Kiikaritesti – parhaat kiikarit 2024

Oli sitten kyseessä innokas lintuharrastaja, metsästäjä tai vain luonnossa liikkumisesta nauttiva, laadukkaat kiikarit ovat tärkeä varuste retkelle mukaan.

Kiikareita on saatavilla monissa eri kokoluokissa ja tyypeissä, pienistä, kompakteista ja kätevistä taskukiikareista aina jalustalle tarkoitettuihin lintuharrastajan kiikarieihin asti.

Tässä artikkelissa esittelemme markkinoiden parhaat vaihtoehdot perustuen perusteellisiin testeihin ja arvioihin, jotta löydät täydellisen valinnan omiin tarpeisiisi ja mieltymyksiisi.

Mielestämme parhaat kiikarit ovat:

Kaukoputki – paras testissä

Zeiss Conquest HD 8×42

 • Saanut arvosanan 5 Jeger-lehdessä

Zeiss Conquest HD on kompakti ja kevyt, ihanteellinen metsäretkille ja muille ulkoaktiviteeteille. Tämä kaukoputki on suosittu sekä käyttäjien että testien keskuudessa, saaden esimerkiksi arvosanan 5 Jeger-lehdessä. Se on suunniteltu tarjoamaan laaja näkökenttä ja hyvä käsitys maastosta, mikä antaa mahdollisuuden nauttia luonnosta parhaimmillaan. Kaukoputken HD-linssijärjestelmä ja Carl Zeissin heijastuksenestokäsittely varmistavat vaikuttavan 90 %:n valonläpäisyn.

Tämä tuottaa korkeakontrastisia, voimakkaan värisiä ja yksityiskohtaisia kuvia. Suurella tarkennuspyörällä voi nopeasti säätää tarkennusta lyhyiden ja pitkien etäisyyksien välillä. Mukana tulevat objektiivinsuojat, kaulahihna ja kotelo pitävät kaukoputken turvassa ja suojattuna, kun sitä ei käytetä. Huolimatta kompaktista muotoilustaan, Zeiss Conquest HD -kaukoputkessa on 10x suurennus ja 42 mm objektiivin halkaisija.

Pienemmissä malleissa, Zeiss Conquest HD 8×32 ja 10×32, on sama uraauurtava muotoilu ja optinen laatu kuin isommassa mallissa. Nämä mallit ovat kevyempiä ja helpompia käsitellä, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon kevyempää kaukoputkea suosiville.

Bresser Pirsch 8×42

 • Paras mökkikaukoputki

BRESSER Pirsch 8×42 on kaukoputki, joka tarjoaa hyvän suorituskyvyn metsästykseen, retkeilyyn ja lintujen tarkkailuun edulliseen hintaan. Se on helppo säätää käyttäjän tarpeiden mukaan ja tarjoaa selkeitä ja yksityiskohtaisia kuvia keskipitkiltä pitkille etäisyyksille.

Huonossa valaistuksessa tai epävakaassa säässä kaukoputki pysyy vakaana ja terävänä. Se on kevyt ja siinä on mukava kantohihna, mikä tekee siitä helppo ottaa mukaan retkille. Lähitarkennus mahdollistaa hyönteisten ja perhosten tarkkailun läheltä.

Kokonaisuutena BRESSER Pirsch 8×42 tarjoaa hyvän vastineen rahalle.

Edullinen kaukoputki – paras testissä

Focus Optics Outdoor 10×42

 • Paras budjetti

Focus Optics Outdoor 10×42 on tehokas ja kestävä kaukoputki, jossa on 10x suurennus ja 42 mm objektiivin halkaisija. Tämä kaukoputki on suunniteltu kestämään haastavat olosuhteet, kiitos vedenkestävän ja iskunkestävän rakenteen. Se painaa noin 618 grammaa, mikä on hieman enemmän kuin kevyimmät kaukoputket vertailussamme, mutta lisääntynyt kestävyys kompensoi hyvin painon nousun.

Focus Optics Outdoor 10×42 on erinomainen valinta niille, jotka etsivät tukevaa ja luotettavaa kaukoputkea ulkoiluun tai luonnon tarkkailuun.

