Ulkoiluhousut miehille ja naisille – Parhaat vuonna 2024 testatut

Retkeilyhousut ovat välttämättömyys kaikille luontoihmisille. Olipa kyseessä päiväretki metsässä, vaellus vuoristossa tai pitkä vaellus erämaassa, hyvät ja sopivat retkeilyhousut ovat ratkaisevan tärkeät miellyttävän kokemuksen kannalta.

Mutta mitkä housut kannattaa valita? Olemme testanneet laajan valikoiman retkeilyhousuja löytääksemme parhaat vaihtoehdot erilaisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin.

Testitulostemme perusteella olemme valinneet parhaat retkeilyhousut eri kategorioista, jotta löydät varmasti juuri sinulle sopivimman mallin. Kattavassa testissämme ovat mukana niin kevyet kesähousut kuin lämpimät ja kestävät talvimallitkin.

Lue retkeilyhousujen suuri vertailu ja löydä oma suosikkisi!

Ulkoiluhousut – Parhaat testissä

Lundhags Makke

 • Voittaja Utemagasinet-lehden testissä
 • 70/100 pistettä Råd&Rön-julkaisun testissä
 • Paras testitulos Klikk.no-sivustolla
Lundhags Makke

Lundhags Makke on yksi markkinoiden suosituimmista vaellushousuista ja vakava kilpailija Fjällräven Kebille sekä muille huippumerkeille. Tätä premium-vaellushousua on kehitetty vuosien ajan saavuttamaan optimaalinen suorituskyky ja mukavuus niin vaelluksilla kuin arkikäytössä.

Se tuntuu riittävän kestävältä käytettäväksi vaativammilla tunturivaelluksilla, mutta on samalla pehmeä ja miellyttävä käyttää arkisemmilla, vähemmän vaativilla retkillä, kuten talon takana olevassa metsässä. Lundhags Makke on todella hyvännäköinen.

Hyvä joustavuus ja liikkumavapaus

Housuissa on joustavat paneelit takamuksessa, haarassa ja polvissa, mikä mahdollistaa hyvän liikkuvuuden. Klikk.no-sivuston mukaan Makella on “melko tiukka leikkaus, mutta hyvä liikkumavapaus”.

Monet käyttäjät pitävät Lundhags Makkea mukavampana ja joustavampana kuin kilpailija Fjällräven Kebiä. Lundhags Makke painaa 436 grammaa, mikä on lähes 200 grammaa vähemmän kuin Fjällrävenillä. Tämä tekee siitä paremmin hengittävät lämpimämpään säähän kuin painavammat vaellushousut.

Joustavuus auttaa housuja istumaan mukavasti ilman että muodostuu “roikkuvia peppuja”.

Lundhags Makke -housujen joustavuus antaa sinulle hyvän liikkuvuuden, ne istuvat erittäin hyvin päällä ja niissä on muotoillut polvet ja takapuoli. Niiden istuvuus on erittäin hyvä, eikä sinun tarvitse huolehtia “roikkuvasta takapuolesta” käyttäessäsi näitä vaellushousuja.

Osittain tuulen- ja vedenkestävä

Makke on valmistettu polyesteri- ja puuvillasekoituksesta, mikä tekee siitä osittain tuulta ja vettä hylkivän. Se kestää kohtalaisesti sadetta, mutta ei ole täysin vedenpitävä. Eräs Fjellforum-keskustelupalstan käyttäjä kirjoittaa housujen “pysyvän kuivina”, vaikka hän “poukkoilee ja riehuu lumessa” niillä.

Toisaalta Råd&Rön-lehden testissä housut saavat kritiikkiä siitä, etteivät ne ole kovin tuulenpitäviä, mikä laskee niiden pistemäärän 70:een maksimista 100.

Älykäs ilmanvaihto

Lundhags Makke on valmistettu polyesteristä ja puuvillasta, mikä auttaa niitä hengittämään hyvin.

Housuissa on myös vetoketjulliset ilmanvaihtoreiät reisien ja säärien sisäpuolella. Nämä mahdollistavat viilentämisen lämpiminä päivinä. Reikien sisäpuolella on myös hyönteisverkko pitämässä ötökät loitolla.

Yhteenveto

Makke sopii hyvin useimmille retkille niin vuoristoon kuin metsään. Joustavuus, ilmanvaihto ja istuvuus tekevät niistä suositut.

Housuissa on useita taskuja, mukaan lukien sisäpuolinen verkkotasku, johon mahtuu kännykkä. Utemagasinet-lehden mukaan housuissa on “hyvät taskut”.

