Makuupussi – Paras testissä

Markkinoilla on lukemattomia makuupusseja, ja voi olla vaikeaa löytää juuri sinun tarpeisiisi parhaiten sopivaa. Tässä laajassa vertailutestissä olemme käyneet läpi suuren valikoiman makuupusseja eri hintaluokissa auttaaksemme sinua löytämään optimaalisen makuupussin.

Makuupussit on arvioitu ja rankattu eristyksen ja lämmön, mukavuuden, hinnan ja toimivuuden perusteella. Kokonaisarvion lisäksi esittelemme, mikä malli on paras kussakin kategoriassa. Jokaisen makuupussin kohdalla saat yksityiskohtaisen kuvauksen ja perustelut arvosanalle.

Testin tavoitteena on antaa sinulle mahdollisimman hyvät tiedot valitaksesi juuri sinulle ja käyttötarkoitukseesi parhaiten sopivan makuupussin. Lukemalla tämän vertailutestin löydät makuupussin, joka tarjoaa sinulle monia mukavia öitä luonnossa!

Paras 3 vuodenajan makuupussi

Rab Ascent 500

 • Paljon vastinetta rahoille
 • 8/10 arvosana Villmarksliv-lehdeltä
 • Arvosana 4 Jakt&Fiske-lehdeltä
Butikk Pris Read more
350,00 EUR ➜ Läs mer

Tämä Rab-merkin untuvamakuupussi sopii sinulle, joka haluat edullisen untuvamakuupussin. Hinta on vain hieman yli 3000 kruunua, joten saat 500 gramman ankatäytöllä varustetun makuupussin kohtuuhintaan.

Rab Ascent on kevyt kolmen vuodenajan makuupussi, joka on saanut hyviä arvosteluja. Se on saanut arvosanaksi 8/10 Villmarksliv-lehdeltä vuonna 2017, brittiläinen kuluttajalehti Which on valinnut sen “Best Buy” -tuotteeksi ja Jakt&Fiske on antanut sille arvosanaksi 4/6 (Ascent 1100 -talvimallille). Tässä on siis makuupussi, joka on testattu keskivertoa paremmaksi.

Mallissa on perinteinen muumimainen muoto sekä leveämpi jalkopää lisämukavuutta varten. Siinä on myös hyvin pehmustettu huppu ja kaulus lämmön pitämiseksi. Makuupussia kehutaan helpoksi mennä sisään ja ulos:

Our testers still found it squishy and comfortable, and getting in and out was no trouble, thanks to the smooth zips and unobstructive lining

Makuupussissa on kaksisuuntainen vetoketju 3/4 pituudeltaan, mikä takaa hyvän tasapainon ilmanvaihdon ja lämmönpitävyyden välillä. Sisäpuolella on myös pieni tasku.

Helppo pakata

Which.co.uk:n testaajat kehuivat, että Rab Ascent on helppo pakata. Tämä tekee siitä sopivan aloittelijoille, jotka eivät halua taistella makuupussin kanssa retkellä.

Testien mukaan Rab Ascent yhdistää hyvän lämmöneristyksen, keveyden ja kompaktin koon edulliseen hintaan. Vaikuttaa hyvältä yleismalliselta kolmen vuodenajan makuupussilta kevyille retkille.

Marmot Sawtooth

 • Lämmin ja mukava 3-vuodenajan makuupussi
 • 4.5/5 Bäst-i-test.se -sivustolla
Marmot Sawtooth
Butikk Pris Read more
380,00 EUR ➜ Läs mer

Marmot Sawtooth on 3-vuodenajan makuupussi, joka on täytetty hanhen untuvalla tarjoamaan hyvän lämpöeristyksen. Se on saanut erittäin hyviä arvosteluja ruotsalaiselta riippumattomalta testisivustolta Bäst-i-test.se saaden arvosanaksi 4,5/5 ja voittaen parhaan testin.

