Paras Teltta – testi 2024

Vuoristo- ja retkiteltat ovat välttämättömiä varusteita vaelluksille ja retkille, jolloin luotettava suoja sään oikuilta ja rauhallinen nukkumapaikka ovat tärkeitä. Testivoittajia vuoristo- ja retkiteltoissa on monta, sillä eri tarpeita ja toiveita vastaavia telttoja on runsaasti. Olemme kuitenkin koonneet tähän listaan eri lähteistä kerättyjä testivoittajia ja suositeltuja malleja.

Huomioithan, että vaikka tältä listalta löytyy monia testeissä hyvin pärjänneitä telttoja, sinun tulee silti valita itsellesi sopiva malli omien tarpeidesi mukaan.

Teltan Top 3

Heimplanet The Cave

Paras ilmatäytteinen teltta

Helsport Reinsfjell

Paras kahden hengen teltta

Bergans Wiglo

Paras perheteltta

Fjälltält och vandringstält – Bäst i test

Helsport Reinsfjell

 • Paras testissä – kahden hengen teltta
 • Paras testissä DNT.no:ssa
 • Hyvä ostos Utemagasinet.no:ssa
 • 2 makuupaikkaa
 • Kupoliteltta
 • 3-vuodenajan
 • Paino: 2,2 kg

Etsitkö täydellistä kahden hengen telttaa seuraavaan ulkoiluseikkailuusi? DNT:n ja Utemagasinetin äskettäin tekemien testien mukaan Helsport Reinsfjell Superlight 2 on erinomainen valinta.

Helsport Reinsfjell Superlight 2 sijoittui parhaaksi DNT:n testissä, jossa testattiin yhteensä 29 maankäyttöön tarkoitettua telttaa. Helsport Reinsfjell erottui matalalla painollaan, vain 2,2 kg, samalla kun se säilyttää vaikuttavan tilavuuden ja nukkumismukavuuden. Teltassa on kaksi sisäänkäyntiä ja eteinen kummallakin puolella.

Utemagasinet korostaa teltan vakautta kevyeen painoonsa nähden. He huomauttavat myös, että teltan kolmen vuodenajan kupolirakenne on tukeva ja pysyy pystyssä ilman ylimääräisiä ankkureita. Korkea huonekorkeus ja suorat sivuseinät lisäävät mukavuutta ja helppoa pääsyä, vaikka lyhyet seinät kapenevat hieman sisäänpäin, mikä voi olla haasteellista pisimmille meistä.

Helsport Reinsfjell on kevyt kahden hengen teltta. Se on kuitenkin samalla tasolla muiden telttojen kanssa vakauden suhteen.

Muita Helsport Reinsfjellin etuja ovat sisä- ja ulkoteltan samanaikainen pystytys, mikä on suuri etu sateessa ja tuulessa. Telttakangas ulottuu aivan maahan asti, ja ovissa on vain hyttysverkko, mikä tekee teltasta erityisen sopivan vaihteleviin norjalaisiin kesäsäihin.

DNT huomauttaa myös, että vaikka teltta on kevyt, se on riittävän vahva niille, jotka kohtelevat telttaansa varovasti ja pystyttävät sen oikein. Jos kuitenkin suunnittelet perustavasi leirin ja pitäväsi teltan pystyssä useita päiviä, kannattaa harkita raskaamman materiaalin telttaa.

Vaikka teltalla on monia etuja, on tärkeää huomata, että se ei tarjoa optimaalista ilmanvaihtoa kaikkein kuumimpina päivinä Utemagasinetin mukaan. Mutta monine etuineen ja korkealaatuisuudellaan Helsport Reinsfjell Superlight 2 on ehdottomasti teltta, jota kannattaa harkita seuraavaan ulkoiluseikkailuusi.

Fjällräven Abisko View

 • 9/10 Opdagverden.dk:ssä
 • 2 makuupaikkaa
 • Kupoliteltta
 • 3-vuodenajan
 • Paino: 2,95 kg

Fjällräven Abisko View 2 on kolmen vuodenajan teltta, joka asettaa korkean standardin retkeilylle ja on saanut kiitosta sekä Håvard Liumilta Utemagasinetista että Kristian Jager Nykrogilta Opdag Verden -sivustolta.