Muutamia huonoja puolia ovat se, etteivät housut ole täysin vedenpitäviä ja voivat tuntua kuumilta kesällä. Mutta testitulokset ja suosio osoittavat, että Makke sopii monen käyttöön erinomaisesti.

Fjällräven Keb Gaiter

 • “Paras testissä” Råd&Rön -lehden mukaan
 • Friluftsframjandet.se suosittelee
 • Myös Klikk.no -sivuston parhaaksi testaamassa
Fjällräven Keb Gaiter

Fjällräven KEB määrittelee retkeilyhousujen kultastandardin. Norjan myydyimpiin retkeilyhousumalleihin kuuluva suosikki on kehittynyt vuosien aikana.

Nämä tekniset retkeilyhousut ovat vahvat, tuuletusta tarjoavat ja osittain vedenpitävät G-1000-materiaalista valmistetut reisien ja takamuksen kohdat. Housuissa on runsaasti käytännöllisiä taskuja ja lenkkejä.

Fjällräven Kebiä on saatavilla useissa eri versioissa. Fjällräven Keb Trousers on klassinen malli. Fjällräven Keb Gaiter tarjoaa vetoketjulliset säärystimet. Fjällräven Keb Curved on naisten malli ja Fjällräven Keb Eco-Shell on vuodenajasta riippumaton kuorihousumalli.

Voittaja useissa vertailutesteissä

Keb-housut ovat voittaneet useita vertailutestejä, muun muassa ruotsalaisen kuluttajalehti Råd&Rönin testin vuonna 2022 pistein 86/100.

Testiryhmä antoi housuille arvosanaksi 9/10, kehuen erityisesti niiden mukavuutta, yllätysominaisuuksia, vaikutelmaa ja muotoilua.

Myös norjalainen Klikk.no-sivusto valitsi housut parhaiksi testattuaan 15 retkeilyhousumallia vuonna 2017. Keb on siis onnistunut säilyttämään korkean laatutasonsa jo useiden vuosien ajan.

Ei täysin vedenpitävä, mutta kestää vettä hyvin

Fjällräven Keb ei ole täysin vedenpitävä, mutta se sisältää vettähylkivää G-1000-kangasta ja paksua kulutusta kestävää materiaalia, joka tarjoaa hyvän suojan olosuhteilta.

”En voinut vastustaa melomista ja lumiriehumista, mutta housut pysyivät silti kuivina…”, kertoo käyttäjä Fjellforum.no-foorumilla.

Hyvä istuvuus ja liikkuvuus stretch-materiaalin ansiosta

Fjällräven Keb ei ole kevyimmästä päästä, mutta istuin- ja reisiosien stretch-materiaali sekä yleisesti väljä istuvuus takaavat hyvän mukavuuden ja liikkuvuuden.

Pulssonen.no-blogissa kehutaan: “Fjällräven Keb Trousers ovat edelleen melko väljät, joten säilytät hyvän liikkumavaran niin ohuiden alushousujen kanssa kuin ilman.”

Klikk.no puolestaan kehuu stretch-kankaan ja polyesteri/puuvillan yhdistelmää: “Venyvä kangas ja polyesteri/puuvilla tarjoavat hienon tasapainon liikkuvuuden ja kestävyyden välillä.”

Hieman painavat kesäkäyttöön

Koossa 48 Fjällräven Keb -housut painavat noin 600 grammaa, joten ne ovat melko painavat retkeilyhousut.

Painon etuna on tietenkin erinomainen kestävyys. Haittana kuumina kesäpäivinä voi olla, että housut tuntuvat kuumilta ja raskailta pidemmillä vaelluksilla.

Jos etsit kevyempää vaihtoehtoa kesähousuihin, Fjällräven Keb ei ole sopiva valinta.

Yhteenveto

Kestävä ympärivuotinen klassikkohousu. Ainoa miinuspuoli on korkea hinta. Jotkut saattavat pitää Kebiä hieman raskaana kesäkäyttöön pidemmille vaelluksille. Tällöin Lundhags Makke, Houdini Motion tai Klättermusen Misty voivat olla hyviä vaihtoehtoja premium-luokassa.

Houdini Motion

 • 84/100 Råd&Rön-lehden arvostelussa
 • 8/10 pistettä Utemagasinet-lehden testissä
Houdini Motion

Houdini Motion on monipuoliset ja mukavat softshell-vaellushousut, jotka toimivat hyvin retkeilyyn ympäri vuoden. Housut ovat saaneet hyvät arviot testeissä ja ovat kevyempi, mukavampi vaihtoehto muihin premium-luokan monikäyttöisiin vaellushousuihin, kuten Fjällräven Kebiin ja Lundhags Makkeen.