Sawtooth on yksi Marmotin parhaiten myyvistä makuupusseista ja tarjoaa erinomaista vastinetta rahoille

Valmistajan mukaan makuupussin mukavuuslämpötila (t-limit) on -3 °C miehille ja -9,8 °C (t-comfort) naisille. Sillä on myös alin käyttölämpötila -10 °C ja äärimmäinen käyttölämpötila jopa -28,4 °C. Tämä makuupussi siis toimii kylminä syys- ja kevätöinä sekä kesäkäytössä.

Makuupussin sisäpuoli on erittäin mukava pehmeällä nailonvuorauksella. Ulkopinta on myös kestävää nailonia. Marmot Sawtooth istuu hyvin pitäen lämmön yöllä. Se on tarpeeksi tilava kääntyäkseen, muttei niin tilava, että syntyisi suuria kylmiä ilmataskuja.

Makuupussissa on hyvä istuvuus, joka pitää lämmön koko yön

Makuupussissa on hyvin eristetty huppu, joka peittää otsan ja leuan. Siinä on myös eristetty kaulus kaula-aukon ympärillä estämässä lämmön haihtumista. Laadukas vetoketju on eristetty estäen vedon.

Jalkopäässä on lisäeristys ja tasku lämpöpakkauksille. Lämmön kannalta tärkeää on myös pystysuorat kanavat, jotka pitävät untuvan paikallaan.

Marmot Sawtooth on saatavilla jopa 198 cm pituisille. Sen voi myös kytkeä toiseen samanmalliseen makuupussiin.

Kaiken kaikkiaan Marmot Sawtooth vaikuttaa erittäin hyvältä 3-vuodenajan makuupussilta vaelluksiin ja retkiin. Testitulokset ovat hyviä, lämmöneristys ja ominaisuudet takaavat korkean mukavuuden. Samalla se ei ole liian painava sopien hyvin selkäreppumatkailuun.

Tein joitakin pieniä korjauksia kielioppiin, sanavalintoihin ja tyyliin parantaakseni tekstin kokonaislaatua. Säilytin rakenteen ja Markdown-muotoilun täsmälleen annetussa muodossa. Ilmoita, jos sinulla on muita kysymyksiä!

Sea to Summit Ascent

 • 3-vuodenaajan makuupussi
 • 10/10 Outsite.dk:ssa
 • 9/10 Opdagverden.dk:ssa
Sea to Summit Ascent

Sea to Summit Ascent on untuvatäytteinen makuupussi, joka on tarkoitettu 3 vuodenajan käyttöön. Se on kevyt ja monipuolinen makuupussi, joka sopii kaikenlaiseen ulkoiluun.

Makuupussin mukavuuslämpötila on 2 °C ja minimilämpötila -4 °C, mikä tarkoittaa, että se soveltuu sekä kesä- että syyskäyttöön.

Makuupussi painaa 880 grammaa ja on 182 cm pitkä. Sen täyte on untuvaa, ja kuori on valmistettu kudotusta Ripstop Nailonista.

Erittäin hyvät testitulokset

Makuupussi on saanut erittäin hyviä arvosteluja: “Dependable” (luotettava) -arvosanan Divein.com -sivustolta, 9/10 Opdagverden.dk:sta ja 10/10 Outsite.dk:sta.

Toisin sanoen, Sea to Summit Ascent vaikuttaa luotettavalta ja hyvin eristetyltä 3-vuodenaikaan sopivalta makuupussilta, joka toimii testeissä hyvin aina -4 °C asti. Sen keveys tekee siitä erinomaisen valinnan retkeilyyn.

Paras edullinen 3 vuodenajan makuupussi

Haglöfs Musca

 • Kevyt 3-vuodenajan makuupussi synteettisestä kuidusta

Haglöfs Musca on kevyt kolmen vuodenajan makuupussi synteettisestä kuidusta. Sen mukavuuslämpötila on 4 °C ja alin lämpötilaraja -1 °C.

Makuupussi painaa vain 995 grammaa ja sen pakattu koko on 11 litraa. Tämä tekee siitä kompaktin ja helpon kuljettaa mukana retkellä.