Lasten kaukoputki – paras testissä

Focus Junior 6×21

 • Edullinen lasten kiikari

Focus Junior 6×21 on ihanteellinen valinta lapsille, jotka kokeilevat kiikaria ensimmäistä kertaa.

Tämä kiikari on suunniteltu lapsille, ja sen silmäväli on 50 mm – 63 mm. Suuri tarkennuspyörä helpottaa kuvan tarkentamista.

Kiikari on suojattu kumisella kuorella, joka vaimentaa iskuja ja putoamisia. Kuori parantaa myös otetta ja estää kiikarin lipeämistä pienistä käsistä. 6x suurennoksellaan kiikari tarjoaa vakaan kuvan, mikä helpottaa lintujen tai maisemien tarkkailua.

Taskukiikari – paras testissä

Zeiss Terra ED 8×25

 • Sai arvosanaksi 4/5 ja “Paras hinta-laatusuhde” Jakt&Fiske-lehdeltä
 • Sai arvosanaksi 5/5 Jeger.no-lehdeltä

Zeiss on vahvasti edustettuna testilistoilla kahdella kiikarilla: Zeiss Victory, testivoittaja joka dominoi kilpailua, mutta jonka hintalappu on lähes 8000 kr, ja Zeiss Terra ED 8×25, edullisempi noin 3000 kr malli keskihintaluokasta.

Monilla hyvillä ominaisuuksilla varustettu kiikari. Siinä on hyvä kuvan tarkkuus koko kuvan alueella ja syvät silmäsuppilot, joissa on suuri vastus. Tarkennusruuvi sijaitsee yläosan takaosassa ja tarjoaa hyvän hallinnan sopivalla vastuksella. Diopter-säätimen etuosa sijaitsee hieman alttiina. Kiikari on varustettu tuntuilla otteilla paremman pidon saavuttamiseksi..Zeiss Terra ED on siksi paras ostos.

Jeger-lehti antoi Zeiss Terra ED 8×25:lle vahvan arvosanan 5/5.

Hyvä kiikari, joka antaa paljon vastinetta rahalle. Se ei voi korvata suurempaa kiikaria samoin kuin isoveli Victory Pocket, mutta tarjoaa valoisan ja suhteellisen miellyttävän kuvan hyvällä kontrastilla ja resoluutiolla.

Norges Jeger- og Fiskeforbundin julkaisema Jakt&Fiske-lehti on myöntänyt Zeiss Terra ED 8×25:lle “paras hinta-laatusuhde” -tunnustuksen testissään, jossa se sai arvosanaksi 4/5 – vahva tulos, ottaen huomioon, että testivoittaja sai vain 5/5 pistettä.

Tämä malli on erinomainen monikäyttökiikari, joka sopii vaelluksiin, lintujen tarkkailuun ja metsästykseen.

Swarovski CL Pocket B 8×25

 • Sai arvosanaksi 6/6 Jeger.no-lehdeltä
 • Sai arvosanaksi 5/5 Jakt&Fiske-lehdeltä
 • Suositeltu Utemagasinet.se-sivustolla

Swarovski on kiikarialan johtaja, joka tunnetaan huippulaadustaan ja kestävyydestään – kuten hintakin heijastaa. Swarovski CL Pocket B 8×25, testivoittajamme, tarjoaa erinomaista optiikkaa huolimatta pienestä koostaan. Voit lukea koko arvostelun täältä.

Mielestäni kukaan ei tee parempia kiikareita kuin Swarovski. Se koskee niin kiikareita kuin ykösputkikiikareitakin

Huolimatta kompaktista 8x suurennuksesta ja 25 mm linssikoosta, tämä malli tarjoaa 119 metrin näkökentän ja 88 % valonläpäisyn. Jeger.no-lehden mukaan tämän kiikarin kirkkaus ja kuvanlaatu ovat verrattavissa suurempiin kiikareihin.

Kuvanlaatu on niin selkeä ja miellyttävä, ettei uskoisi sen olevan mahdollista taskukiikarissa. Se on valoisa verrattuna muihin kompaktikiikareihin, jopa hämärtyessä.

