Merikalastusvavat – Parhaat testissä 2024

Nappaa turska tai kuha syvyydestä ja vedä se veneeseen merikalastusvavan avulla!

Olemme löytäneet ja testanneet parhaat merikalastusvavat parhailta merkeiltä, kuten Penn, Abu Garcia ja Shimano.

Osta kalastusvapa ilman kelaa tai hanki kaikki tarvitsemasi kalastussetillä. Merikalastussetillä olet valmis taisteluun hetkessä.

–> Katso kaikki tarjoukset merikalastusvavoille Happyanglerilla <–

Parhaat Merikalastusvavat

Markkinoilla on tänä päivänä monia hyviä merikalastusvavat, mutta olen löytänyt muutamia, jotka suoriutuvat parhaiten testeissä ja saavat eniten suosituksia asiantuntijoilta.

Penn Regiment III

 • Napp og Nyt suosittelee
 • Fiske365.no suosittelee

Yksi tunnetuimmista merkkeistä merikalastuksessa on amerikkalainen Penn, ja testin ensimmäinen merivapa onkin heidän valmistamansa Regiment II. Tämä monipuolinen vapa soveltuu erinomaisesti venekalastukseen.

Regiment II -vapaa voi käyttää niin turskan, ruijanpallaksen kuin lämpimämpiin vesiin suuntautuvilla lomamatkoillakin.

Tämä vapa sopii erityisesti urheilukalastajalle, joka nauttii monipuolisesta kalastuksesta. Voit käyttää tätä vapaa sekä jigi- että uistinkalastukseen.

Fiske365.no

Vapa on valmistettu kevyestä hiilikuidusta, jottei käsi väsy kesken taistelun meren jättiläisen kanssa.

Vapoja on saatavilla useina malleina: 12-30 lbs, 15-40 lbs ja 20-60 lbs. Suosittelen erityisesti 15-40 lbs mallia.

Tätä kalastusvapaa suosittelee myös norjalainen urheilukalastaja Asgeir Alvestad. Hänellä on YouTube-kanava Napp og Nyt ja hän on urallaan saanut kiinni useita todella suuria kaloja. Voit katsoa hänen arvostelunsa suoraan alapuolelta.

Noin 1000 kruunun hinta ei ole halpa, mutta ei myöskään kallein. Tässä saat kuitenkin toimivan ja laadukkaan vavan kaikkeen kalastukseen.

Paras Merikalastusvavat

Shimano XTC Boat

 • Sai arvosanaksi 6 Norjan Metsästäjä- ja Kalastajaliitolta

Matkavapa japanilaiselta Shimanolta, joka tunnetaan yhtenä maailman parhaista kalastusvälinevalmistajista.

Minulla on eniten kokemusta heidän avokelavavoistaan, mutta tämä 4-osainen matkavapa on saanut loistavia arvosteluja ja se on saatavilla 20-30 lb ja 30-50 lb malleina. Eli kyseessä on vapa, jonka voi ottaa mukaan Lofoteille suurikalastukseen, esimerkiksi turskan ja kampelan pyyntiin.

Jämäkkä vapa laadukkailla osilla ja hyvällä hiilikuidun määrällä (XT60). Hyvä herkkyys koko vavassa. Kahva on sopivan pituinen. Soveltuu raskaaseen merikalastukseen, kuten kampelapyyntiin, sekä pitkällä siimalla kalastamiseen suurilla syvyyksillä. Kevyempi malli toiminee monipuolisena merikalastusvapana. Plussaa irrotettavasta takakorkista ja putkesta.

Norges Jeger og Fiskerforbund – 3 Februar 2022

Vapa on valmistettu hiilikuidusta, mikä tekee siitä kevyen, mutta nostaa sen myös korkeampaan hintaluokkaan.

Kalastusvapa toimii hyvin yhdessä Shimanon monistuvakelan kanssa.