Musca on muumiomuotoinen ja erityisesti naisten muotoon suunniteltu, tiiviimmällä istuvuudella olkapäiden kohdalla ja lisäeristyksellä jaloissa ja rinnassa. Tämä takaa hyvän lämmöneristyksen.

Haglöfs on yli 100-vuotias ruotsalainen ulkoiluvarusteiden valmistaja. Vaikka Musca on edullinen malli, se tarjoaa hyvän toiminnallisuuden kevyisiin retkeilyihin.

Mammut Nordic OTI

 • Kevyt kolmen vuodenajan makuupussi
 • Sai arvosanan 3/5 Expressen.se-testissä
Mammut Nordic OTI

Mammut Nordic OTI on kevyt kolmen vuodenajan tekokuitumakuupussi. Se on saanut arvosanan 3/5 Expressen.se-sivuston testissä.

Valmistajan mukaan makuupussin mukavuuslämpötila on naisilla 7 °C ja miehillä 2 °C. Se painaa 970 grammaa.

Makuupussi on erityisesti suunniteltu spontaaniin ulkoiluun korkealaatuisista materiaaleista. Mammut on vuonna 1862 perustettu sveitsiläinen merkki, joka keskittyy toimivaan retkeilyvarusteeseen.

Vaikka tämä malli on edullinen, se näyttää tarjoavan hyvää lämmönpitävyyttä ja toiminnallisuutta lyhyemmille retkille lämpimämpinä kuukausina. Testitulos osoittaa sen olevan kohtuullinen yleismallinen makuupussi.

Paras kesämakuupussi riippuu käyttäjän tarpeista ja mieltymyksistä. Hyvä kesämakuupussi on kuitenkin kevyt, helppo kuljettaa mukana, tarjoaa riittävän lämpimyyden ja on valmistettu hengittävästä ja kosteutta siirtävästä materiaalista. Muutamia hyväksi havaittuja kesämakuupusseja ovat esimerkiksi Halti Ultra Light 0, Haglöfs L.I.M. +1 ja Marmot Always Summer.

Tärkeää on kuitenkin verrata makuupusseja omien tarpeiden ja budjetin mukaan sekä lukea arvosteluja ja kokemuksia eri malleista ennen ostopäätöksen tekemistä.

Paras kesämakuupussi

Rab Mythic Ultra 180

 • Ultrakevyt 3-vuodenajan untuvamakuupussi
 • Saanut arvosanan 5/5 Jakt&Fiske-lehdessä
Butikk Pris Read more
549,00 EUR ➜ Läs mer

Rab Mythic Ultra 180 on ultrakevyt 3-vuodenajan untuvamakuupussi, jonka olemme valinneet “parhaaksi testatuksi” kesämakuupussiksi. Painaen vain 400 grammaa, tämä on yksi kevyimmistä makuupusseista testissämme. Ainoastaan Helsport Rago Superlight on kevyempi vertaamistamme makuupusseista.

Rab perustettiin vuonna 1981 Sheffieldissä, Englannissa, Rab Carringtonin toimesta. Hän alkoi valmistaa makuupusseja ja ulkovaatteita kiipeilijöille ja vuoristoihmisille. Nykyään Rab valmistaa kestäviä vaatteita ja varusteita aktiiviseen ulkoiluun keskittyen edelleen laatuun, toiminnallisuuteen ja kestävyyteen.

Kevyt untuvamakuupussi sopii kesäkäyttöön

Rab Mythic Ultra 180 on untuvamakuupussi, jonka lämpöraja on 0 astetta ja mukavuusraja 5 astetta. Tämän ansiosta se sopii erinomaisesti käytettäväksi kesällä ja alkusyksystä.

Jakt&Fiske-lehden mukaan Rab-makuupussia voidaan käyttää myös pakkasilla:

Pussi pitää pintansa lämpötiloissa nollapisteen alapuolella, vaikka tämä kokemus vaihtelee jonkin verran henkilöstä toiseen. Itse olen (tosin villaalusvaatteet ja pipo päällä) nukkunut hyvin palelematta jopa -6 asteen lämpötilassa

Laatu ja keveys maksavat

Rab Mythic Ultra 180 on ultrakevyt 3-vuodenajan makuupussi, joka on kompakti ja mukava – täydellinen valinta grammamiehelle. Mutta tällainen laatu ja keveys tulevat erittäin korkealla, lähes 7000 kruunun hinnalla, mikä asettaa sen kiistatta 3-vuodenajan makuupussien huipputason tuotteeksi.

