Paras Merikalastuskela – vaihteilla, sähköiset ja enemmän, Testissä 2024

Kela on välttämätön merikalastuksessa, mutta minkä sinun pitäisi valita? Tarkastelen sitä yksityiskohtaisemmin tässä artikkelissa.

Merikalastuskela voi olla melko kallis, hinnat vaihtelevat 100 eurosta 500 euroon, ja vielä korkeammat, jos haluat erityisesti tonnikalanpyyntiin tarkoitetun kelan tai sähkökäyttöisen version.

Merikalastukelojen valikoima on valtava, ja ne kaikki näyttävät upealta ja houkuttelevalta.

Minun mielestäni parhaat merikalastukelat ovat:

Merikalastuskela vaihteilla – Paras testissä

Penn Fathom

 • Paras hinta-laatusuhde
 • Asgeir Alvestadin suosittelema
Butikk Pris Read more
218,00 EUR ➜ Läs mer

Paras hinta-laatusuhde! Tämä meritaimenkela vie voiton etenkin siksi, että saat tässä naurettavan paljon vastinetta rahoillesi.

Tässä saat nimittäin monipuolisen ja kestävän 2-vaihteisen kelan tunnetulta amerikkalaiselta Penn-merkiltä alle 2000 kruunun hintaan.

Kyllä, vaihteellinen meritaimenkela ei ole aivan halpa, mutta verrattuna joihinkin testeissämme olleista kalleimmista keloista, kuten Daiwa Saltigaan (6000 kr) ja Shimano Beastmasteriin (4000 kr), tämä vaikuttaa todelliselta löydöltä.

Jos etsit tähän hintaan parempaa kelaa kuin Penn Fathomin kelat, joudut etsimään pitkään. Kyllä, saat parempiakin, mutta et tuohon hintaan.

Tunnettu norjalainen urheilukalastaja Asgeir Alvestad suosittelee tätä kelaa. Hän on käyttänyt sitä kalastukseen lähes kaikkialla Norjassa ja jopa Malesiassa. Voit lukea hänen koko arvostelunsa alla olevasta linkistä:

Kelasta on vain positiivista sanottavaa… Useimmat pitävät tätä Pennin 2-vaihteista mallia, jota on saatavilla monissa eri kooissa, yhtä hyvänä kuin 2-vaihteisia keloja, joita myydään lähes kaksinkertaisella hinnalla.

Asgeir huomauttaa myös, että kela on kevyt, mikä on usein haaste vaihteellisissa keloissa (ne ovat yleensä melko painavia).

Daiwa Saltiga

 • Paras testissä
 • Paras pakenevalle hauenkäsittelijälle
 • Arvosanaksi 6/6 lehdessä Jakt&Fiske
Butikk Pris Read more
569,00 EUR ➜ Läs mer

Parasta testissä! Daiwa Saltiga on yksi niistä keloista, jotka mainitaan usein kun etsitään merikalastuksen kuningaskelaa. Japanilainen Daiwa on erikoistunut suolavesikalastukseen ja Saltiga on heidän lippulaivamallinsa.

Kyseessä on suorituskykyinen merikalastuskela, jossa on kaksivaihteisto, harjattua alumiinia ja sinisiä yksityiskohtia. Se on suunniteltu kestämään pitkiä kalastuspäiviä merellä ja vuonoissa. Hammaspyörät ovat ruostumatonta terästä, joten oikein huollettuna tämän pitäisi kestää pitkään.

Nämä kelat ovat päivitetty ja paranneltu versio jo olemassa olevasta Saltiga LD:stä, mikä kertoo erittäin korkeasta laadusta

Daiwa on ottanut suunnittelussa vaikutteita ympäri maailmaa, Etelä-Afrikasta Norjaan. Monet harrastuskalastajat ovat saaneet Saltigalla suuria saaliita eri puolilla maailmaa.