Korjasin joitakin kielioppiasioita, paransin sanavalintoja joissakin kohdissa ja selkeytin muutamia osia. Ilmoitathan, jos sinulla on muita kysymyksiä!

Penn Overseas XT Boat

 • Arvostelu: 6/6 Norjan Metsästäjä- ja Kalastajaliitolta

Nämä Pennin matkavavat sopivat erinomaisesti sinulle, joka nautit kalapaikkojen kiertämisestä ja tarvitset siksi mahdollisuuden pakata vavan matkalaukkuun ja autoon.

Tämä malli on 5-osainen, joten se vie vain vähän tilaa matkalaukussa.

Penn Overseas XT Boat -vapoja on kevyempiä ja raskaampia vaihtoehtoja.

Kevyemmät vavat ovat erinomaisia yleisvapoja 12-30 lbs tehoalueella, sopivia useimpiin kalastusmuotoihin kevyestä makrillikalastuksesta suurempaan turskaan.

Raskaammat mallit on tarkoitettu meren suurimmille kaloille, valtaville kampeloille ja turskalle, tai jos viet vapaa tropiikkeihin.

Norjan Kalastus- ja Metsästysliitto suosittelee Penn Overseas XT Boat -vapaa antaen sille arvosanan 6/6 testissä:

”…Arvio: Voimakas vapa hyvillä komponenteilla ja korkealla hiilikuidun osuudella. Hyvä herkkyys koko vavan matkalla. Hyvä kahvan pituus. Sopii raskaisiin merikalastusolosuhteisiin, kuten isoille kampeloille ja syvän veden pitkäsiimoille. Toimitetaan putken kanssa. Olisi hyvä, jos siinä olisi irrotettava korkkiruoto…”

Norges Jeger og Fiskerforbund – 3 februar 2022

Paras edullinen merikalastusvapa

Merikalastusvavan ei tarvitse maksaa useita satoja euroja. Edullisissa vavoissa on paljon hyviä vaihtoehtoja, mutta en silti suosittele ostamaan sattumanvaraista vartta Biltemasta. Toisin kuin muut kalastusvavat, merivavan on kestettävä raskaita vieheitä ja isoja kaloja, joten rikkoutumisen riski on suurempi. Pysy siksi tunnettujen merkkien, kuten Abun ja Fladenin, valikoimissa – olen listannut niistä muutamia hyviä esimerkkejä alempana.

Abu Garcia Seven Boat

 • Kestävä merikalastusvapa Abu-merkiltä

Ruotsalainen Abu Garcia -merkki tulee aina olemaan lähellä sydäntäni, sillä isoisäni kalasti Abu-vavalla. Sain lainata sitä ja harjoitella sen käyttöä länsinorjalaisessa vuonossa.

Minulle Abu merkitsee siis historiaa, laatua ja perinnettä.

Nykyään Abua omistaa amerikkalainen Pure Fishing -ketju, joka omistaa myös Berkley-merkin. Yritys keskittyy nykyään edullisempiin kalastusvälineisiin.

Tämä merikalastusvapa on hinnaltaan varsin kohtuullinen, vain 300 kruunua. Edullisempaa on vaikea löytää, ja Abun nimen takana tiedät olevan laatutakuun.

Tämä kalastusvapa on teholuokaltaan 15-30 paunaa, joten se sopii useimpiin kalastustarpeisiin, myös suurempien kalojen pyyntiin.

Penn Warfare Boat

 • Edullinen merikalastusvapa Penniltä

Vaikka hinta yli 500 eurolla ei ole tarkalleen ottaen halvimmasta päästä, otamme sen silti mukaan, koska se on kohtuuhintainen Penn-vavan malli.

Penn on todennäköisesti maailman paras kalastusvapavalmistaja merikalastukseen, ja tämä malli on lähes särkymätön grafiittivapa, joka on suunniteltu suurille turskille ja piikkikampeloille.