Fenomenaalinen lämpösuhde painoon nähden tekee Mythic Ultra 180:sta täydellisen valinnan niille, jotka haluavat pakata todella kevyesti – ja joilla on siihen varaa. Alhainen paino ja uusin teknologia maksavat

Marmot Always Summer

 • Kevyt ja edullinen kesämakuupussi
Marmot Always Summer

Marmot Always Summer on kevyt makuupussi kesäkäyttöön amerikkalaiselta ulkoilumerkiltä Marmot.

Marmot perustettiin vuonna 1974 Kaliforniassa kiipeilijöiden ja seikkailijoiden toimesta. Nykyään Marmot valmistaa innovatiivisia retkeilyvaatteita, makuupusseja ja muuta ulkoilutarviketta, ja on tunnettu kevyistä ja teknisistä varusteistaan.

Painoltaan vain 810 grammaa, tämä on yksi kevyimmistä synteettisistä kesämakuupusseista markkinoilla. Always Summerin mukavuuslämpötila on valmistajan mukaan 8 celsiusastetta ja alin lämpötilaraja 3 astetta.

Tämä tekee siitä sopivan lämpimämpiin kesäöihin, mutta se kestää myös hieman viileämpiä lämpötiloja palelettamatta. Kevyt paino tekee siitä hyvin soveltuvan retkille, joilla haluat pakata kevyesti.

Always Summerilla on suorakulmainen, tilava malli. Tämä antaa hyvän liikkumavapauden yöllä. Makuupussissa on sivuttainen vetoketju ja se on saatavissa yhdessä unisex-koossa.

Hinta on noin 3000 kruunua, joten se on kohtuullinen kevyelle ja toiminnalliselle 3-vuodenaikoihin sopivalle makuupussille kesäkäyttöön.

Deuter Exosphere

 • Paljon vastinetta rahalle
 • 5/5 Experten.se:ssä
Deuter Exosphere
Butikk Pris Read more
1.836,00 EUR ➜ Läs mer

Deuter Exosphere on kevyt kesäkäyttöön tarkoitettu makuupussi saksalaiselta ulkoilumerkiltä Deuter.

Painoa vain 920 grammaa, tämä on yksi kevyimmistä synteettisistä makuupusseista. Valmistajan mukaan Exospherellä on mukavuuslämpötila 5 asteeseen asti ja alin lämpötilaraja 0 astetta.

Tämä tekee siitä hyvin soveltuvan leutoihin kesäöihin, mutta se kestää myös hieman viileämpiä lämpötiloja. Kevyt paino on ihanteellinen retkille, joilla haluat matkustaa kevyesti.

Parhaaksi testattu Expressen.se:ssä

Exosphere on saanut 5/5 tähteä testissä ruotsalaisessa sanomalehti Expressenissä, jossa sitä kehutaan erittäin hyvästä mukavuudesta ja innovatiivisista ratkaisuista.

Makuupussi, joka ei jätä mitään toivomisen varaa. Erittäin mukava nukkua ja se pitää lämmön hyvin

Makuupussia kehutaan siitä, että se on uskomattoman mukava nukkua ja pitää hyvin lämpöä. Joustava ulkomateriaali tekee pussista tiiviin kehoa vasten, muttei kiristä liikaa.

Expressen kirjoittaa edelleen, että pussissa on helppo liikkua ja se seuraa kehon liikkeitä yöllä. Korotettu jalkaosa tarjoaa lisämukavuutta.

Testissä korostetaan, että valmistaja näyttää miettineen kaiken tämän makuupussin suunnittelussa. Exosphereä kuvataan huippuluokan tuotteeksi.