Houdini Motion Top Pants ei kuulu edullisimpiin testaamiimme vaellushousuihin, mutta se vaikuttaa monipuolisilta housuilta, jotka toimivat yhtä hyvin riippumattoretkellä kavereiden kanssa kuin päivävaelluksilla vuoristoon keväällä, kesällä ja syksyllä

Ruotsin kuluttajaneuvosto Råd&Rön antaa Houdini Motionille 84 pistettä sadasta mahdollisesta, toiseksi paras tulos testissä – vain edellä mainittu Fjällräven Keb sai korkeamman pistemäärän. Testiryhmä antaa erityisesti hyvät pisteet toiminnallisuudesta ja kestävyydestä.

Hyvä venyvyys ja liikkumavapaus

Housuissa on joustavat paneelit polvissa, jotka lisäävät liikkumavapautta. Utemagasinet ylistää, että Houdini Motion on “muotoiltu polvien kohdalta paremman liikkuvuuden aikaansaamiseksi kävellessä.”

Vähittäismyyjä Hektapåtur.no kirjoittaa, että housut istuvat tiiviisti ja niissä on “..venyvä kangas haarakohdassa sekä taivutetut polvet liikkumavapauden takaamiseksi.”

Lähes tuuli- ja vesitiiviit

Kangas on käsitelty DWR-pinnoitteella, mikä tekee Houdini Motionista osittain vettähylkivät ja tuulta pitävät. Utemagasinet kirjoittaa, että housuilla on “vedenkestäviä ominaisuuksia”, vaikka ne eivät ole täysin vedenpitävät rankassa sateessa.

Hektapåturin mukaan housut ovat “erittäin tuulenkestävät” ja samalla “hengittävät, kevyet ja nopeasti kuivuvat.”

Yhteenveto

Houdini Motion saa kehuja mukavuudestaan ja liikkumavapaudestaan. Hyvä tuuli- ja vedenkestävyys yhdistettynä joustavuuteen tekevät näistä toimivat vaellushousut useimmille retkille ympäri vuoden testaajien mukaan.

Edulliset retkeilyhousut – Parhaat testatut

Stormberg Liabekk

 • Kevyt ja edullinen vaellushousu
 • 7/10 arvostelu Utemagasinet-lehdessä

Stormberg Liabekk on kevyt ja edullinen vaellushousu, joka sopii hyvin ulkoiluun alle 1000 kruunun hintaan. Edullinen ja kevyt vaellushousu, joka on täydellinen kesävaelluksille.

Stormberg on yksi Norjan myydyimmistä ulkoilumerkeistä, joka tunnetaan edullisista ulkoiluvaatteista ja -varusteista.

Liabekk on valmistettu polyesteristä. Pienin naisten koko painaa vain 285 grammaa, joten tässä saa painoa tarkkaileva paljon vastinetta rahoilleen.

Stormberg on valmistanut Liabekkiä useissa eri ko’oissa XS:stä 4XL:ään, mikä on positiivista.

Kaiken kaikkiaan Stormbergin Liabekk on edullinen ja monikäyttöinen vaellushousu

7/10 arvostelu Utemagasinet-lehdessä

Sillä ei ole erityisen hyvää säänkestoa, mutta materiaali on osittain joustavaa ja antaa hyvän liikkumisvapauden. Liabekk saa kehuja erittäin hyvästä liikkuvuudesta Utemagasinetin testissä.

Housu on sinänsä kevyt ja mukava patikointiin. Istuvuus on yhtä kevyt ja joustava kuin testin voittanut Klättermusen Misty 2.0

Housut ovat melko kapealinjaiset.

Liabekkissä on useita vetoketjullisia taskuja, muun muassa kaksi kummassakin lahkeessa. Vinon reiden taskun sijainnin kuitenkin mainitaan olevan epäonnistunut.

Yhteenveto

Yhteenvetona Stormbergin Liabekk on hyvä alle tuhannen kruunun vaellushousu kevyeksi ja toimivaksi vaihtoehdoksi. On kuitenkin huomioitava, että sillä ei ole yhtä hyvää säänkestoa kuin kalliimmilla malleilla.