Kiikari soveltuu metsästykseen, lintujen tarkkailuun ja yleiseen ulkoilukäyttöön, mutta ei ole tarpeeksi terävä hämäräkäyttöön.

Se painaa 345 g, mikä on hieman enemmän kuin muut testivoittajat, mutta sen laadukas rakenne ja materiaalit tekevät siitä poikkeuksellisen kestävän. Sekä Jeger että Jakt&Fiske antavat tälle mallille korkeat pisteet kuvaten sitä “teräväpiirtokuvaksi” ja “erityisen teräväksi reunoista reunoihin”. Ainoa miinuspuoli on sen pieni tarkennusrengas.

Jakt&Fiske kehuu myös kiikarin kuvanlaatua, mutta huomauttaa hieman kevyemmästä tarkennusrenkaasta. Tämä kiikari sopii metsästykseen, lintujen tarkkailuun ja yleiseen ulkoilukäyttöön. Laadukkailla kiikareilla ei kuitenkaan ole optimaalista käyttöä hämärässä.

Oikein hyvä suorituskyinen kiikari. Kuva on erittäin terävä reunoista reunaan, vain vähäinen vääristymä aivan äärimmäisissä reunoissa. Tarkennuspyörä on kevyt ja sijoitettu yläosan taakse, joten etusormella on vähemmän tilaa. Diopterisäätö sijaitsee hyvin suojatussa etuosassa alapuolella. Alumiiniset silmäsuppilot istuvat hyvin paikallaan ja ovat miellyttäviä käyttää. Kiikari on kapea putkien ollessa taitettuna, mutta se on yksi testin painavimmista

Jalustakiikari – paras testissä

Bresser Pirsch 25-75×100

 • Paras hinta-laatusuhde
 • Arvosana 4/5 Jeger.no:n mukaan

Bresser Pirsch 25-75×100 on jalustakiikari, joka voi kiinnostaa mökkiläisiä, jotka etsivät suurempaa suurennosta kuin käsikiikarilla, sekä lintubongareita ja metsästäjiä.

Tämä kiikari yllättää kestävällä rakenteella ja hyvällä optisella suorituskyvyllä hintaansa nähden, vaikka tietyt heikkoudet korostuvat suuremmilla suurennoksilla.

Bresser Pirsch sai arvosanaksi 4/5 Jeger.no:n laajassa kiikaritestissä. Vaikka se ei yltänyt kärkisijoille, on tärkeää huomioida, että testin parhaat kiikarit maksoivat huomattavasti enemmän, 10 000 – 40 000 kruunua.

Kiikari on valmistettu alumiinista ja komposiittimateriaaleista, ja se tekee vankan vaikutelman, erityisesti ylellisen kotelonsa ansiosta.

Jeger.no:n Åsgeir Størdalin mukaan

Kiikari on vankasti rakennettu alumiinista ja komposiittimateriaaleista ja tekee hyvän ensivaikutelman.

Kotelo suojaa kiikaria kuljetuksen aikana ja jalustalla ollessa.

Bresser Pirsch 25-75×100 tarjoaa hintaansa nähden hyvää optista suorituskykyä parhaimmillaan matalilla ja keskitason suurennoksilla.

Størdalin mukaan: “Optisesti Bresser Pirsch toimii hyvin hintaansa nähden. Parhaimmillaan matalilla ja keskitason suurennoksilla.”

Yli 50x suurennoksilla optiikan rajoitukset alkavat näkyä kromaattisen aberraation ja matalan kontrastin muodossa, mikä aiheuttaa lievää epätarkkuutta maksimisuurennoksella.

Huolimatta optisista heikkouksista suurilla suurennoksilla, tämä kiikari antaa rahalle vastinetta. Størdalin mukaan:

Siitä huolimatta siinä on paljon kiikaria – puhumattakaan suurennoksesta – rahoille.

Paino voi olla miinus niille, jotka suunnittelevat pitkiä vaelluksia, mutta havainnointiin auton lähellä tämä kiikari on arvokas työkalu.

Kaikkiaan Bresser Pirsch 25-75×100 on vankka valinta edulliseksi jalustakiikariksi, jolla on hyvä optinen suorituskyky matalilla ja keskitason suurennoksilla. Suurilla suurennoksilla on heikkouksia, mutta hintaansa nähden se tarjoaa paljon kiikaria ja suurennusta.