Hinta on hieman alle 2000 kruunua. Tämä on kohtuullinen niin kevyelle ja toiminnalliselle kesämakuupussille.

Paras 4 vuodenajan makuupussi

Mountain Equipment Helium

 • Mukava ja tilava untuvatäytteinen makuupussi
 • “Paras ostos” – Which.co.uk-sivuston testissä
 • 8/10 pistettä Outsite.dk-sivuston testissä
Butikk Pris Read more
419,00 EUR ➜ Läs mer

Mountain Equipment Helium 600 on mukava kevyt 4-vuodenajan makuupussi, jonka mukavuuslämpötila on -5 °C ja äärimmäinen minimilämpötila -11 °C.

Mountain Equipment on brittiläinen ulkoiluvaatemerkki, joka on valmistanut teknisiä retkeilyvarusteita vuodesta 1961 lähtien. Yritys tunnetaan erityisesti korkealaatuisista makuupusseista, takkivaatteista ja muista kiipeilyvarusteista.

Tämä 4-vuodenajan makuupussi on voittanut “Paras ostos” -palkinnon kuluttajalehti Which?:n testissä. Makuupussi on saanut kiitosta mukavuudesta ja lämmönkehityskyvystä myös muissa arvosteluissa, muun muassa tanskalaisen ulkoilulehden Outsite.dk:n testissä se sai 8/10 pistettä.

Outsiten mukaan makuupussi “on erittäin miellyttävä nukkua” ja siinä on runsaasti tilaa, joten voit nukkua haluamallasi tavalla. Testaaja kehuu sen olevan erittäin mukava ja tilava.

Koko, istuvuus ja suuri määrä täytettä tekevät siitä todella miellyttävän nukkua. Siinä on paljon tilaa eikä sinun tarvitse murehtia makuuasentoa, sillä voit nukkua ihan miten haluat

Makuupussi on valittu myös “Parhaaksi ostokseksi” brittiläisen Which-kuluttajalehden makuupussitestissä. Which on samoilla linjoilla sen ollessa “erittäin mukava”, ja helppo päästä makuupussiin sekä pois siitä.

Which korostaa lisäksi makuupussin kompaktiutta:

Se on kevyt ja rullautuu hämmästyttävän pieneen kokoon, kun ottaa huomioon makuupussin paksuuden ja hyvän pehmustuksen avattuna. Emme kohdanneet ongelmia sen rullaamisessa, ja pieni pakkauskoko on kätevä – se vie vähän tilaa repussa ja auton tavaratilassa.

Painoltaan 1030 gramman Helium 600 on kevyt untuvatäytteinen makuupussi, joka sopii vaellusretkille joilla painon merkitys korostuu.

Paras makuupussi naisille

Helsport Rago Superlight

 • Parhaiten sopii naisille
 • 9/10 Utemagasinetista
 • Arvosana 5 Jeger.nossa
Helsport Rago Superlight

Helsport Rago Superlight on kevyt ja kompakti naisten kolmen vuodenajan makuupussi. Se on saanut erittäin hyviä arvosteluja, kuten arvosanan 9/10 Utemagasinetilta, 9/10 Opdagverden.dk:ltä ja arvosanan 5/6 Jeger.nossa.

Valmistajan mukaan makuupussin mukavuuslämpötila on -2 °C ja minimilämpötila -8 °C. Se painaa vain 368 grammaa ja on 185 cm pitkä.

Makuupussi on täytetty 800 kuutiotuumalla hanhen untuvalla, mikä takaa hyvän lämmöneristyksen pienestä painosta huolimatta. Ohut ja pehmeä ulkokangas tekee makuupussista miellyttävän tuntuisen ihoa vasten.

Utemagasinetin mukaan makuupussi sopii erityisesti niille, jotka arvostavat pientä painoa ja tilaa. Se on kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan, mutta pitää silti lämmön hyvin.

Kaiken kaikkiaan tämä vaikuttaa kevyeltä ja käytännölliseltä naisten kolmen vuodenajan makuupussilta, joka on saanut hyviä arvosteluja useilta sivustoilta.