Haglöfs Rugged Flex Pant

 • Monipuoliset retkeilyhousut edulliseen hintaan
 • Arvosana: 4/5 Dagbladet-lehdessä
 • Pistemäärä: 77/100
Haglöfs Rugged Flex Pant

Haglöfs Rugged Flex Pant on monipuolinen vaellushousumalli, joka on valmistettu polyamidista ja sisältää hieman joustoa. Haglöfs on ruotsalainen ulkoilumerkki, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1914. Wiktor Haglöf perusti yrityksen, joka valmisti laukkuja ja reppuja. Nykyään Haglöfs tarjoaa laajan valikoiman ulkoiluvaatteita ja -varusteita – sekä useita suosittuja vaellushousuja.

Hyvä menestys testeissä

Housut ovat menestyneet hyvin useissa lehtien testeissä. Råd&Rön antaa niille 77 pistettä 100:sta. Tämä on hyvä arvosana hintaan nähden, sillä testivoittaja sai “vain” 84 pistettä 100:sta. Rahoille saa siis paljon vastinetta.

Utemagasinet.se suosittelee housuja, ja Dagbladet antaa arvosanan 4/6. Ne kehuvat housujen mukavuutta ja kestävyyttä, mutta kritisoivat sitä, etteivät ne ole yhtä elastisia ja joustavia kuin jotkut muut vaellushousut.

Housut eivät ole yhtä joustavia kuin muut testaamme vaellushousut, ja kangas on hieman jäykempää. Vaellushousut ovat silti mukavat ja tuntuvat kestäviltä.

Osittain vedenkestävä

Painoltaan 410 grammaa housut ovat suhteellisen kevyet muihin vaellus­housuihin verrattuna. Osittain vedenkestävä materiaali pitää sinut kuivana kevyessä tihkusateessa.

Rugged Flex Pant -housuissa on hieman joustoa, arviolta 5-10 prosenttia, mikä lisää mukavuutta ja liikkumisvapautta. Housuissa ei ole irrotettavia lahkeita, joten ne sopivat parhaiten vaelluksille, joilla ei ole tarvetta muuntaa housuja shortseiksi.

Yhteenveto

Testien mukaan housuissa on hyvä istuvuus ja laadukas rakenne kohtuulliseen hintaan. Tämä tekee Haglöfs Rugged Flex Pant -housuista hyvän vaihto­ehdon monille kalliimpiin merkkituotteisiin verrattuna.

Vaellushousut naisille – Parhaat testatut

Lundhags Authentic II Ws Pant

 • Suosittu naisten malli
 • Friluftsframjandet.se:n suosittelema
Lundhags Authentic II Ws Pant

Authentic II Ws Pant on suosittu vaellushousumalli Lundhagsilta, joka on erityisesti suunniteltu naisille. Housut on valmistettu venyvästä materiaalista, ja niissä on vetoketjulla irrotettavat lahkeet.

Lundhagsin housut painavat 535 grammaa ja niissä on 8 % venyvyys. Ne on valmistettu polyesteristä ja puuvillasta, ja ruotsalainen ulkoilujärjestö Friluftsfrämjandet suosittelee niitä lämpimästi.

Materiaalin ja vetoketjulla irrotettavien lahkeiden ansiosta Authentic II Ws Pant vaikuttaa toiminnalliselta ja monipuoliselta vaellushousumallilta naisille. Venyvyys tarjoaa hyvän liikkumavaran, ja irrotettavat lahkeet mahdollistavat housujen käytön sekä housuina että shortseina.

Friluftsfrämjandetin testissä housut saavat kiitosta vedenpitävyydestä:

Yllättävän hyvä vedenpitävyys, rankkasadetta pitää tulla reilusti ennen kuin tarvitset sadevaatteita

Lundhags lupaa tässä mallissa hyvää istuvuutta, kestävyyttä ja käytännöllisiä yksityiskohtia. Kaiken kaikkiaan Authentic II Ws Pant vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta naisille, jotka etsivät mukavia ja monipuolisia vaellushousuja.

Fjällräven Abisko Trekking Pro Tights

 • Tekniset trikoot naisille
 • 7/10 pistettä Utemagasinetin testissä
Fjällräven Abisko Trekking Pro Tights

Fjällrävenin Abisko Trekking Pro Tights on tekninen vaellustrikoo, joka on suunniteltu erityisesti naisille.

Trikoot on valmistettu joustavasta kaksinkertaisesta polyesterineuloksesta, joka tarjoaa hyvän liikkuvuuden. Niissä on vahvikkeet kulutukselle alttiilla alueilla, kuten polvissa ja takapuolessa.