Norjan Metsästys- ja kalastusliiton Jakt&Fiske -lehti antoi kelalle täydet 6/6 pistettä otsikolla “pakenevan hauenkäsittelijän painajainen”. Jos siis suuntaat Norjaan hauenkäsittelijän perässä, tämä kela kannattaa huomioida:

Daiwa Saltiga LD35H on täydellinen kela suurten merikalojen pyyntiin…Kela täyttää odotukset ongelmattomasta kalastuksesta. Suuri välityssuhde saa pilkit ja jigit pyörimään nopeasti. Isojen kalojen nostossa syvyyksistä kela toimii tehokkaasti…Kelat huokuvat laatua ja kattavat lähes kaiken merikalastuksen tarpeet

Noin 4000 kruunun hinta vaatii tietenkin sijoitusta, mutta se on silti huomattavasti edullisempi kuin muut huippuluokan kelat, kuten Penn International. Jos hinta tuntuu liian korkealta, voit katsoa myös Shimano Speedmasteria, joka on tarjouksessa noin 2000 kruunua.

Penn International

 • Paras tonnikalastukseen

Paras tonnikalastukseen! Merikalastuskela suurimmille kaloille, kuten tonnikala ja makrilli, joissa vain paras on tarpeeksi hyvä, jotta sinulla on edes mahdollisuus vetää saalis veneeseen.

Vahva ja kestävä kalastuskela, joka kestää kaiken, mitä meren jättiläiset heittävät sinua kohti. Tarvitset vain sopivan merikalastusvavan!

Kelassa on 2 vaihdetta välityssuhteilla 4,1:1 ja 1,4:1. Siinä on levyjarru ja siimakapasiteetti jopa yli 1000 metriä.

Shimano Speedmaster LD

 • Paras muotoilu
 • Monikäyttöisin
Butikk Pris Read more
274,00 EUR ➜ Läs mer

Shimano Speedmaster -sarja on todellinen klassikko, johon kuuluvat sekä kelat että vavat. Mielestäni tämä kalastuskela on testin kaunein yksinkertaisella hopeanvärisellä ja alumiinista valmistetulla ulkoasullaan, mutta makuasioitahan nämä ovat.

Sama koskee myös tätä Shimano Speedmaster LD -mallia, jossa – LD – tarkoittaa Lever Drag -jarrujärjestelmää. Tässä järjestelmässä voit säätää vastusta helposti ja erittäin tarkasti kahvan vieressä olevalla jarrulla.

Tämän vuoksi kela sopii myös suurempien kalojen pyydystämiseen merellä, mutta se soveltuu myös yleiskalastukseen, jossa sen monipuolisuus pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Sitä voidaan jopa käyttää heittokalastukseen.

Yksinkertainen, tehokas ja tyylikäs kela legendaariselta Shimano-yritykseltä.

Merikalastuskela – Paras hinta-laatusuhde

Abu Garcia Ambassadeur 7000i

 • Klassinen malli
Butikk Pris Read more
132,00 EUR ➜ Läs mer

Monipuolinen klassikko, joka sopii lähes kaikkeen kalastukseen. Sitä on saatavilla klassisena mallina, vapaasti kelautuvana mallina siimamittarilla, lohikalastukseen sopivana mallina ja varmasti myös joitakin muita unohdettuja malleja.

Tämä on varma ja järkevästi hinnoiteltu valinta sinulle, joka haluat monipuolisen merikelan erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Legendaarinen Ambassadeur-sarja on ulkonäöltään säilynyt lähes muuttumattomana jo ihmisiän ajan. Miksi muuttaa jotakin, mikä vain toimii?

Ensimmäinen Ambassadeur-kela tuli markkinoille ensimmäisen kerran vuonna 1952 ja se oli silloin vallankumouksellinen. Sen jälkeen markkinoille on tullut lukemattomia kilpailijoita, mutta alkuperäinen pitää yhä pintansa.

Penn Warfare

 • Monikäyttöinen merikalastuskela
Butikk Pris Read more

Hyvä ja monikäyttöinen merikalastuskela, joka sopii useimpiin käyttötarkoituksiin eikä maksa omaisuutta. Tämä on hyvä vaihtoehto kelaksi sinulle, joka haluat kalastaa merellä ja haluat laadukkaan tuotteen, mutta et tarvitse huippumallia.

Oletko aloittamassa turskakalastuksen? Tässä on erittäin hyvä, kestävä monikäyttökela hintaansa nähden. Tehokas tähtijarru ja Pennin loistava rakennuslaatu tekevät tästä edullisen kelan, johon voit luottaa. Riippumatta siitä, mihin päin maata lähdet jahtaamaan unelmaturskaasi, tämä voisi helposti olla kela, joka kuuluu vapaasi

Penn on tunnettu kestävistä ja monikäyttöisistä merikalastuskeleistään, jotka on kehitetty amerikkalaiseen perinteeseen nostaa suuria ahvenia merestä, aina valtavista harmaanahvenista tonnikaloihin, mutta ne sopivat tietenkin myös pohjoismaisiin olosuhteisiin.