Teltta, joka painaa noin 3 kiloa, on “kevyt ja kompakti, joten se tulee usein mukaan retkelle”, Liumin mukaan. Tätä tukee Nykrog, joka huomauttaa, että teltan paino ja koko tekevät siitä helposti kuljetettavan sekä vaellusrepussa että kajakissa.

Kestävyys ja lujuus ovat huomionarvoisia. Opdagverden.dk kuvaa sitä “erittäin toimivaksi” ja “laadukkaaksi teltaksi vaativalle retkeilijälle”. Lium Utemagasinetista lisää, että teltta on vahvistettu kulutusalttiilla alueilla lisäämään kestävyyttä.

Myös muotoilu on saanut kiitosta. Lium kiinnittää huomiota teltan tilavuuteen ja ilmanvaihtoon, johon runsas hyttysverkko osaltaan vaikuttaa. Nykrog on samaa mieltä ja kehuu teltan “erinomaista tuuletusta” ja “erittäin tilavaa” sisätelttaa. Erityinen ominaisuus on mahdollisuus avata ulkoteltta kokonaan parhaan mahdollisen tuuletuksen ja näkymien saamiseksi, minkä molemmat arvostelijat mainitsevat suurena plussana.

Fjällräven-tuotteiden ympäristöystävällisyys on aina huomion arvoista, eikä Abisko View 2 ole poikkeus. Lium huomauttaa, että teltta on valmistettu kokonaan ilman PVC-muovia ja myrkyllisiä palonestoaineita, ja kyllästys on fluorokarbonivapaa. Nykrog kehuu myös Fjällrävenin ympäristöpainotusta ja kutsuu fluorokarbonivapaata kyllästystä “todella hienoksi askeleeksi kohti sitä, että me luonnon ystävät voisimme kohdella luontoa hieman paremmin.”

On kuitenkin joitakin pieniä haittoja. Lium huomauttaa, että kaarikanavat eivät ole yhtenäisiä, mikä voi aiheuttaa pientä vaikeutta pystytyksessä. Nykrog mainitsee myös ongelman suunnittelussa ja selittää, että teltta toimii parhaiten, kun nukkuu pää jalkopäätyä vasten, mikä voi olla ärsyttävää joillekin.

Hinta on ehdottomasti korkea, mutta kun saa erittäin toimivan laadukkaan teltan, joka on ekologinen, se on ehdottomasti perusteltu

Hilleberg Nammatj 3 GT

 • 5 tähteä Jeger.no:ssa
 • 6 tähteä Klikk.no:ssa
 • 8/10 Opdagverden.dk:ssä
 • 2 makuupaikkaa
 • Tunneliteltta
 • 3-vuodenajan
 • Paino: 2,95 kg

Hilleberg Nammatj 3 GT on kestävä ja luotettava neljän vuodenajan tunneliteltta (talviteltta), joka on ihanteellinen retkeilyyn eri vuodenaikoina ja vaativaan maastoon. Tämä teltta, joka on valittu “Parhaaksi ympärivuotiseksi tunneliteltaksi” Klikk.no-sivustolla, on osoittautunut turvalliseksi valinnaksi talviolosuhteissa. Sillä on pitkä kehityshistoria parannuksineen ja päivityksineen sen ensiesittelystä vuonna 1983 lähtien.

Hilleberg Nammatj 3 GT on turvallinen ja tukeva teltta. 3 GT on vankka Hilleberg-teltta, joka tuntuu turvalliselta talvimyrskyjen keskellä käytettyäni kevyitä teltoja usean vuoden ajan

Painoltaan 3,9 kg ja sisämitoiltaan 220 cm pitkä, 160 cm leveä (kapenee 137 cm:iin) ja 104 cm korkea Nammatj 3 GT tarjoaa mukavasti tilaa kahdelle hengelle. “Kolmen hengen kanssa jalkatilasta voi tulla ahdasta”, huomauttaa Åsgeir Størdal arvostelussaan Jeger.no:ssa. Teltassa on tilava, 2,8 m2 suuruinen etuteltta, joka tarjoaa lisätilaa varastointiin ja ruuanlaittoon.

Nammatj 3 GT on valmistettu kestävästä Kerlon 1800 -materiaalista, joka on 40 denierin silikonikäsitelty nailonkangas 30 000 mm:n vesipatsaalla. Tämä tekee siitä ihanteellisen vaikeisiin olosuhteisiin. Teltta kuuluu Hillebergin Black line -sarjaan, joka on suunniteltu rankkoihin olosuhteisiin. Sitä ovat käyttäneet myös seikkailijat, kuten Etelämantereen yksin ylittänyt Felicity Aston.