Swarovski BTX 35×95

 • Noppaheitto 6 Jeger-sivustolla

Swarovski BTX -kiikariteleskooppi: Vallankumous optisessa suorituskyvyssä ja mukavuudessa Swarovski Optik on tehnyt merkittävän läpimurron uusimmalla innovaatiollaan: BTX-kiikariteleskoopilla. Erilaisten lähteiden, mukaan lukien jeger.no, vaikutelmien ja arvioiden keräämisen jälkeen on selvää, että tämä tuote asettaa uuden standardin optiselle suorituskyvylle ja mukavuudelle.

Ensinnäkin BTX kuuluu Swarovski’n modulaariseen ATX-teleskooppisarjaan. Tämä tarkoittaa, että voit vaihtaa eri etuosien välillä (95 mm, 85 mm ja 65 mm) ja mukauttaa teleskooppia tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan. Kuten jeger.no-arvostelussa todetaan, voit “vaihtaa eri objektiivimoduulien välillä tarpeen mukaan, mikä tarjoaa monipuolisen ja joustavan ratkaisun.”

BTX-teleskooppi eroaa tavanomaisista teleskoopeista tarjoamalla mukavan kahden silmän katselun, mikä vähentää silmien rasitusta ja epämukavuutta, jotka liittyvät yhden okulaarin kautta katsomiseen pitkien aikavälien ajan. Kuten eräs alloutdoor.com-sivuston arvostelija toteaa, “mullistava, kiikarityylinen silmäväli poistaa sen, mitä kaikki vihaavat tähtäinkaukoputkien kanssa: tuijottamista yhdellä silmällä pitkiä aikoja.”

Optisen suorituskyvyn osalta BTX-teleskooppi tarjoaa erinomaista terävyyttä, kirkkautta ja värintoistoa, jopa verrattuna muihin korkealaatuisiin tähtäinkaukoputkiin. Birdguides.com-sivuston arvostelija huomauttaa, että

ilman extenderiä asennettuna BTX tuottaa erittäin korkealaatuisen kuvan: kirkkaan ja neulanterävän aina näkökentän reunoille asti. Kontrasti on erittäin hyvä, ja kromaattinen poikkeama on minimoitu

Toinen mukavuutta entisestään lisäävä ominaisuus on otsatuki, joka voidaan säätää korkeudeltaan mukavamman ja vakaamman katselun saavuttamiseksi. Tämä miellyttää erityisesti niitä, jotka tarkkailevat lintuja tai laskevat muuttavia petolintuja pitkien aikavälien ajan.

Haittapuolia kuitenkin on. Ensinnäkin laitteiston paino on melko korkea, erityisesti kun sitä käytetään suurimman 95 mm objektiivimoduulin ja ME 1.7x suurennuslaajentimen kanssa. Tämä voi aiheuttaa epämukavuutta, kun kannat teleskooppia olkapäälläsi pitkiä aikoja. Birdguides.com-sivuston arvostelija huomauttaa myös, että silmäkupit tuntuvat hieman kovilta ja voisivat olla mukavammat.

Näistä pienistä haitoista huolimatta on selvää, että Swarovski BTX -kiikariteleskooppi edustaa merkittävää edistystä optiikassa ja mukavuudessa eläin- ja lintuharrastajille. Kuten jeger.no toteaa:

Onko se hintansa arvoinen? Ehdottomasti. BTX antaa sinulle täysin uuden ja paremman kokemuksen, kun käytät teleskooppia pitkien aikavälien aikana. Se antaa sinulle paljon miellyttävämmän ja vakaamman katselun, ja huomaat nopeasti eron verrattuna tavalliseen teleskooppiin.

Kiikarin ostamisesta kannattaa tietää seuraavat asiat

Ymmärrä kiikarin numeroarvojen merkitys – suurennus ja linssin halkaisija

Kiikarissa on tyypillisesti merkintä, kuten 8×25. Tässä 8x tarkoittaa, että kohteet näyttävät kahdeksan kertaa lähempänä, eli 8x suurennus, ja 25 viittaa etummaisen objektiivilinssin halkaisijaan millimetreinä mitattuna.