Siinä on risti pohjassa merikalastusvyötä varten, joten voit käyttää kaiken voimasi nostaaksesi sen hirviömäisen saaliin pinnalle.

Paras heittovapa / avokela

Heittovavalla olet valmis hauskaan ja rannikkokalastukseen tavoitellen turskaa, kampelaa, makrillia ja muita sen päivän vesistön asukkaita.

Nämä heittovavat on tarkoitettu kevyemmille vieheille ja syöteille, joita voit heittää suoraan kalojen parveen. Se on erittäin tehokasta matalassa vedessä.

Shimano Forcemaster AX

 • Favorit från Shimano

Ei kalastusretkeä ilman Shimanoa, jota suosittelen erityisesti heittokalastukseen.

Japanilainen merkki on tietenkin jättiläinen kalastuskeloissa, ja he valmistavat todennäköisesti maailman parhaat heittokelat. Mutta he osaavat myös tehdä vapoja merikalastukseen.

Tässä olen löytänyt edullisen merivavan hintaan 300 kruunua. Mielestäni tämä on löytö hintaan nähden, kun saa Shimano-vavan niin halvalla.

Malli on Forcemaster AX, ja saat sen heittopainolla 50–150 grammaa. Se on täydellinen makrilleille ja kesäturskille.

Parhaat merikalastusvälineet

Merikalastusvälineillä olet valmis taistelemaan kalansaaliista silmänräpäyksessä. Mielestäni on hyvä idea ostaa setti sen sijaan, että yrittäisi yhdistellä osia erikseen. Kun ostat setin, tiedät, että asiantuntija on jo miettinyt, mikä kela sopii minkäkin vavan kanssa. Loistava vaihtoehto aloittelijoille.

Penn Sea fiskeset Allround

 • Merikalastussetti, joka sisältää kaikki kalastukseen tarvittavat välineet

Tämä Pennin kalastusvälinesetti on luultavasti maailman paras merikalastusvälinevalmistaja. Setti sisältää vapasyhdistelmän ja kelan, joten olet valmis kohtaamaan meren jättiläiset. Kaiken tämän saat kohtuulliseen hintaan.

Vapa on Penn Regiment II, jota suosittelen “parhaaksi testissä”, ja kela on Penn Squall Level Wind, joka on uudehko malli. Se sopii niin jigikalastukseen kuin raskaisiinkin jigeihin.

Vapa on 15–40 paunan painoluokassa, joten sillä voit pyytää melkein mitä vain – kesätorskesta kampelaan.

Miten valita merikalastusvapa

Tässä osiossa autamme sinua valitsemaan oikean merikalastusvavan. Olemme konsultoineet Norjan ja Tanskan asiantuntijoita saadaksemme selville, mitä vapoja he suosittelevat.

Mikä on merikalastusvapa?

Merikalastusvapa, jota kutsutaan myös venekalastusvavaksi, on lyhyt ja tukeva kalastusvapa, joka on tarkoitettu kalastamiseen veneestä merellä, siitä nimi.

Sillä kalastetaan vieheillä turskaa, seitiä, kuhaa, makrillia ja monia muita kaloja. Tavallisesti ei heitetä, vaan lasketaan syötti ja viehe syvyyksiin ja tehdään sen jälkeen nykäyksiä houkutellakseen kalan puraisemaan.

Tarvittavat varusteet vaihtelevat suuresti sen mukaan, kalastaako matalassa vedessä Tanskan salmessa vai satojen metrien syvyisessä norjalaisessa vuonossa. Kalastaako makrilleja, turskia vai jättikokoisia kuhia?

Varusteiden on sovelluttava saaliiksi aiotun kalan mukaan.

Millaisia kaloja pyydät?

Meressä ja vuonoissa on paljon hyviä kalalajeja. Suomessa suosituimmat pyydettävät kalat ovat:

 • Turska
 • Seiti
 • Kuha
 • Makrilli
 • Kampela

Lisäksi on monia muita mielenkiintoisia lajeja, joita saatat kohdata kalastaessasi. Viime vuosina on ollut mahdollista saada jopa purjekalaa, mikä asettaa suuria vaatimuksia kalastusvavallesi ja kelallesi.