Fjällrävenin naisten Abisko Trekking Tights Pro eroaa tavallisista urheilutrikoista siten, että polvissa ja takapuolessa on enemmän pehmusteita.

Tuotekuvauksen mukaan housut painavat noin 300 grammaa, ja niissä on osittain vettähylkivä käsittely. Ne sisältävät 30% elastaania joustoa varten.

7/10 pistettä Utemagasinetin testissä

Abisko Trekking Pro Tights sai 7 pistettä 10:stä Utemagasinetin testissä hyvästä liikkuvuudesta mutta puutteellisesta sääsuojasta.

Teknisen joustomateriaalin ja vahvikkeiden ansiosta tämä malli vaikuttaa sopivan hyvin kevyempään tunturivaellukseen, mutta huonolla säällä tarvitaan kuorihousut.

Abisko Trekking Tights sopii parhaiten päiväretkiin tai kevyeksi ja käytännölliseksi lisäkerrokseksi.

Revolution Race GP Pro Rescue

 • Monipuolinen retkeilyhousu naisille
 • 81/100 Råd&Rönissä
Revolution Race GP Pro Rescue

Revolution Race GP Pro Rescue on monipuolinen retkeilyhousu naisille, joka on suunniteltu kestämään kovaa käyttöä vaikeakulkuisessa maastossa.

Valmistajan mukaan housut on valmistettu polyesterin ja puuvillan seoksesta, joka antaa niille hyvän kulutuskestävyyden. Housuissa on DWR-käsittely, joka tekee niistä osittain vedenkestävät.

Hyvät testitulokset

Housut saavat 81 pistettä 100:sta ruotsalaisen kuluttajajärjestön Råd&Rönin suuressa testissä. Tämä sijoittaa ne testin kolmen parhaan joukkoon, johon kuuluu monia tunnettuja merkkejä, kuten Fjällräven ja Lundhag.

Materiaalin ja testitulosten perusteella GP Pro Rescue vaikuttaa hyvältä retkeilyhousulta naisille, jotka etsivät toiminnallisuutta ja kestävyyttä. Se näyttää kestävän kovempia olosuhteita kuin kevyiden kesämallien housut.

Vetoketjulla irrotettavilla lahkeilla varustettu housuja voi käyttää sekä kokopitkinä housuina että shortseina. Tämä lisää joustavuutta. Samalla housuissa on hyvät venyvät ominaisuudet, jotka antavat hyvän liikkumisvapauden.

Kaiken kaikkiaan Revolution Race GP Pro Rescue vaikuttaa hyvältä retkeilyhousuvaihtoehdolta aktiivisille naisille, jotka haluavat toiminnalliset ja kestävät housut erilaisiin seikkailuihin.

Vedenpitävät vaellushousut – parhaat testissä

Klättermusen Misty 2.0

 • Monikäyttöiset ulkoiluhousut
 • 9/10 pistettä Utemagasinetin testissä

Klättermusen Misty 2.0 on osittain vedenpitävät mutta täysin tuulenpitävät tekniset ulkoiluhousut kevyistä materiaaleista ruotsalaiselta Klättermusen-merkiltä. Nämä housut ovat erinomainen vaihtoehto muille suurille ruotsalaisille merkeille, kuten Fjällrävenille ja Lundhagsille, erityisesti mukavuuden suhteen.

Monet käyttäjät suosivat Klättermusenia, kun mukavuus on tärkeää. Utemagasinet kirjoittaa:

Klättermusen Misty on mielestämme erittäin kevyt ja joustava, ja siksi myös mukava olla vaelluksella. Materiaali tuulettuu hyvin ja vaikuttaa kestävältä.

Klättermusen Misty 2.0 on ennen kaikkea kiipeilyhousut, mikä ei ole yllättävää, koska Klättermusen on ruotsalainen merkki, joka alkoi valmistaa kiipeilyvarusteita Åressa Ruotsissa vuonna 1975.

Housut toimivat kuitenkin myös erittäin hyvin ulkoiluhousuina, mitä Utemagasinet kommentoi testissään, jossa housut saavat 9/10 pistettä:

Klättermusen Misty 2.0 on ulkoiluhousut, jotka on suunniteltu ensisijaisesti sekaklipeilyyn, mutta jotka toimivat myös muuhun ulkoilukäyttöön.