Muutamista puutteista, kuten matalasta seinästä pitkille henkilöille paksuilla makuualustoilla ja myrskymattojen puuttumisesta huolimatta, Nammatj 3 GT:llä on monia etuja. Størdal toteaa sen olevan “kestävästi rakennettu” ja siinä on “hyvä ilmanvaihto” sekä “nopea pystytys”. Hän kehuu myös “älykkäitä ratkaisuja, kuten kuivausnarua katossa ja kahta sivutaskua sisäteltassa”.

Hilleberg Nammatj 3 GT on ensisijaisesti tarkoitettu vaellukseen vuoristo-olosuhteisiin, mutta sitä voidaan käyttää myös metsässä. Parhaimmillaan se on kuitenkin vuoristossa.

MSR Freelite

 • 8/10 Utemagasinet.nossa – “Paras vastine rahalle”
 • 2 makuupaikkaa
 • Kupoliteltta
 • 3-vuodenajan
 • Paino: 2,95 kg

MSR FreeLite 2 -kevytreppureissaajan teltta on saanut aiemmissa arvosteluissa korkeat pisteet ja on huippuvalinta ulkoilmaihmisille, jotka etsivät kevyttä ja kestävää telttaa. Sen huomattavan alhainen 1,33 kilon pakkauspaino ja kompakti koko (46 x 15 cm) tekee siitä unelman kaikille kevyesti matkustaville vaeltajille.

“MSR Freelite 2 on itsenäisesti seisova kupoliteltta, jossa on erilliset sisä- ja ulkoteltat. Rakenne tekee siitä tuulenkestävän ja tukevan myös omillaan seistessään.”

Erittäin alhaisen 1,33 kilon painon ja kompaktin koon (46 x 15 cm) ansiosta teltta on ihanteellinen kevyelle matkustamiselle.

Materiaalit ovat korkealaatuisia: ulkoteltta on valmistettu 15D silikonoidusta nailonista, jossa on repeämänkestävä ripstop-kudonta sekä MSR:n Xtreme Shield -pinnoite vedenpitävyyden ja kestävyyden takaamiseksi. Telttakehikko on valmistettu hiilikuidun, hartsin ja ballististen kuitujen yhdistelmästä, joka tekee siitä erittäin kestävän ja joustavan.

Kuten Jeppe Gabriel Spence kirjoittaa Opdagverden.dk-sivuston arvostelussaan: “Voit kirjaimellisesti painaa teltan huipun maata vasten vahingoittamatta keppejä tai irrottamatta sisätelttaa.”

Huolimatta pienestä koostaan teltassa on riittävästi tilaa kahdelle hengelle. Kaksi sisäänkäyntiä lisää mukavuutta ja joustavuutta käytössä. On syytä huomata, että joidenkin mielestä säilytystila voi olla hieman niukkaa ja pystytys voi olla haastavaa sateisessa kelissä.

Helsport Lofoten Superlight

 • Sai 5 pistettä Jeger.nossa
 • Sai 5 pistettä Dagbladetissa
 • 2 makuupaikkaa
 • Tunneliteltta
 • 3-vuodenajan
 • Paino: 1,61 kg

Helsport Lofoten Superlight on erittäin kevyt ja tilava tunneliteltta, joka sopii mainiosti kahden tai jopa kolmen hengen retkeilyyn. Teltta on saanut loistavat arvostelut sekä Jeger.no:ssa että Dagbladetissa, ja se tarjoaa monia käytännöllisiä ominaisuuksia ja ratkaisuja retkeilijälle.

Kun olemme käyttäneet Helsport Lofoten -tunnelitelttaa, tajuamme, että on täysin tarpeetonta kantaa kaksi kertaa painavampaa telttaa. Tarpeetonta siinä mielessä, että menetämme hyvin vähän valitsemalla kevyemmän version. Kyllä, meidän täytyy kestää se, että se maksaa hieman enemmän. Meidän täytyy myös olla valmiita siihen, että Helsport Lofoten Superlight ei kestä yhtä hyvin vaurioita. Runsaasta käytöstä huolimatta emme kuitenkaan ole nähneet Helsport Superlight -telttojen kangasta repeytyvän, vaikka kova tuuli uhkaisi repiä paalut ja saumat auki. Käytössä Helsport Lofoten tuntuu lähes samanlaiselta kuin tavallinen tunneliteltta Helsportilta. Ei ole paljon toiminnallisuutta, josta sinun täytyy luopua. Mutta vähän sellaista on – ja muutama asia ärsyttää meitä

Teltta sai 5 pistettä Jeger.nossa.