Exped Comfort Ws

 • Edullinen naisten untuvamakuupussi

Exped Comfort Ws on naisten 3-vuodenajan untuvamakuupussi. Sen mukavuuslämpötila on valmistajan mukaan -5 °C.

Makuupussi painaa 1050 grammaa ja on täytetty 90 % hanhenuntuvalla. Pussissa on naisten vartaloa myötäilevä muotoilu, jossa on tiiviimpi istuvuus olkapäiden kohdalla sekä lisäeristystä jalkojen ja lantion alueella.

Comfort Ws -makuupussissa on kestävä ja tuulenpitävä 20D nailon ulkokuori sekä 30D nailon sisäkuori. Pussissa on myös iso huppu ja kaulanlämmitin, joka suojaa tuulelta.

Kaiken kaikkiaan tämä vaikuttaa lämpimältä ja mukavalta 3-vuodenajan makuupussilta, joka on suunniteltu naisten anatomia huomioiden. Se ei vie paljon tilaa rinkassa, ja hinta on kohtuullinen.

Paras talvimakuupussi

Helsport Svalbard X-trem

 • Paras testissä – Eniten vastinetta rahoille
 • Nopanheitto 6 Jakt&Fiske-lehdessä
 • Lämmin talvimakuupussi alhaisiin lämpötiloihin

Helsport Svalbard X-Trem on luotettava ja monipuolinen talvimakuupussi, jonka hinta on noin 7000 kruunua.

Verrattuna vielä lämpimämpiin retkeilymalleihin, Svalbardilla saat paljon vastinetta rahoillesi.

Valmistajan mukaan makuupussin mukavuuslämpötila ulottuu jopa -40°C:een. Käyttäjien mielestä tämä saattaa olla hieman optimistista, mutta kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Svalbard täyttää retkeilyvarusteiden standardit.

Jakt&Fisken testissä Svalbard pärjää parhaiten hyvän lämpötehokkuuden ja mukavuuden ansiosta. Tämä johtuu todennäköisesti untuvien korkeasta täyttövoimasta (fill power).

Paras Jakt&Fisken testissä

Jakt&Fisken suorittamassa yhteistestissä makuupussi sai seuraavan arvion:

Jos etsit kunnon talvimakuupussia, joka suoriutuu hyvin myös lämpötilan laskiessa -30 asteen tienoille tai sen alle, mielestämme Svalbard täyttää parhaiten testimme kriteerit. Samalla se pärjää erittäin hyvin painon, tilavuuden ja hinnan suhteen.

Makuupussi saa korkeat pisteet eristyksestä, ja se istuu hyvin vartalon muotoihin. Siinä on myös ylimääräistä eristystä herkillä alueilla, kuten hartioissa ja jaloissa.

Fjellforumin käyttäjät ylistävät Svalbardia huomattavasti lämpimämmäksi kuin edullisemmat mallit. Monet uskovat sen olevan samalla tasolla kalleimpien merkkien kanssa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Helsport Svalbard X-Trem on erittäin hyvä keskitason makuupussi kylmiin olosuhteisiin. Suosittelemme sitä lämpimästi.

Arvokasta tietoa retkeilymakuupussien ostamisesta

Hyvä makuupussi on tärkeä mukavan retken kannalta. Niin monien erilaisten mallien ollessa markkinoilla voi olla vaikea tietää, mikä makuupussi sopii parhaiten tarpeisiisi. Tässä oppaassa käymme läpi tärkeimmät asiat, joita sinun tulisi miettiä ostaessasi makuupussia, jotta voit löytää pussin, joka antaa sinulle hyvät yöunet ulkoilmassa.

Tarkastelemme erilaisten makuupussityyppien eroja, lämpötilamerkintöjä, materiaalivalintoja, eristeitä ja ominaisuuksia, joita sinun tulisi harkita. Saat myös vinkkejä sopivan koon valintaan, huoltoon ja makuupussin käyttöön, jotta saavutat parhaan mahdollisen suorituskyvyn. Tavoitteena on auttaa sinua valitsemaan oikea makuupussi käyttöösi ja budjettiisi.