Tuulenpitävät ja (lähes) vedenpitävät

Kuten muutkin tässä osiossa valitsemamme housut, Klättermusen Misty 2.0 ei ole täysin vedenpitävät housut. Täysin vedenpitäviä ulkoiluhousuja varten tulisi sen sijaan valita kuorihousut. Mutta Utemagasinetin mukaan ne ovat kuitenkin vettähylkivät:

Se on tuulenpitävä ja pitää lämmön hyvin viileämpinä syyspäivinä, kun tuulee puurajan yläpuolella. Housut ovat vettähylkivät, mutta eivät täysin sateenpitävät.

Kevyet ja ohuet vaellushousut – parhaat testissä

Norrøna Fjørå Flex Pants

 • Kevyt ja toiminnallinen kesähousu
 • 9/10 pistettä Utemagasinetissa

Norrøna Fjørå Flex Pants on kevyt, vain 381 gramman painoinen retkeilyhousu, joka on suunniteltu kesäkäyttöön ja korkean aktiivisuuden vaativiin lajeihin, kuten maastopyöräilyyn.

Housut on valmistettu joustavasta synteettisestä kankaasta, mikä tekee niistä mukavat ja miellyttävät liikkua. Kestävä Flex-kangas tarjoaa hyvän lämmöneristyksen samalla, kun se on osittain vedenkestävä keveydestään ja ohuudestaan huolimatta.

Hyvä ilmanvaihto

Fjørå Flex Pants -housuissa on useita ominaisuuksia, jotka tekevät niistä hyvin ilmavat kuumina kesäpäivinä. Housuissa on muun muassa verkkovuoratut, vetoketjulla säädettävät ilmanvaihtoaukot sivuilla.

Lisäksi housuissa on hieman korkeampi vyötärö ilma-aukkojen minimoimiseksi paidan kanssa. Tämä auttaa pitämään lämmön loitolla.

Käytännöllisiä yksityiskohtia

Housuissa on myös useita käytännöllisiä yksityiskohtia, kuten kaksi käsitaskua, reisitasku sekä liukuestesilikonia vyötäröllä, joka estää housujen valumisen alaspäin.

Lahkeensuut voidaan säätää tarranauhoilla sopimaan hyvin jalkineiden päälle.

Testivoittaja

Norrøna Fjørå Flex Pants on saanut erinomaisia arvosteluja Utemagasinetin laajassa retkeilyhousujen vertailutestissä, sijoittuen huippuarvosijalle 9/10 mahdollisesta pistemäärästä.

Yhteenvetona Fjørå Flex Pants on erinomainen valinta aktiivisille retkeilijöille ja ulkoilmaihmisille, jotka etsivät kevyttä ja toiminnallista kesähousua, jossa on tehokas ilmanvaihto.

Fjällräven Abisko Midsummer

 • Kevyt kesähousu

Fjällräven Abisko Midsummer on kevyt ja hyvin tuulettuva vaellushousu, joka sopii erityisen hyvin patikointiin lämpimässä ilmastossa.

Parhaiten Fjällrävenin trikoot sopivat päiväretkille tai kevyiksi ylimääräisiksi pitkiksi housuiksi, ne ovat monikäyttöiset ja käytännölliset retkivaatteet

Trikoot eivät sovellu niin hyvin juoksuun ja pyöräilyyn, koska niissä on vahvikkeet polvissa ja takamuksessa.

Kevyet ja hengittävät, mutta eivät vedenpitävät

Housut on valmistettu Fjällrävenin kevyestä ja nopeasti kuivuvasta G1000 Air Stretch -kankaasta. Tämä tarjoaa hyvän ilmanvaihdon ja mukavuuden lämpiminä kesäpäivinä.

Ilmanvirtauksen lisäämiseksi housuissa on tuuletusvetoketjut sivuilla. Näiden avulla ylimääräinen lämpö pääsee poistumaan.

Abisko Midsummerissa on myös useita käytännöllisiä yksityiskohtia, kuten taskuja ja kiristysnyörit lahkeensuissa.

Utemagasinetin testissä housut saivat 7 pistettä 10:stä. Testaaja kehui toiminnallisuutta, hyvää tuulettuvuutta ja nopeaa kuivumisaikaa.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Abisko Midsummer vaikuttaa hyvältä valinnalta niille, jotka haluavat kevyet ja ilmavasti tuulettuvat vaellushousut kesävaelluksiin.