Helsport Lofoten Superlightin etuosan voi avata joko osittain tai kokonaan, mikä mahdollistaa sen käytön tuulensuojana tai hyvän ilmanvaihdon saamiseksi lämpiminä kesäöinä. Tämä toiminto antaa sinulle myös mahdollisuuden nauttia maisemista huonolla säällä.

Teltan sisä- ja ulkoteltta ovat kiinni toisissaan, mikä tekee sen pystytysprosessista nopean. Se on helppo käyttää myös niille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta teltan pystyttämisestä. Tämä on yksi plussa Dagbladetin testissä:

Teltta on erittäin helppo ja nopea pystyttää, se on niin sanotusti itsestäänselvä

Tässä on pientä erimielisyyttä, sillä Jeger.no katsoo, että teltassa on itse asiassa tilaa kolmelle henkilölle nukkumiseen:

Helsport Lofoten Superlight on erittäin kevyt perinteinen tunneliteltta, jossa on runsaasti tilaa kahdelle hengelle sisätilassa. Itse asiassa leveys on niin hyvä, että kolme mahtuu nukkumaan tunnelitelttaan.

Tässä on pientä erimielisyyttä, sillä Jeger.no katsoo, että teltta on itse asiassa niin tilava, että kolme henkilöä mahtuu nukkumaan siinä:

Helsport Lofoten Superlight on erittäin kevyt perinteinen tunneliteltta, jossa on runsaasti tilaa kahdelle hengelle sisäteltassa. Itse asiassa leveys on niin hyvä, että kolme henkilöä mahtuu nukkumaan tunneliteltassa.

Perheteltta – Testivoittaja

Bergans Wiglo

 • Paras Testissä – Perheteltta
 • 9/10 ja testivoittaja Utemagasinet.no:ssa
 • 2 makuupaikkaa
 • Kupoliteltta
 • 3-vuodenajan
 • Paino: 2,95 kg

Täydellisen perheteltan löytäminen retkille voi olla haastavaa, mutta Bergans Wiglo 6 on osoittautunut vahvaksi vaihtoehdoksi. Amerikkalaisen wigwamin ja saamelaisen laavun yhdistelmänä tämä kuuden hengen teltta tarjoaa ainutlaatuisen sekoituksen tilavuutta ja mukavuutta.

Wiglo 6 on valmistettu kestävästä ja repeämättömästä ripstop-nylonista. Siinä on “myrskypressejä, runsaasti narukiinnikkeitä ja se on suhteellisen matala maastossa, vaikka huippu on 190 cm korkeudella”, Utemagasinetin mukaan. Tämä korkeus on suuri etu – teltassa voi seisoa pystyssä, mikä tekee siitä paljon mukavamman pidemmillä retkillä.

Bergans Wiglo on tilava ympärivuotinen teltta, joka on saatavilla neljälle ja kuudelle hengelle. Wiglo 6 oli testivoittaja, kun testasimme perhetelttoja. Se erottuu kolmella sisäänkäynnillään sekä myrskypresseillä, jotka tekevät siitä sopivan ympärivuotiseen käyttöön. Bergansin kestävän kehityksen strategia tarkoittaa, että jos teltta vahingoittuu, sen voi lähettää korjattavaksi. Jos et enää tarvitse telttaa, voit palauttaa sen, jolloin Bergans joko myy sen käytettynä tai suunnittelee sen uudelleen. Bergans vuokraa myös telttoja.

Teltassa on tilava pääsisäänkäynti ja kaksi sivuovea, mikä helpottaa sisäänkäyntiä. Sisäteltan irrotettavuuden ansiosta painoa voidaan jakaa, jos suunnitteilla on pidempi vaellus. Utemagasinet huomauttaa, että teltan pystyttäminen yksin voi aluksi olla hankalaa, mutta harjoituksen myötä asennusaika lyhenee huomattavasti.