Pituus

Tyypillinen merikalastusvapa on lyhyt, 5-8 jalkaa, mutta niitä on saatavilla myös pidempinä tai lyhyempinä.

6,5-7 jalkaa pitkä vapa sopii useimmille hyvin.

“..Ihanteellinen merivavan pituus on 1,9-2,1 metriä eli noin 6,5-7 jalkaa…”

Jens Ploug Hansen – Havfiskerens Håndbog

Jos kalastat jollalta tai pienveneestä, lyhyt vapa on hyvä valinta. Sen sijaan suuremmilla kalastusveneillä voit valita pidemmän vavan päästäksesi kauemmaksi veneen laidasta.

Pidempi vapa helpottaa myös syöttikalastusta, koska sillä saat syötin liikkumaan enemmän.

Lyhyempi vapa on parempi kalan nostamiseen syvyyksistä. Voit käyttää nostamiseen enemmän voimaa, ja se voi todella tehdä suuren eron. Fiskogfri.dk:n mukaan voit saada jopa 50 % enemmän voimaa 6 jalan vapalla verrattuna 8 jalan vapaan.

Merikalastusvavan tulisi olla 12–80 paunan luokkaa ja noin 7 jalkaa pitkä. Yleinen merikalastusvapa on sellainen, jonka luokka on 15–40 paunaa ja pituus noin 7 jalkaa. Kevyt merikalastusvapa tulisi olla 6–20 paunan luokkaa ja vähintään 7 jalkaa pitkä.

Oslo Havfiskeklubb

Toiminta ja luokittelu

Kun puhutaan heittovavoista ja muista kalastusvavoista, ne luokitellaan tyypillisesti niiden heittopainon mukaan. Esimerkiksi, jos sinulla on kalastusvapa, jonka heittopaino on 5-20 grammaa, se tarkoittaa vieheiden suositeltavaa painoa.

Merivapojen kohdalla luokittelu perustuu kuitenkin siihen, millaiseen siimaan ne on suunniteltu. Tämä on melko vanhanaikainen tapa, eikä kerro paljoa siitä, mitä vavat kestävät pilkeistä ja kaloista.

“..Normaaliin merikalastukseen .. sopii 15–50 paunan vapa…”

BHF.no – Bergen Havfiske Forening

Merivapoja on saatavana tyypillisesti neljässä luokassa:

 • 6–12 paunaa – kevyet kalastusvavat rannikkokalastukseen syötillä tai pilkeillä, enintään 150 grammaa. Usein heittovapoja kiinteällä kelalla. Sopii kesäturskaan, makrilliin ja kampelaan.
 • 12–20 paunaa – kalastusvapat tavalliseen turskan kalastukseen matalammalla vedellä, esimerkiksi jigeillä ja shadeilla. Voit päästä 100–200 metrin syvyyksiin ja käyttää enintään 300 g painavia syöttejä.
 • 20–30 paunaa – voimakkaammat kalastusvavat turskalle, pienille kuha-kaloille ja muulle raskaammalle kalastukselle. Väliluokan vapoja, joita voi käyttää sekä matalassa että syvässä vedessä.
 • 30–60 paunaa – kalastusvapat suurille turskille, merilahnoille ja kuha-kaloille. Sopii syvään veteen.
 • 60–130 paunaa – kalastusvapat suurimmille kaloille, kuten haille, tonnikaloille ja rauskuille.

20–30 paunan vapa on jäykempi kuin 12–20 paunan vapa, mutta molemmat ovat erittäin kestäviä. 20–30 paunan vapa soveltuu kovempaan ja raskaampaan kalastukseen.