Edulliset merikalastuskelat – Parhaat testissä

Daiwa Strikeforce

 • Parasta halvalla
Butikk Pris Read more
39,00 EUR ➜ Läs mer

Daiwan monikelaisista halvin mallisarja on Strikeforce, joka maksaa noin 400 kruunua. Mielestäni se on erittäin edullinen ja ehdottomasti suositeltava, vaikka en ole henkilökohtaisesti kokeillut tätä kelaa.

Minulla on kuitenkin toinen edullinen Daiwa-kela, nimittäin Daiwa Ninja, jota suosittelen lämpimästi edullisena avokelavaihtoehtona. Daiwa on vain laatua, etenkin merikalastuskelojen osalta.

Okuma Classic

 • Edullinen ja hyvä
Butikk Pris Read more
29,00 EUR ➜ Läs mer

Okuma on yksi niistä merkeistä, jotka nousevat esiin yhä uudelleen, kun puhutaan laadusta äärimmäisen edulliseen hintaan. Siksi olen valinnut tämän Okuma Classic -monikelan omaksi ehdotuksekseni edulliseksi merikalastuskelaksi.

Sen saa noin 400 kruunun hintaan, mikä mielestäni on erittäin edullista.

Merikalastuskela laskurilla / Vetouistelukela – Paras testissä

Daiwa Accudepth

 • Paras testissä
 • Paras vetouisteluun

Daiwa Accudepth on erinomainen kelavaihtoehto vetouisteluun, eikä suotta se on voittanut parhaana testissä kategoriassaan. Tämä kela on erittäin tarkka.

Accudepthissa on laskuri, joka antaa sinun pitää kirjaa siitä, kuinka paljon siimaa olet laskenut, jotta voit varmistaa, että vieheesi on oikealla syvyydellä. Kelassa on myös säädettävä jarrujärjestelmä, joka auttaa sinua nostamaan suurimmat kalat ylös ongelmitta.

Tämä on vankkarakenteinen alumiinikela, joka kestää monta vuotta, jos sitä huolletaan oikein. Se ei ole markkinoiden halvin kela, mutta se on ehdottomasti sijoituksen arvoinen, jos otat vetouistelun vakavasti.

Daiwa Saltist

 • Täydellinen vetouisteluun

Daiwa Saltist on vielä yksi vaikuttava kela Daiwalta, joka on suunniteltu kestämään meren suurimpia kaloja. Tämä kela on erittäin kestävä ja jykevä, ja se sopii mainiosti meren kovimpien haasteiden kohtaamiseen.

Saltist on myös erittäin helppokäyttöinen, sillä siinä on sulava ja luotettava veto, joka antaa sinulle mahdollisuuden hallita jopa suurimpia kaloja. Siinä on myös suuri siimakapasiteetti, joten sinun ei tarvitse huolehtia siiman loppumisesta kalastaessasi suuria kaloja.

Tällä kelalla on yksinkertainen ja tyylikäs musta-hopeinen design, ja se on valmistettu korkealaatuisista osista, mikä takaa sen kestävän vuosikausia.

Saltistia voidaan käyttää yhdessä sen kanssa yhteensopivan samannimisen trolling-vavan kanssa.

Sähköinen merikalastuskela

Daiwa Tanacom

 • Parhaat sähköiset merikalastusrullat
Butikk Pris Read more
759,00 EUR ➜ Läs mer

Ehkä tunnetuin sähköinen merikalastusrulla, Daiwa Tanacom on saanut runsaasti innostuneita suosituksia verkossa.

Se on todellinen työkalu, joka sopii monenlaisille kalastajille, oli kyse sitten yli 500 metrin syvyyksissä kalastamisesta, avuntarpeesta kalojen nostoissa tai ammattikalastuksesta. Apua löytyy Tanacomin kautta kaikkeen.

