista huomattavasti tehokkaampia ja paremmin soveltuvia yksityiskohtaisten havaintojen tekemiseen pitkältä matkalta.

Budjetti ja hinta

Hintaan vaikuttavia tekijöitä: Jalustallisen kiikarin hinta voi vaihdella useiden tekijöiden mukaan, kuten optisen laadun, rakenteen laadun, merkin ja lisäominaisuuksien perusteella. Korkealaatuinen kiikari maksaa yleensä enemmän, mutta se voi myös tarjota paremman suorituskyvyn ja pidemmän käyttöiän.

Kiikarin ja jalustan yhdistelmälle laadittua budjettia määrittelevien seikkojen joukossa on tärkeää muistaa, että myös hyvän jalustan hinta on otettava huomioon. Jalustojen hinnat voivat vaihdella materiaalien, laadun ja ominaisuuksien mukaan. Sijoittamalla hyvään jalustaan voit varmistaa vakauden ja optimaalisen suorituskyvyn.

Sopivan jalustan valitseminen

Hyvä jalusta on ratkaisevan tärkeää, jotta saat parhaan hyödyn kiikarista jalustalla. Tässä on joitakin tekijöitä, joita sinun tulisi harkita valitessasi jalustaa:

 • Vakaa jalusta on avain kirkkaisiin ja teräviin kuviin, erityisesti käytettäessä suurta suurennusta. Epävakaa jalusta tekee kuvasta epätarkan ja vaikean nähdä.
 • Varmista, että valitsemassasi jalustassa on helppo korkeudensäätö ja käyttäjäystävälliset toiminnot. Nämä helpottavat sinua löytämään täydellisen asennon tarkkailuun.
 • Valitse jalusta, joka on valmistettu materiaaleista, kuten alumiinista tai hiilikuidusta. Nämä materiaalit ovat sekä kevyitä että vahvoja, mikä antaa hyvän yhdistelmän kannettavuutta ja vakautta.

Tärkeät ominaisuudet ja piirteet

Kun valitset jalustakiikarin, on tärkeää ottaa huomioon seuraavat ominaisuudet ja piirteet:

 • Kiikari säädettävällä suurennoksella antaa sinulle mahdollisuuden zoomata lähelle ja kauemmas nähdäksesi erilaisia yksityiskohtia ja perspektiivejä. Tämä on erityisen hyödyllistä tarkkaillessasi eläimiä, maisemia ja rakennuksia.
 • Linssien laatu vaikuttaa suuresti kuvanlaatuun. Valitse kiikari, jossa on laadukkaat linssit, jotta saat teräviä, kirkkaita kuvia mahdollisimman vähäisellä vääristymällä.
 • Kromaattinen aberraatio on optinen virhe, joka voi aiheuttaa värien vääristymistä kuvassa. Kiikarit, joissa on ED-lasia (vähähäiveinen lasi) tai muuta teknologiaa, joka vähentää kromaattisia aberraatioita, tuottavat tarkemman ja kirkkaamman kuvan.

Lisävarusteet ja ominaisuudet

On olemassa useita lisävarusteita ja ominaisuuksia, jotka voivat parantaa kiikarin käyttökokemusta jalustalla:

 • Joihinkin kiikareihin voidaan liittää älypuhelinsovitin tai ne voidaan kytkeä järjestelmäkameraan, mikä mahdollistaa kuvien ottamisen siitä, mitä näet kiikarin läpi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top
Vieritä ylös