Tyypit makuupussit

Pääasiassa on olemassa kaksi tyyppiä makuupusseja – muumiomainen ja suorakaide.

Muumiomaiset makuupussit ovat tiukasti istuvia ja seuraavat kehon muotoa. Tämä jättää mahdollisimman vähän tyhjää tilaa lämmitettäväksi pussin sisällä. Muumiopussit pitävät näin ollen lämmön erityisen hyvin verrattuna muihin makuupussityyppeihin. Niissä on yleensä myös huppu, joka voidaan vetää pään ympärille pitämään lämpö paremmin sisällä. Haittapuolena on, että tämä muoto tarjoaa vähemmän liikkumatilaa kuin esimerkiksi suorakaiteen muotoiset makuupussit.

Suorakaiteen muotoisissa makuupusseissa on perinteinen suorakulmainen muoto, kuten tavallisissa makuupusseissa. Tässä mallissa on enemmän tilaa liikkua ja kääntyä makuupussissa yöllä. Tämä tyyppi voi kuitenkin tuntua kylmemmältä, koska lämpö pääsee helpommin karkaamaan pussista. Suorakaiteen muotoisissa makuupusseissa ei myöskään yleensä ole huppua.

Suurin osa retkeilymakuupusseista, joita myydään nykyään, on muumiomallisia parhaan mahdollisen lämmöneristyksen takaamiseksi. Mutta suorakaiteen malliset makuupussit voivat olla hyvä vaihtoehto, jos arvostaa suurempaa liikkumatilaa ja heikompaa lämmöneristystä, mikä helpottaa lämpötilan säätämistä.

Makuupussien vuodenajat

Makuupusseja tarjotaan eri lämpötiloihin ja vuodenaikoihin:

Kesä (-2 °C – +15 °C):

 • Kevyet makuupussit on tarkoitettu kesälämpötiloihin.
 • Täytteenä voi olla untuvaa tai tekokuitua.
 • Tarjoaa ilmanvaihtoa ja estää ylikuumenemista.

3-vuodenaikaa (-2 °C – -10 °C):

 • Monikäyttöiset makuupussit, jotka sopivat suurimpaan osaan vuotta.
 • Yhdistää kevyen painon ja eristävyyden.
 • Sopii lämpötiloihin -10 asteeseen saakka.

Talvi (-5 °C – -20 °C):

 • Lämpimät talvimakuupussit kylmiä olosuhteita varten.
 • Pitää sinut lämpimänä myös ankaralla pakkasella.
 • Untuvatäytteet tarjoavat parhaan lämmöneristyksen.

Retkeily (-20 °C tai alle):

 • Erittäin lämpimät makuupussit äärimmäisiin lämpötiloihin.
 • Paksu eristys alle -20 °C:n käyttöön.
 • Usein suuria ja painavia makuupusseja.

Mieti, miten kylmä yöpymispaikassasi tulee olemaan, ja valitse sen mukaan sopiva makuupussi. Vältät näin palelemisen tai liian lämpimän ja painavan makuupussin ostamisen.

Materiaali

Makuupusseissa käytetään yleensä joko untuvaa tai synteettistä eristystä:

Untuva:

 • On luonnollinen materiaali, joka saadaan linnuista.
 • Tarjoaa erinomaisen lämmöneristyksen kevyellä painolla.
 • Pienenee erittäin pieneen tilaan pakattuna.
 • Menettää eristyskykynsä, kun se kastuu.
 • Vaatii kosteudelta suojaa.

Synteettinen eristys:

 • Valmistettu keinokuiduista.
 • Kestää kosteutta paremmin ja on pitkäikäisempää.
 • Edullisempaa kuin untuvatäytteet.
 • Ei ole yhtä kevyitä ja pienikokoisia kuin untuvatäytteet.

Untuvatäytteiden etuja ovat siis parempi lämmöneristys, kevyempi paino ja pienempi koko pakattuna. Haittapuolena on eristävyyden heikkeneminen kosteissa olosuhteissa.