Yksi teltan heikkouksista on Utemagasinetin mukaan herkästi taipuvat telttakiilat.

Ilmatäytteinen teltta – Paras testissä

Heimplanet The Cave

 • 8/10 Utemagasinet.no -sivustolla – “Paras vastine rahoille”
 • 2 makuupaikkaa
 • Kupoliteltta
 • 3-vuodenaika
 • Paino: 2,95 kg

Heimplanet The Cave on ilmatäytteinen teltta, joka tarjoaa ainutlaatuisen retkeilykokemuksen. Painoltaan 2,95 kg ja tarjoten tilaa 2 henkilölle, tämä teltta on mielenkiintoinen vaihtoehto niille, jotka haluavat välttää perinteisen teltan pystytyksen vaivalloisuutta.

Heimplanet on mullistanut yöpymisen ilmatäytteisellä teltalla, joka voidaan pumpata nopeasti täyteen ilmaa. Nyt voit unohtaa kiusalliset teltan tolpat. Sen sijaan voit täyttää teltan vaivattomasti ilmalla. Toimiiko se? Jos kysyt Espeniltä NAF:sta, hän pitää sitä hyvänä ja helppokäyttöisenä:

Vain viisi minuuttia kului siitä, kun avasin repun, kunnes teltta oli täysin pystytetty.

Tek.no:n testaaja ei ollut aivan yhtä innostunut:

Pystytys ei vie kovin kauan aikaa, muttei myöskään tunnu merkittävästi nopeammalta tai helpompaa kuin perinteisen teltan pystytys. Ainakaan ensimmäisellä kerralla pystyttäessä

Materiaalit ovat korkealaatuisia, ulkoteltta on valmistettu 15D silikonoidusta nailonista ripstop-kankaalla ja MSR:n Xtreme Shield -pinnoitteella, mikä takaa kestävyyden ja vesitiiviyden. Tukiranka on valmistettu hiili-, hartsi- ja ballistisesta kuidusta, mikä antaa sille kyvyn kestää huomattavaa rasitusta ja palautua normaaliin muotoonsa.

Kuten Jeppe Gabriel Spence kirjoittaa arvostelussaan Opdagverden.dk:ssa, “Voit kirjaimellisesti painaa teltan huipun maahan asti rikkomatta tukirankaa tai irrottamatta sitä sisäteltasta.”

Huolimatta alhaisesta painostaan teltassa on riittävästi tilaa kahdelle ihmiselle. Se erottuu kahdella sisäänkäynnillään, mikä lisää mukavuutta ja joustavuutta. On kuitenkin huomattava, että jotkut saattavat pitää säilytystilaa hieman rajallisena ja pystytys voi olla haastavaa sateisessa säässä.

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää teltan ostamisesta

Teltan valitseminen on usein kompromissi, sillä harvoin löytyy telttaa, joka tarjoaa sekä alhaisen painon, edullisen hinnan, hyvän tilavuuden että ratkaisut, jotka sopivat kaikille suunnittelemillesi retkille. Oli kyseessä sitten perheretki tai ekspeditio, on tärkeää ymmärtää, minkä tyyppiset teltat vastaavat parhaiten tarpeitasi.

Telttojen tyypit

Perheteltat

Perheteltat ovat ihanteellisia suuremmille ryhmille ja perheille, jotka haluavat nauttia luonnosta yhdessä. Mukavuus mielessä suunniteltuina nämä teltat tulevat usein useilla huoneilla tai osioilla majoittamaan kaikki. Korkealaatuisen perheteltan tulisi tarjota täysi seisomakorkeus sekä olla luja ja kestää kaikenlaisia sääolosuhteita.

Korkeus ja koko ovat tärkeimpiä asioita, joita kannattaa etsiä perheteltasta. Siinä tulisi olla täysi tai lähes täysi seisomakorkeus suurimmassa osassa tilaa.

Jotkin mallit tulevat lisäominaisuuksilla, kuten hyttysverkolla, sisäänrakennetuilla aurinkosuojilla tai ilmanvaihtojärjestelmällä, mikä voi olla erityisen hyödyllistä kuumina kesäpäivinä.

Perheteltan pystyttäminen voi olla hieman haastavampaa koon vuoksi, mutta se on vaivan arvoista sen tarjoaman lisämukavuuden ansiosta.