Saatat ajatella, että suuremmalla suurennoksella varustettu kiikari on automaattisesti parempi, mutta näin ei aina ole. Kiikarin laatu määräytyy itse asiassa enemmän optiikan perusteella, mukaan lukien käytetyt materiaalit, prismat ja linssien pinnoite. Suurennuksen tulisi vastata kiikarin käyttötarkoitusta.

Useimpiin tarkoituksiin 8x tai 10x suurennus riittää. Tällaisella suurennuksella voit yleensä pitää kiikarin paikallaan ilman jalustaa. Jos valitset suuremmalla suurennoksella (yli 12x) varustetun kiikarin, on kuvan vakaana pitämiseksi suositeltavaa käyttää jalustaa.

Miten aiot käyttää kiikaria?

Retki- ja matkakiikari

Retkiin ja matkoihin suunniteltuja kiikareita kutsutaan usein minikiikareiksi tai taskukiikareiksi. Yleisimmät koot näille kiikareille ovat 8×25 ja 10×25. Suosittelemme pienemmän linssin (20-30 mm) kiikaria, koska ne ovat kevyempiä ja vievät vähemmän tilaa. Matkakiikari sopii erinomaisesti erilaisiin aktiviteetteihin, kuten nähtävyyksien katseluun, safariin, vaelluksiin ja vastaaviin. Se on myös kätevä pakata matkalaukkuun pienen painon ja kompaktin koon ansiosta.

8x suurennus riittää retkikiikarissa. Hyvänlaatuiseen 8x kiikariin verrattuna halpakiikarilla varustetussa 12x kiikarissa erottuu vähemmän. Tämä johtuu siitä, että saat enemmän yksityiskohtia (erityisesti heikossa valaistuksessa), linjat ovat suorempia ja värit oikeampia

Lintukiikari

Lintujen ja luonnon tarkkailuun sopii parhaiten 8x tai 10x suurennoksella varustettu kiikari. Erittäin vakaakätisille 12x suurennus voi olla hyvä valinta. Suurempi suurennus vaatii kuitenkin rauhallisemman käden. Liian suurella suurennoksella varustetut kiikarit voivat antaa epätarkkoja ja täriseviä kuvia, mikä ei ole ihanteellista lintujen tarkkailuun.

Lintuharrastajat ovat usein kiinnostuneita lähikuvista lajimäärittelyssä pensaikossa piileskelevistä pienistä linnuista

On myös hyvä valita malli, joka selviytyy erilaisista valaistusolosuhteista luonnossa. Kirkas kiikari voi olla etu aina selkeän kuvan takaamiseksi.

Tietenkin kiikarin tulisi olla vesitiivis ja huurtumaton sekä helppo kuljettaa mukana. Useimmat kiikarit täyttävät nämä vaatimukset, ja kaikkiin sisältyy kantopussi ja hihna.

Metsästys kiikari

Metsästystarkoituksiin suunniteltu kiikari tarjoaa tarkat ja runsaasti yksityiskohtia sisältävät kuvat eläimistä, riippumatta valaistusolosuhteista. Tämä tarkoittaa, että metsästyskiikari on käytettävissä aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jolloin eläimet ovat usein aktiivisimmillaan. Metsästyskiikari on käyttökelpoinen kaikissa sääolosuhteissa.

Yleisimmät koot metsästyskiikareissa ovat 8×42 ja 10×42. On kuitenkin olemassa useita erilaisia suurennoksia ja objektiivilinssin kokoja, jotka voivat olla optimaalisia mahdollisimman hyvän valonläpäisyn saavuttamiseksi.

Metsästys- ja kiikarikäytön osalta on tärkeää muistaa, että taskukiikari ei välttämättä ole paras valinta kaikissa metsästystilanteissa, etenkin jos tarvitset huipputehokasta kiikaria heikoissa valaistusolosuhteissa. Taskukiikareista voi kuitenkin olla hyötyä lyhyillä retkillä tai suuremman ja tehokkaamman kiikarin lisävarusteena.