Ne kestävät mitä tahansa, niillä on valtava nostovoima ja ne kestävät vuosikausia… Tanacom 500 S:n käytännössä kuluttamaton siimaohjain, tarkka laskuri ja klassinen vaihteisto yhdistettynä voimakkaaseen ja kompaktiin sähkömoottoriin tekevät siitä erittäin mielenkiintoisen “pienen” laitteen

Tanacom saa 4,5 tähteä Jakt&Fisken arvostelussa, jonka julkaisee Norjan Metsästys- ja Kalastusliitto. Siellä huomautetaan muun muassa, että tämä on käyttäjäystävällinen kalastusrulla, jonka pienimmätkin mallit toimivat hyvin manuaalisina kalastusrullina.

Tanacom on kuitenkin myös tarpeeksi voimakas nostamaan kaloja syvyyksistä tai ainakin auttamaan siinä hyvin. Vaikka monet pitävät sähköisiä kalastusrullia lähinnä apuvälineinä siiman nostamisessa esimerkiksi syöttien tarkistamiseksi, niitä voidaan ehdottomasti käyttää myös kalojen kelaamiseen.

Tanacom 750 on erinomainen rulla sinulle, joka haluat kalastaa tehokkaammin syvällä. Rulla sopii sekä ammattikalastajille, vapaa-ajan kalastajille että erityisesti niille kalastajille, jotka eri terveyssyistä eivät voi käyttää manuaalista rullaa

8000 kruunun hintalapustaan huolimatta Tanacom ei ole liian monimutkainen elektroniikkansa puolesta. Se ei myöskään ole luokkansa kallein, sillä Shimano Dendou-Maru maksaa pari tuhatta enemmän.

Tyypit merikalastuskeloille

Merikalastuskela tarkoittaa niitä kalastuskeloja, joita käytetään merellä ja vuonoissa veneestä kalastukseen, pilkkimiseen ja vetouisteluun.

Pilkkiminen ja vetouistelu eroavat heittokalastuksesta siten, ettei viehettä, vaappua tai lusikkauistinta heitetä, vaan kela lasketaan vain alas veteen.

Merikalastuskelat pirkkikalastukseen

Pirkkikalastus tapahtuu tyypillisesti pinkillä, eräänlaisella pitkällä vieheellä, johon voi kiinnittää erilaisia koukkuja ja syöttejä. Pirkki lasketaan pohjaan ja liikutetaan sitten ylös ja alas vesipatsaassa. Tyypillisiä kohdekaloja tällä menetelmällä ovat turskakalat, kuten turska, seiti ja piikkimakrilli.

Toinen tyyppi merikalastusta on littanakalojen kalastus pohjasyötillä, jolloin usein käytetään esimerkiksi silakkaa tai matoja syöttinä. Tämän tyyppisen kalastuksen raskaammassa päässä on useiden satojen metrien syvyyteen ulottuva kampelakalastus. Se asettaa suuria vaatimuksia varusteille ja kelalle, jolla on riittävästi siimaa ja voimaa.

Siksi merikalastukseen käytetään yleensä moninkertaisia keloja, vaikka on olemassa myös joitakin spinning-keloja kevyeen merikalastukseen.

Tässä artikkelissa olemme kuitenkin tarkastelleet vain varsinaisia merikalastuskeloja, eli niitä joita käytetään pirkkikalastukseen ja vetouistelukalastukseen.

Sähköinen merikalastuskela

Jos kalastat syvässä vedessä, useita satoja metrejä, voi olla harkitsemisen arvoista investoida sähköiseen merikalastuskelaan.

On nimittäin raskasta työtä kelata useita satoja metrejä siimaa ylös tarkistaaksesi, onko syötti edelleen paikallaan. Tältä työltä vältyt sähköisellä merikalastuskelalla, jossa moottori voi tehdä raskaan ja tylsän työn puolestasi.

Kun kala sitten ottaa syötin, voit tietenkin sammuttaa moottorin ja taistella kalan kanssa, joten tässä ei ole kyse huijaamisesta ennätyssaaliin suhteen, vaan siitä, että vältät käsivarsiesi rasittumisen merellä.

Vetouisteluun käytettävät kelat

Vetouistelussa ajetaan veneellä pidempiä matkoja ja pidetään siimoja perässä eri syvyyksissä. Tällä tavalla voidaan kalastaa koko vesipatsasta ja liikkua järven, merenlahden tai meren ympäri kaloja etsien. Vetouistelu on erityisen suosittua lohen, mutta myös tonnikalan ja makrillin kalastuksessa, joita voi nyt taas saada täällä Pohjoismaissa.