Tunturiteltta

Tunturiteltat on suunniteltu kestämään kovia oloja, ja ne ovat erinomainen valinta niille, jotka aikovat leiriytyä ylänköalueilla tai haastavammissa sääolosuhteissa.

Nämä teltat ovat yleensä kestävämpiä ja kestävät sekä kovaa tuulta että lunta. Jos niitä on tarkoitus käyttää talviaikaan, niitä kutsutaan usein ympärivuotisiksi teltoiksi tai yksinkertaisesti talviteltoiksi.

Teltta, johon voit luottaa sataprosenttisesti ja joka kestää äärimmäiset rasitukset, maksaa väistämättä enemmän kuin teltta, joka on ‘tarpeeksi hyvä’

Tunturiteltoja ei ole tarkoitettu vain tunturikäyttöön, vaan niitä pidetään usein vaellusteltoina. Olennaista on, että ne on suunniteltu kestämään luonnon monet kasvot, oli kyseessä sitten leuto tai myrskyinen sää.

Tunturiteltoja on saatavilla eri kokoisina ja muotoisina, yhden hengen teltoista suurempiin malleihin useammalle henkilölle. Tärkeä tekijä tunturitelttaa valittaessa on paino – haluat teltan, joka on tarpeeksi kevyt kannettavaksi, mutta silti tarpeeksi vahva kestämään sään.

Täytettävä teltta

Täytettävät teltat ovat suhteellisen uusi telttatyyppi, ja ne yleistyvät ulkoilmaharrastajien keskuudessa. Tässä esitellään Heimplanet-merkkisiä telttamalleja, jotka ovat tulleet erittäin suosituiksi. Nämä teltat käyttävät perinteisten tukikeppien sijaan täytettäviä ilmarakenteita. Tämä tekee niistä paitsi helpompia pystyttää, myös yllättävän vakaita ja tukevia. Ne sopivat erinomaisesti sinulle, jos sinulla ei ole paljon kokemusta teltoista, mutta haluat silti tilavan mallin. On olemassa toki myös pystytettäviä telttoja, mutta ne ovat yleensä yhden hengen malleja.

Pop-up-teltta

Pop-up-teltat ovat täydellisiä sinulle, joka haluat helpon asennuksen. Ota ne vain kantolaukusta ja ne pystytetään melkein heti. Tämä tekee niistä erinomaisen valinnan festivaaleille, lyhyille matkoille tai leiriytymiseen lasten kanssa. Ne ovat myös kompaktimpia ja kevyempiä kuin muut teltat. Mutta ne eivät ehkä ole paras valinta vaativampiin sääolosuhteisiin tai pitkiin leiripaikalla oleskeluun.

Kupoliteltta vai tunneliteltta?

Useimmat teltat ovat joko tunneli- tai kupolitelttatyyppiä. Ne saavat nimensä teltan muodosta, mutta niitä erottaa muukin kuin ulkonäkö.

Kupoli

Kupoliteltta on yksi suosituimmista telttatyypeistä, koska ne ovat kestäviä ja monipuolisia. Ne ovat saaneet nimensä kupolinmuotoisesta pullistumasta, joka muodostuu teltan huipulle ristiin menevistä kaarista. Tämä antaa hyvän korkeuden koko teltalle. Siksi kupoliteltat sopivat erityisen hyvin tilanteisiin, joissa useampi henkilö yöpyy samassa teltassa, esimerkiksi leirintäalueilla tai festivaaleilla.

Kupolitelttojen etu tunnelitelttoihin verrattuna on se, että niissä on ristikkäiset tuentakaaret. Tämän ansiosta ne kestävät paremmin tuulta useista suunnista. Useat risteykset ja tuentakaaret tekevät teltasta yleensä vakaamman. Haittana on, että kupoliteltta voi olla raskaampi kantaa ja työläämpi pystyttää. Lisäksi kupoliteltoissa on tyypillisesti pienempi eteinen kuin tunnelitelloissa.

Kupolitelttojen etu verrattuna tunnelitelttoihin on se, että niissä on ristikkäiset kaaret, minkä ansiosta ne kestävät enemmän tuulta ja tuulta useammasta suunnasta. Mitä enemmän ristikkäisiä kaaria ja tankoja, sitä vakaampi teltta yleensä on. Haittapuolena on, että teltta voi olla painavampi ja monimutkaisempi pystyttää. Kupoli­teltoissa on myös pienempi eteistila kuin tunneliteltoissa.