Metsästyskiikari

Metsästyskiikari on erityisesti metsästystarkoituksiin suunniteltu. Sen tulisi antaa selkeät ja yksityiskohtaiset kuvat eläimistä, riippumatta valaistusolosuhteista. Tämä tarkoittaa, että metsästyskiikaria tulisi voida käyttää varhain aamulla ja myöhään illalla, jolloin eläimet ovat usein aktiivisimmillaan.

Metsästyskiikaria tulisi myös voida käyttää kaikissa sääolosuhteissa. Yleisimmät metsästyskiikarin koot ovat 8×42 ja 10×42. On kuitenkin olemassa useita erilaisia suurennuksia ja objektiivilinssikokoja, jotka voivat olla sopivia parhaan mahdollisen valonläpäisyn saavuttamiseksi.

Metsästyksen ja kiikarin yhteydessä on tärkeää muistaa, että taskukiikari ei ehkä ole paras valinta kaikkiin metsästystilanteisiin, erityisesti, jos tarvitset suorituskykyistä kiikaria huonoissa valaistusolosuhteissa. Taskukiikarit voivat kuitenkin olla käytännöllisiä lyhyemmillä matkoilla tai täydentämään suurempaa ja tehokkaampaa kiikaria.

Koko ja paino – mukava käyttö

Kiikarin paino on tärkeä tekijä harkita. Kevyempi kiikari on helpompi kantaa mukana, ja se voi vähentää niskan ja hartioiden rasitusta, kun se roikkuu kaulassa. Kuitenkin liian kevyt kiikari voi olla vähemmän vakaa ja vaikeampi pitää paikallaan.

Kiikaria valitessasi sinun tulisi harkita sekä kokoa että painoa löytääksesi parhaiten tarpeitasi ja käyttökohteitasi vastaavan. Muista tarkistaa tuotetiedot saadaksesi käsityksen kiikarin mitoista ja painosta ennen ostamista.

Hinta – paljonko kiikari maksaa?

Kiikareiden hinnat voivat vaihdella paljon. Mutta muista, että usein saat mitä maksat. Halvemmat mallit voivat tarjota huonomman kuvanlaadun ja ne voivat olla kestämättömämpiä kuin kalliimmat vaihtoehdot.

Mielestämme halvimmat mallit eivät juurikaan tarjoa lisäarvoa verrattuna paljaaseen silmään! Jos haluat, että kiikari kestää ja ilahduttaa pitkään, olisi sinun todennäköisesti varauduttava käyttämään vähintään 1000 kr.

Uskomme, että halvimmat mallit eivät tarjoa juurikaan enemmän kuin mitä saisit paljaalla silmällä! Jos haluat kiikarin, joka kestää ja tuo iloa pitkään, sinun tulisi todennäköisesti olla valmis käyttämään vähintään 1000 kr.

Kiikareiden hintaluokat voivat vaihdella muutamasta sadasta useisiin tuhansiin kruunuihin. Kun ostat kiikaria, on tärkeää miettiä, mihin tarkoitukseen sitä haluat käyttää ja millaista laatua toivot. Hyvälaatuisen kiikarin hankkimiseen voi olla fiksua sijoittaa hieman enemmän rahaa, sillä se antaa paremman käyttökokemuksen ja lisää kiikarin kestämisen todennäköisyyttä.

Hyvä kiikari voi kestää vuosia. On yleistä nähdä jopa 10, 20, 30 tai 50 vuotta vanhoja Swarovskin merkkisiä kiikareita, jotka edelleen päihittävät halvemmat modernit kiikarit laadussa.

Optiikka

Optiikan kirkkaus on tietenkin tärkeää. Jotkut kiikarit tarjoavat kristallinkirkkaita kuvia koko näkökentässään, kun taas toiset voivat muuttua epätarkoiksi reunoilla. Värintoisto ja syväterävyys vaikuttavat myös, mutta tässä yksilölliset erot silmässä voivat vaikuttaa kokemukseen. Vinoumat kiikarin putkissa voivat aiheuttaa päänsärkyä tai merisairautta hieman käytön jälkeen. Tämä on vaikea mitata ilman edistynyttä optista laitteistoa, mutta voi huomata suoran vertailun samanlaisissa olosuhteissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top
Vieritä ylös