Vetouistelukelat ovat pienempiä merikelojen tapaisia keloja, joissa on myös siimanohjain ja ennen kaikkea laskuri, joka mittaa tarkasti kuinka paljon siimaa on vedessä. Tämä on tärkeää, koska sitä tarvitaan laskemaan tarkalleen, missä syvyydessä viehe on – se on koko ero kalastuksen ja todellisen saaliin välillä. Vetouistelukelaa voidaan tyypillisesti käyttää myös kevyeen merikalastukseen, esimerkiksi korkeintaan 10 kg:n painoisiin kaloihin.

Ominaisuuksia merikalastuskeloissa

Merikalastuskela koostuu kelasta ja kahvasta, mikä on hyvin yksinkertainen rakenne, mutta siinä on myös joitakin muita hyödyllisiä ominaisuuksia.

Merikalastuskela kelanohjaimella

Kelanohjain on laite, joka liikkuu puolelta toiselle kelalla ja varmistaa, että siima kertyy tasaisesti sen sijaan, että se muodostaisi kasaumia. Sen avulla voidaan välttää sotkuja. Tämä ominaisuus löytyy erityisesti vetouistelukeloista ja pienemmistä merikeloista. Suuremmista merikeloista sitä ei yleensä löydy, koska niihin kohdistuvat voimat olisivat yksinkertaisesti liian suuria ja rikkoisivat laitteen.

Levelwind-ominaisuudella tai lyhenteellä LW nimessään varustetut kalastuskelaat ovat sellaisia, joissa on kelanohjain.

Vetouistelukela linelaskurilla

Kuten ylhäällä on kuvattu, linelaskuri on erittäin tärkeä osa vetouistelua, sillä tarvitset tietää tarkalleen, kuinka paljon siimaa on ulkona, jotta voit laskea kalastussyvyyden.

Kalastuskeloissa malleissa, joissa on linelaskuri, on tyypillisesti LC-alkuisia nimiä. On melko yleistä, että saatavilla on useita malleja sekä linelaskurilla että ilman, joten jos löydät kelan, josta pidät, voi olla hyvä idea tarkistaa, onko sitä saatavilla linelaskurilla.

Merikalastuskelat vaihteilla

Kun sinun täytyy nostaa suuri kala meren syvyyksistä, voi olla hyödyllistä käyttää vaihteistoa, joka toimii samalla tavalla kuin autoissa tai polkupyörissä helpottamalla pyörän kiertämistä.

Kaikissa kalastuskeloissa on välityssuhde, esimerkiksi 5:1. Se tarkoittaa, että joka kerta kun kääntää kahvaa yhden kierroksen, kelapyörä pyörähtää viisi kertaa. Vaihteellisella kalastuskelalla voi vaihtaa välityssuhdetta matalammalle, esimerkiksi 3:1. Se tarkoittaa, että sama pyörähdys siirtää nyt enemmän voimaa kalaan. Eli erityisesti painavien ja vahvojen kalojen kanssa 2-vaihteinen kalastuskela on hyödyllinen.

Haittapuoli näissä vaihteellisissa kalastuskeloissa on, että ne ovat painavampia kuin tavalliset kelat. Joten aina kannattaa punnita tarvitseeko vaihteita, sillä useimmat eivät todennäköisesti tarvitse niitä.

Merikalastuskela vivulla

Oikea- vai vasenkätinen

Taistellessasi meren suurten kalojen kanssa sinun on käytettävä kaikkia voimiasi, ja siksi on tietenkin tärkeää, että voit käyttää vahvempaa kättäsi.

Tavallisella kelalla yleensä kelataan vasemmalla kädellä ja pidetään vapaa oikeassa kädessä, mutta merikelalla tilanne on päinvastainen: pidät vapaasi vasemmassa kädessä ja kelaa oikealla.

Jos siis olet oikeakätinen!

Jos olet vasenkätinen, sinun täytyy tietenkin hankkia merikela, jossa kahva on vasemmalla puolella. Katso siis, löytyykö malli, joka tarjoaa tämän vaihtoehdon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top
Vieritä ylös