Toinen kupoliteltan etu on sen lujuus ja vakaus. Kaareva muoto ohjaa tuulta tehokkaasti kaikista suunnista ja leveä pohja antaa hyvän vakauden. Tämä lujuus tekee kupoliteltasta monipuolisen vaihtoehdon, joka kestää kaikenlaisia olosuhteita kesätuulista syysmyrskyihin.

Haittapuolia kupolitelloissa kuitenkin on. Niiden pystyttäminen vie enemmän aikaa kuin monen muun telttatyypin. Ne ovat myös usein hieman painavampia kuin muut teltat johtuen tarvittavista ylimääräisistä tukikaarista ja materiaaleista.

Tunneliteltta

unnelityylin teltat ovat erityisen suosittuja retkeilijöiden ja yksin matkustavien keskuudessa. Ne on suunniteltu kaarevien tankojen avulla, jotka muodostavat tunnelimaisen rakenteen. Tämä luo pitkänomaisen muodon, jossa on hyvä korkeus keskellä, mutta matalampi korkeus päissä.

Tunneliteltat ovat usein helpoimpia pystyttää. Myös huonolla säällä yhden henkilön on helpompi pystyttää tunneliteltta yksin verrattuna isompiin kupumaisiin telttamalleihin.

Tunnelitelttamallin etuna on, että ne ovat suhteellisen yksinkertaisia ja nopeita pystyttää. Tämä on suuri etu retkeillessä yksin tai huonossa säässä. Ne myös tarjoavat reilusti tilaa sisällä venyttelemiseen verrattuna kupumaisiin telttamalleihin.

Tunnelitelttojen kanssa täytyy kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota tuuletukseen, koska niihin ei sisälly kupumaisille telttamalleille tyypillistä luontaista tuulenkestävyyttä. Ne ovat alttiita sivutuulelle, joten teltan asianmukainen kiinnitys ja sijoittaminen tuulensuuntaan nähden on tärkeää.

Kiitos palautteestasi! Mukava kuulla, että käännös on nyt parempi. Jos sinulla on muita kysymyksiä tai tarvitset lisää apua, olen täällä auttamassa!

Käyttökausi

Mieti, milloin aiot leiriytyä eniten. Kesällä voit pärjätä kevyellä kesäteltalla, mutta jos suunnittelet retkiä syksyllä tai keväällä, saatat harkita telttaa, joka on kestävämpi ja selviää hieman tuulesta ja sateesta.

 1. 1-vuodenajan teltta (kesä): Nämä teltat ovat kevyitä ja suunniteltu käytettäväksi kesällä, ja niissä on usein hyvä ilmanvaihto. Ne eivät kuitenkaan sovellu kylmään säähän, tuuleen tai rankkaan sateeseen.
 2. 2-vuodenajan teltta (kevät/kesä): 2-vuodenajan teltat ovat hieman kestävämpiä ja selviävät niin leudonmasta kevät- kuin kesäsäästäkin. Nekään eivät sovellu voimakkaaseen tuuleen tai sateeseen.
 3. 3-vuodenajan teltta (kevät/kesä/syksy): Nämä teltat on suunniteltu kestämään laaja kirjo olosuhteita, mukaan lukien voimakkaammat tuulet ja sateet. Ne ovat yleisesti ottaen suosituin valinta, sillä ne tarjoavat hyvän tasapainon painon, hinnan ja monikäyttöisyyden välillä.
 4. 4-vuodenajan teltta (ympäri vuoden): 4-vuodenajan teltat, joita kutsutaan myös talviteltoiksi, ovat kestävimpiä. Ne on suunniteltu kestämään äärimmäisiä olosuhteita, kuten rankkaa lunta ja kovaa tuulta. Vaikka ne ovat vahvin vaihtoehto, ne ovat myös painavampia ja kalliimpia kuin muun tyyppiset teltat.

Muista, että vaikka teltta olisi merkitty tietylle vuodenajalle, on tärkeää ottaa huomioon tarkka sääennuste ja ympäristö ennen leirintäretkelle lähtöä. 3-vuodenajan teltta voi sopia lauhalle talvipäivälle, mutta se ei ehkä sovellu äärimmäisiin talviolosuhteisiin, joissa on paljon lunta ja jäätä.