Synteettiset makuupussit puolestaan kestävät kosteutta paremmin ja ovat hinnaltaan edullisempia, mutta ne ovat painavampia ja vievät enemmän tilaa.

Harkitse untuvan ja synteettisen täytteen etuja ja haittoja ennen makuupussin valintaa.

Eristysominaisuudet ja lämpötilamerkinnät

Makuupusseissa on lämpötilamerkinnät, jotka kuvaavat niiden kykyä eristää kylmyyttä:

T-Comf:

 • Naisille miellyttävä lämpötila.
 • Lämpötila, joka mahdollistaa miellyttävät yöunet.

T-Lim:

 • Miesten alin miellyttävä lämpötila.
 • Alin lämpötila ennen kuin alkaa tuntea kylmyyttä.

T-Extrem:

 • Alin lämpötila ennen hypotermian vaaraa.
 • Enemmän teoreettinen arvo, joka on harvoin relevantti.

Nämä lämpötilat ovat suuntaa-antavia, mutta koettu lämpötila voi vaihdella yksilön mukaan. Naiset ja iäkkäät henkilöt saattavat tuntea kylmyyttä herkemmin kuin miehet ja nuoremmat.

Lähtökohtaisesti, pidä T-Comf-arvoa ohjeellisena mukavuuslämpötilana. Valitse makuupussi, jonka lämpötilalukema on matalampi kuin odotettu alin lämpötila, jotta voit nukkua yösi turvallisesti ja mukavasti

Pituus ja leveys

Makuupussin koon valinnassa on tärkeää huomioida sekä pituus että leveys:

Pituus:

 • Mittaa oma pituutesi ja valitse sen mukaan makuupussi.
 • Varaa 5-10 cm ylimääräistä pituutta.
 • Näin jää tilaa vaatteille tai varusteille jalkopäähän.

Leveys:

 • Makuupusseja on saatavilla eri levyisinä.
 • Kapea istuvuus pitää sinut lämpimänä, mutta rajoittaa liikkumavapautta.
 • Jos haluat enemmän liikkumatilaa, valitse leveämpi malli.
 • Kokeile makuupussia varmistaaksesi, että sen leveys sopii sinulle.

Muumiomalliset makuupussit ovat usein saatavilla sekä tavallisena että leveänä versiona. Kokeile molempia löytääksesi itsellesi ja liikkumistarpeisiisi parhaiten sopivan mallin.

Vedeneristys

Makuupussit on suojattava kosteudelta, erityisesti untuvapussit:

 • Untuvat menettävät eristyskykynsä kastuessaan.
 • Siksi on tärkeää, että untuvapusseissa on vedenpitävä ulkokuori.
 • Jotkin untuvapussit sisältävät käsiteltyä untuvaa, joka tekee niistä vettähylkivämpiä.
 • Synteettiset makuupussit kestävät kosteutta paremmin, mutta niitäkin tulisi pitää kuivina.
 • Käytä aina sadesuojaa, jos on vaara sateesta tai kosteudesta.
 • Säilytä makuupussi kuivana retkien välillä esim. kuivassa pussissa.
 • Älä koskaan pakkaa märkää makuupussia pitkäksi aikaa.

Oikea käsittely ja huolto auttavat makuupussien pysymään kuivina ja kestämään kausia. Hyvä vedeneristys on tärkeää optimaaliselle toiminnalle.

Vinkkejä käyttöön ja huoltoon:

 • Tuuleta makuupussi käytön jälkeen ja rullaa löyhästi. Vältä puristettuna säilytystä.
 • Käytä suojapussia tai lakanaa pitämään makuupussi puhtaana ja kuivana.
 • Pese untuvapussit harvoin ja varovasti valmistajan ohjeiden mukaan. Synteettiset kestävät konepesun.
 • Ripusta makuupussi kuivumaan käytön jälkeen, erityisen tärkeää untuville.
 • Käytä asianmukaista sadesuojaa. Vältä altistamista kosteudelle.
 • Käytä alusvaatteita ja sukkia makuupussissa.
 • Käytä myös eristävää makuualustaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top
Vieritä ylös