Lämpimät vaellushousut – parhaat testissä

Fjällräven Vidda Pro

 • Monipuolinen ja kestävä vaellushousu
 • Suositeltu Utemagasinet.se-sivustolla

Fjällrävenin Vidda Pro on huippumalli, joka on suunniteltu vaativaan käyttöön ja haastaviin olosuhteisiin. Se on aito ympärivuotinen vaellushousu, joka sopii kevääseen, syksyyn ja talveen, mutta se on liian lämmin kesäkäyttöön:

Luotettava, kestävä ja ympäristöystävällinen housu vaativalle ulkoilulle. Erinomainen viileämmille patikointiretkille, syyskosteudelle sekä hiihtovaelluksille. Hyvin tiheä kangas lämpimille päiville, vaikka tuuletusaukot tuulettavatkin

Housut on valmistettu polyesterin ja puuvillan seoksesta, mikä takaa hyvän kulutuksenkestävyyden ja hengittävyyden. Niissä on osittainen vedenpitävä käsittely.

Vidda Pro painaa 645 grammaa ja on saanut hyvät arvostelut sekä Nomaderna- että Utemagasinet-lehtien testeissä toiminnallisuutensa ja kestävyytensä ansiosta.

Materiaalin ja ominaisuuksien perusteella nämä housut vaikuttavat hyvältä valinnalta monipuoliseen käyttöön vuoristossa, metsässä ja maastossa. Vetoketjulla irrotettavat lahkeet mahdollistavat housun mukauttamisen eri olosuhteisiin.

Kaiken kaikkiaan Fjällräven Vidda Pro vaikuttaa vankalta ja käytännölliseltä vaellushousulta, joka tarjoaa hyvän liikkumavapauden ja kulutuskestävyyden vaihteleviin tarpeisiin.

Haglöfs Rugged Mountain Pants

 • Monipuoliset ja kestävät vaellushousut miehille

Rugged Mountain -housut ovat suosittu vaellushousumalli, jossa on useita käytännöllisiä yksityiskohtia. Näitä ovat muun muassa reisien tuuletusaukot, säädettävä vyötärön ja lahkeensuiden leveys sekä saappaankoukut.

Näiden ansiosta housuja voi säätää erilaisiin aktiviteetteihin ja olosuhteisiin sopiviksi. Lisäksi housuissa on useita taskuja varusteiden säilytystä varten.

Friluftsfrämjandetin testien mukaan Haglöfs Rugged Mountain Pants on suositeltava vaellushousumalli.

Rugged Mountain -housut on valmistettu kestävästä polyamidikankaasta, jossa on joustavat stretch-paneelit. Tämä takaa hyvän liikkuvuuden ja kestävyyden.

Housuissa ei ole kalvoa, mutta ne ovat osittain vedenkestävät. Niissä on myös reisien tuuletusaukot sekä vahvistukset kulutusalttiilla alueilla.

800 gramman painollaan ja Friluftsfrämjandetin suosituksella Rugged Mountain -housut vaikuttavat vakaalta ja toimivalta vaellushousumallilta.

Joustavat paneelit ja kestävä kangas tekevät housuista sopivan aktiiviseen liikkumiseen vaativassa maastossa.

Kaiken kaikkiaan Rugged Mountain -housut vaikuttavat hyvältä valinnalta vaellukselle vaihteleviin olosuhteisiin ympäri vuoden.

Tärkeitä seikkoja retkihousujen ostamisessa

Laadukkaat retkihousut ovat tärkeä varuste ulkoiluun ja retkeilyyn. Markkinoilla on niin paljon erilaisia malleja, että oikeanlaisten housujen valitseminen voi olla haastavaa. Tässä ostajan oppaassa käymme läpi tärkeimpiä seikkoja, joita kannattaa pohtia ostaessasi uudet retkihousut, jotta löydät tarpeisiisi ja käyttöösi sopivat housut.

Arvioimme ominaisuuksia, kuten vedenpitävyyttä, tuulenpitävyyttä, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Annamme vinkkejä siihen, miten voit arvioida retkihousujen mukavuutta, toiminnallisuutta ja laatua eri valmistajien mallien välillä. Tavoitteena on, että tämän oppaan avulla voit tehdä perustellun valinnan retkihousujesi suhteen.

Mieti käyttötarkoitusta

Ennen vaellushousujen valintaa on hyvä miettiä, mihin niitä aiot käyttää. Ovatko ne tarkoitettu vain lyhyille päiväretkille metsässä ja maastossa vai kestävätkö housut pidempiä vaelluksia ja retkiä?

Lyhyempiin ja kevyempiin retkiin saattaa riittää kevyt juoksutrikoo tai yksinkertaiset vapaa-ajanhousut. Pidemmille vaelluksille ja yöpymisiin ulkona kannattaa harkita vaellushousuja, joissa on enemmän ominaisuuksia.