Hooked.no

Ei riitä, että valitset vavan sen mukaan, minkä kalan toivot saavasi. Sinun on myös mietittävä, millaista pilkkiä ja syöttiä aiot käyttää. Tarvitsetko hyvää syötin tuntumaa syöttikalastukseen? Vai kalastaako raskaita, 600 g painavia pilkkejä?

Ratkaisevaa ei ole vain saaliiksi toivottu kalan koko, vaan pilkin tai painon paino tai yhdistelmä odotetuista kaloista ja käytetyistä painoista/pilkeistä.

Asgeir Alvestad

Peukalosääntönä voi pitää, että mitä syvemmälle kalastat, sitä järeämpi vavan tulisi olla. Matalammassa vedessä pärjäät kevyemmälläkin vavalla.

“..Syvänveden kalastus vaatii myös tehokkaamman kelan. Useamman kalan ripustuksen mahdollisuus rasittaa pientä kelaasi. Raskaammilla painoilla saat ripustuksen nopeammin pohjaan, ja suurempi koko on eduksi…”

Asgeir Alvestad

Du kan använda den här tabellen som utgångspunkt. Det är sportfiskaren Asgeir Alvestad som har utvecklat den:

Tässä Asgeir Alvestadin kehittämä taulukko, joka kuvaa paunoihin suhteutettua pilkin painoa:

Paunat – Pilkin paino

 • 12–30 lbs = 120–300 grammaa
 • 15–40 lbs = 150–400 grammaa
 • 20–60 lbs = 200–600 grammaa

Materiaalit

Useimmat merikalastusvavat on valmistettu sekoitemateriaaleista, niin sanotuista komposiiteista, jotka antavat niille hyvän yhdistelmän lujuutta ja herkkyyttä.

On myös hiilikuituvapoja, jotka ovat kevyitä ja vahvoja, mikä tekee niistä todella hauskoja taistella kalan kanssa. On kuitenkin suurempi riski, että ne hajoavat. Ja harmillista, kun ne ovat myös kalliimpia.

”..Vapojen hinnat nousevat hiilisisällön myötä. Keveillä ja herkillä vavoilla on hauska ajaa kaloja, mutta korkealla hiilisisällöllä myös sauvan katkeamisen riski kasvaa. Oikea ja varovainen käsittely on siksi tärkeää. Jos olet kömpelöä tyyppiä, voi olla järkevää ostaa halvempia komposiittivapoja..”

Norges Jeger og Fiske Forbund

Merivapa vai heittouistin

När vi pratar om havsfiskespön talar vi oftast om korta, rejäla fiskespön för multiplikatorrullar.

Merikalastusvapoja ovat yleensä lyhyitä, tukevia vapoja, joissa on monistin.

Toisin kuin tavallisissa heittouistimissa, merivapaa pidetään ylöspäin kelallaan. Näin siima voidaan kelata suoraan monistiin, eikä siimanohjaimen kautta kuten heittokeloissa.

Siimanohjaimella varustettu heittokela rasittaa siimaa liikaa, mikä ei ole järkevää, jos koukkuun tarttuu iso kala.

Siksi useimmat merivavat on varustettu monistilla.

On kuitenkin olemassa myös merivapoja, joissa on heittokela. Ne ovat kestäviä ja vahvoja, ja niiden etuna on, että niillä voi sekä pilkkiä että tehdä lyhyempiä ja pidempiä heittoja. Se on kätevää esimerkiksi makrillien tai muiden matalassa uivien kalojen pyynnissä. Näin osut parveen täydellisesti ilman, että venettä tarvitsee ajaa perässä. Ne sopivat hyvin kesäkuhan, makrillin ja litteiden kalojen kalastukseen.

Nämä heittouistimet eivät yleensä sovellu raskaaseen pyyntiin, kuten halibutin ja turskan kalastukseen. On kuitenkin muutamia malleja, jotka sopivat myös tähän, kuten yllä mainitut Penn-merkkiset vaihtoehdot.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top
Vieritä ylös