Makuupaikat

Kun valitset telttaa, mieti kuinka monta henkilöä siinä tulee nukkumaan. Teltat on yleensä merkitty sillä, kuinka monta makuupaikkaa niissä on, mutta tämä on vain suuntaa antava. Jos haluat hieman ylimääräistä tilaa, saatat haluta valita teltan, joka on merkitty yhdellä makuupaikalla enemmän kuin todella tarvitset. Jos kyseessä on perhe, joka aikoo nukkua teltassa, voi olla hyvä varata ylimääräistä tilaa, jotta jalat eivät sotkeudu ja ihmiset eivät häiritse toistensa unta liikkumalla!

Paino

Teltan paino on kriittinen tekijä, erityisesti rinkkamatkaajille ja vaeltajille, joiden on kannettava telttaa selässään pitkiä matkoja. Kevyteltat on suunniteltu minimoimaan paino ja pakkauskoko, mutta usein tämä tapahtuu tilavuuden ja kestävyyden kustannuksella. Autolla leirintäalueelle saapuville tai lyhyempiä matkoja suunnitteleville saattaa sopia paremmin hieman painavampi ja kestävämpi teltta.

Vesipatsas

Vesipatsas on teltan vedenpitävyyden mitta, ja se ilmaisee kuinka paljon vettä (mitattuna mm) telttakangas kestää ennen kuin se alkaa vuotaa. Yleisesti ottaen pätee, että mitä korkeampi vesipatsas on, sitä vedenpitävämpi teltta on. Vesipatsas 1500 mm katsotaan yleensä vähimmäismääräksi vedenpitävälle teltalle, kun taas vesipatsas 3000 mm tai enemmän sopii paremmin sateisempiin tai kosteampiin olosuhteisiin.xx

Vesipaineenkesto

Vesipaineenkesto on mitta teltan vedenpitävyydelle, ja se kertoo, kuinka paljon vettä (millimetreinä mitattuna) telttamateriaali kestää ennen kuin se alkaa vuotaa. Yleisesti ottaen, mitä korkeampi vesipaineenkesto, sitä vedenpitävämpi teltta on. 1500 mm:n vesipaineenkestoa pidetään yleensä miniminä vedenpitävälle teltalle, kun taas 3000 mm:n tai korkeampi vesipaineenkesto sopii paremmin sateisiin tai kosteisiin olosuhteisiin.

Pystytys

Teltan pystytys voi vaihdella suuresti eri mallien välillä. Pop-up- ja ilmatäytteiset teltat ovat helpoimmista pystyttää, sillä niiden muotoilu mahdollistaa teltan “ponnahtamisen” muotoonsa tai täyttymisen ilmalla vain muutamassa minuutissa. Perinteiset teltat, erityisesti isommat mallit, voivat vaatia enemmän aikaa ja vaivaa pystytykseen, mutta ne tarjoavat usein parempaa vakautta ja kestävyyttä. On tärkeää miettiä omia taitojasi ja kärsivällisyyttäsi telttaa valitessasi.

Vinkkejä teltan käyttöön ja huoltoon

Telttalenkki: Käytä aina suojalenkkiä pohjakankaan suojaamiseksi ja mukavuuden parantamiseksi.

Tuuletus: Hyvä ilmanvaihto on tärkeää kondenssin välttämiseksi. Avaa tuuletusaukot ja ilmanvaihtokujat telttaa käyttäessäsi.

Sijainti: Kun pystytät teltan, valitse alue, jossa ei ole teräviä kiviä, oksia tai juuria, ja vältä sijoittumasta syviin notkoihin, joihin vesi voi kerääntyä.

Telttakiilat: Käytä maaperään sopivia kiiloja ja kiinnitä ne huolellisesti teltan suojaamiseksi tuulelta ja sateelta.

Huolto: Puhdista ja kuivaa teltta huolellisesti ennen pakkaamista. Mahdolliset vauriot teltassa tulisi korjata heti vaurioiden pahenemisen välttämiseksi.

Säilytys: Säilytä käyttämätöntä telttaa kuivassa ja hyvin tuuletetussa paikassa. Vältä suoraa auringonvaloa, joka voi tehdä materiaalista ajan myötä hauraan ja haalistuneen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top
Vieritä ylös