Mieti myös, kuljetko paljon jyrkässä ja kumpuilevassa maastossa. Silloin on tärkeää, että housuissa on hyvä liikkuvuus ja vahvistukset rasittuvilla alueilla. Jos taas kävelet pitkiä matkoja tasaisemmilla poluilla, saatat tarvita kevyemmät ja ilmavammat housut.

Myös vuodenaika ja lämpötila on hyvä ottaa huomioon. Lämpimiin olosuhteisiin sopii kevyt vaellushousu, kun taas kylmempiin vuodenaikoihin kannattaa valita lämmittävät vaellushousut tai sellaiset, joiden alle mahtuu riittävästi alusvaatteita.

Yhteenvetona on hyvä miettiä seuraavia asioita:

 • Suunnitteletko lyhyitä vai pitkiä retkiä?
 • Kuljetko paljon mäkistä maastoa vai tasaisempaa polkua?
 • Lämpimämmät vai kylmemmät olosuhteet?

Nämä antavat viitteitä siitä, millaisia ominaisuuksia vaellushousuilta kannattaa etsiä.

Materiaalit ja ominaisuudet

Kun olet miettinyt käyttötarkoitusta, seuraava askel on pohtia vaellushousujen materiaaleja ja ominaisuuksia.

Märkiä ja kylmiä olosuhteita varten vedenpitävä kuorihousu, jossa on kalvo, on hyvä vaihtoehto. Näin olet suojattu sekä tuulelta että sateelta. Mutta nämä voivat nopeasti käydä kuumiksi, joten tarkista, että housuissa on tuuletusmahdollisuudet.

Jos haluat monipuoliset vaellushousut sekä kuiville että kosteille keleille, hybridi kuorihousujen ja softshell-housujen väliltä voi olla fiksu valinta. Nämä tarjoavat hyvän tuulensuojan ja jonkin verran vedenkestävyyttä.

Harkitse myös vahvistuksia alttiilla alueilla, kuten polvissa, takapuolessa ja nilkoissa. Silloin housut kestävät paremmin kulutusta ajan myötä. Lisää liikkumavapautta varten etsi malleja, joissa on joustavia paneeleja.

Lämpimiä kesäpäiviä varten kevyet vaellushousut nopeasti kuivuvasta materiaalista ovat käytännöllisiä. Nämä pitävät sinut mukavana jopa hikoillessa.

Yhteenvetona sinun tulisi harkita:

 • Vedenpitävä tai vettähylkivä
 • Tuulenpitävä tai tuulta hylkivä
 • Vahvistetut osat tarpeen mukaan
 • Kevyt ja nopeasti kuivuva materiaali lämpimiin päiviin

Näin löydät vaellushousut, joissa on todelliset tarvitsemasi ominaisuudet.

Mukavuus ja toiminnallisuus

Jotta vaellushousut toimisivat optimaalisesti, niiden tulee olla myös mukavat ja toiminnalliset.

On ratkaisevaa, että housut tarjoavat täyden liikkumisvapauden lantiossa ja polvissa, jotta voit liikkua vapaasti. Samalla housujen pitäisi istua melko tiiviisti vartaloa vasten mutta ilman puristusta. Näin vältät sen, että ne takertuvat tai ovat tiellä.

Tarkista myös säätömahdollisuudet, esimerkiksi vyötäröllä ja nilkoissa. Näin voit säätää istuvuutta tarpeidesi mukaan. Vetoketjut tai verkkopaneelit mahdollistavat myös ilmanvaihdon lämpiminä päivinä.

Taskujen määrä ja niiden fiksu sijoittelu antavat mahdollisuuden pitää tarvittavia tavaroita saatavilla matkan aikana.

Huomioi myös tilavaraus alusvaatteille ja kerrospukeutumisen mahdollisuus. Tässä etuna on, että housut eivät ole liian tiukat.

Yhteenvetona mukavuus ja toiminnallisuus ovat tärkeitä:

 • Täysi liikkumavapaus ilman, että housut ovat liian väljät
 • Säätömahdollisuudet vyötäröllä ja nilkoissa
 • Ilmanvaihto vetoketjuilla tai verkoilla
 • Hyvät taskut fiksusti sijoiteltuna
 • Tilaa alusvaatteille kerrospukeutumiseen

Nämä takaavat optimaalisen mukavuuden ja toimivuuden, jotta voit nauttia retkestä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top
Vieritä ylös